Zo kies je de juiste houten vloer bij jouw interieur en huishouden

Novilon vloer van vtwonen Beeld vtwonen 07-2020 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 07-2020 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

Een houten vloer oogt natuurlijk en nostalgisch, maar kan ook juist strak en modern zijn. Een warme look of een coole vibe, er zit voor iedereen wel een passende vloer tussen. Maar hoe kies je nou de juiste houten vloer? Wij helpen je een handje!

Lees verder onder de advertentie

Novilon vloer van vtwonen.

Oude houten vloer

Niets is leuker dan bij een verbouwing een schitterende originele houten vloer ontdekken onder de oude lagen vloerbedekking. Mocht je dit geluk niet hebben, dan zijn er uiteraard ook schitterende houten vloeren te koop. De moeite waard, want ze geven een huis veel warmte. We zetten de opties even op een rijtje.

1. Parket

Parket is een houten vloer die uit verschillende lagen bestaat. Je hebt tegenwoordig veel mooie opties voor een parketvloer. De vtwonen collectie bestaat bijvoorbeeld uit extra brede planken van wel 30 cm breed of juist extra smalle planken. Ook kun je voor een visgraatpatroon kiezen. Zo voeg je een speciale look toe aan je vloer. Alle soorten zijn verkrijgbaar in verschillende wassingen: van white wash tot bruin geolied. Een parket vloer heeft meer onderhoud nodig dan laminaat, maar gaat toch gemiddeld 30 tot 40 jaar mee.

Lees verder onder de advertentie

2. Massief hout

Een massief houten vloer is een plank die niet uit verschillende lagen bestaat, zoals parket, maar dan geheel uit een boomstam is gezaagd. Deze vloer heeft een robuuste uitstraling, prachtig voor in de industriële of landelijke woonstijl.. Omdat de vloer uit echt hout is gezaagd, kan de vloer krimpen en uitzetten. Dat zorgt ervoor dat een massief houten vloer niet geschikt is om te combineren met vloerverwarming. Houd hier dus rekening mee tijdens je beslissing. Wel gaat deze vloer het langst mee van allemaal, namelijk ongeveer zestig jaar!

TIP:
Parket en massief hout zijn niet de meest stille vloeren. Is het voor jou van belang dat je vloer niet te veel piept en kraakt, omdat je bijvoorbeeld in een flat woont? Kijk dan verder naar andere vloersoorten.

LEES OOK
Zo verleng je de levensduur van je massief houten vloer

Lees verder onder de advertentie

3. Laminaat

Laminaat bestaat voor een deel uit kunststof en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Daarom is laminaat erg gebruiksvriendelijk. Twee linkerhanden? Geen probleem! Het kliklaminaat van vtwonen is namelijk oersterk en eenvoudig te leggen.

Laminaat heeft veel opties voor een houtlook vloer en werkt minder dan echt hout. Daarnaast is deze vloersoort vochtbestendig en te combineren met vloerverwarming. Van wit tot zwart en alles daartussenin: iedere kleur heeft een eigen sfeer. Er is voor ieder interieur wel een mooi laminaat te vinden.

4. PVC

PVC is een kunststof materiaal en daardoor volledig houtvrij, maar toch hoort deze vloer thuis in dit rijtje. Veel PVC vloeren hebben namelijk een prachtige houten uitstraling. De vloer is geluiddempend en gemakkelijk zelf te leggen. Ook zijn PVC vloeren te combineren met vloerverwarming.

Lees verder onder de advertentie

Voor een uniek effect laat je de vloer leggen in een Hongaarse punt of een visgraatmotief. Om je ruimte groter te laten lijken, kies je voor extra brede planken.

Let op: PVC vloeren zijn iets gevoeliger voor beschadigingen. Heb je huisdieren met scherpe nagels? Houd hier dan rekening mee.

5. EVC

EVC is het ecologische zusje van PVC vloeren. Dit nieuw ontwikkelde materiaal voldoet volledig aan dezelfde eisen, met als extra focus op duurzaamheid. Zo zijn de EVC vloeren van vtwonen volledig afbreekbaar en 100% recyclebaar en gedeeltelijk gemaakt van hergebruikte materialen.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud parket en massief hout

Om ervoor te zorgen dat houten vloeren zo lang mogelijk meegaan, moeten ze goed onderhouden worden door ze te oliën. Dit kun je het beste één tot twee keer per jaar doen. Het is belangrijk om je vloer eerst te ontvetten met een intensieve reiniger, speciaal voor het onderhoud van vloeren. Zoek van tevoren op welke olie je het beste kunt gebruiken voor jouw houten vloer. Tussendoor kun je de vloer afnemen met een niet al te natte dweil.

En dan… kiezen maar!

Om een keuze te maken tussen de verschillende houten vloeren, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren:

  • ben je bereid om de vloer regelmatig te onderhouden?
  • is het van belang dat de vloer een geluiddempende functie heeft?
  • ben je spelende kinderen of huisdieren met scherpe nagels?
  • wil je graag vloerverwarming onder de houten vloer?
  • vind je duurzaamheid belangrijk?
Lees verder onder de advertentie

Maak een afweging tussen de verschillende opties en kies een vloer die goed bij jouw interieur en huishouden past.

Voor op de vloer…

Bron: vtwonen 07-2020 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

Lees verder onder de advertentie