Stopcontact doorlussen naar schakelaar: hoe doe je dat en waarom moet het?

 Muurverf kleur Bone (bauwerk.com.au). Wandlamp van Valerie Objects No5 Ivory 90×100 cm (bxh) € 620,- (justhaasnoot.nl). . Bruin klein schaaltje € 3,48, bruine bal € 3,48, beige pot € 5,44 (sostrenegrene.com). Glazen Cone € 3,- (kringloop). Potje met deksel licht taupe € 12,99 (hm.com). Luidspreker Marshall Acton € 274,- (coolblue.nl). Eetkamerstoel van Hay € 259,-, esprossokopje Grod van Broste Copenhagen € 9,95, bureauaccessoires nietmachine, schaar en plakbandhouder van Hay € 45,- (vtwonen.nl). Stoel Standard van Jean Prouvré, eiken naturel € 675,- (vitra.com). Vest 89,- (stories.com). Bureau-accessoires van Monograph: goudkleurige linialen vanaf € 22,95, papieren prullenbak € 22,95, grijze hoes iPad € 109,95, papieren notieblok millimeters € 27,95, grijze etui € 31,95 (housedoctor.com). Notitiemap € 79,- (foodbrusher.com). Stopcontacten van Berker 1930 vanaf € 14,40 (klusspullen.nl). Novilon vtwonen vloer 2421 kleur Kiezel, 200 of 400 cm breed per m² € 28,25 exclusief installatie (vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Boeken, kwasten, potloden privébezit. Beeld JA | vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Kijk eens rond in huis en zie hoeveel stopcontacten en lichtknoppen je ziet. Al deze stroompunten worden aangestuurd door elektriciteitsdraden die achter de muur verborgen zitten. Wil je een extra lichtpunt in de keuken of toch een handig stopcontact naast een lichtknop? Dan kun je het stopcontact doorlussen naar een schakelaar en andersom. Ontdek meer over doorlussen en elektriciteitsdraden.

Lees verder onder de advertentie

Wat is doorlussen of doorlassen?

Doorlussen of -lassen is simpel gezegd het doorverbinden van elektriciteitsdraden. Dit zie je goed aan een kroonsteentje wanneer je een lamp ophangt. De draden uit de muur stop je in het kroonsteentje, samen met de draden van de lamp. Door verbinding te maken krijgt de lamp stroom. Stroomdraden in huis kun je ook aan elkaar verbinden. Stel: er zit een stopcontact in de hal en een lichtschakelaar in de hal en je wilt hier een ander stopcontact naast maken. Dan kun je de stroomdraden van het stopcontact doorlussen naar een lichtschakelaar precies naast het stopcontact. Of misschien wil je juist een stopcontact naast een bestaande lichtschakelaar. Doorlussen maakt het mogelijk.

De verschillende kleuren stroomdraden

Voordat je aan de slag gaat met het doorlussen van een stopcontact met een schakelaar, is het goed om te weten welke kleuren de stroomdraden met verschillende functies hebben. De meeste huizen hebben bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden. Deze zijn gekleurd én gelabeld met letters die je tegenkomt als je zelf aan de slag gaat met kabels. Deze stroomdraden zitten op hun beurt weer in één dikkere kabel.

 • Bruine stroomdraden
Lees verder onder de advertentie

Een bruine stroomdraad wordt ook wel een fasedraad genoemd. Door de fasedraad loopt stroom met een spanning van 230 volt. Deze bruine fasedraad heeft het label L. De L staat voor live, de Engelse benaming als iets onder spanning staat.

 • Geelgroene stroomdraden

Een geelgroene stroomdraad wordt ook wel een aardedraad genoemd. Deze draad gebruik je om elektrische apparaten met de aarde verbinden. Waarom? Als er kortsluiting ontstaat wordt de spanning door de aardedraad afgevoerd naar de aarde. Zo voorkom je dat het apparaat onder stroom komt te staan en je hier een flinke schok van krijgt of dat er brand ontstaat. Op de geelgroene stroomdraad staat over het algemeen geen spanning. Je herkent deze draad aan het label PE of een symbool van een pijl die naar beneden wijst.

Lees verder onder de advertentie
 • Blauwe stroomdraden

Een blauwe stroomdraad heet de nuldraad of mindraad. Anders dan de bruine stroomdraad staat op een nuldraad geen spanning. De blauwe stroomdraad voert de stroom het huis uit. De blauwe stroomdraad heeft het label N, wat voor nul staat.

 • Zwarte stroomdraden
Lees verder onder de advertentie

Een zwarte stroomdraad wordt ook wel de schakeldraad genoemd. Deze gebruik je om stroom in en uit te schakelen, zoals bij lichtknoppen. De zwarte stroomdraad is een soort verlenging van de bruine stroomdraad. Al zit er op de zwarte stroomdraad alleen spanning als de schakelaar op ‘aan’ staat. De zwarte stroomdraad heeft als label T.

Hoe moet je stroomdraden met elkaar verbinden?

Als je een stopcontact gaat doorlussen naar een schakelaar moet je verschillende stroomdraden met elkaar verbinden. Dit doe je met een lasdop of lasklem.

 • Een lasdop is een dop waarmee je verschillende stroomdraden verbindt. Deze mag je alleen gebruiken als de stroomdraden een lage overgangsweerstand hebben, wat betekent dat de elektriciteit goed door kan stromen. Daarnaast mogen er maar vijf stroomdraden onder één lasdop worden verbonden.
 • Een lasklem houdt de stroomdraden bij elkaar en is transparant zodat je ze makkelijk controleert. Lasklemmen zijn er in verschillende soorten. Met een tweepolige lasklem kun je twee draden verbinden, met een driepolige verbind je drie stroomdraden of kun je bestaande draden splitsen.
Lees verder onder de advertentie

Zorg dat je vóór je aan de slag gaat eerst weet welke kleur draden wat betekenen

Lamp zelfgemaakt van armatuur Venled en stalen elektrabuizen. Stopcontact en schakelaars 1930-serieBerker. Bank Ikea. Kussens Riverdale. Werkbank erfstuk meubelfabriek. Overig onbekend. Beeld JA | vtwonen 01-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 01-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Een lasklem aansluiten

Om een stopcontact door te lussen naar een schakelaar, kun je het beste lasklemmen gebruiken. Deze zijn namelijk beter geschikt voor de harde stroomdraden waarmee je gaat werken. Als je een lasklem wilt aansluiten heb je een striptang of een scherp mes nodig. En natuurlijk een lasklem zelf. Daarna kun je in vijf stappen een lasklem aansluiten:

Lees verder onder de advertentie
 1. Schakel de stroom uit.
 2. Strip de stroomdraden draden tot 11 mm.
 3. Steek de stroomdraden in de lasklem. Heeft de klem een clipje? Druk deze dan in.
 4. Zet de stroomdraden vast door de hendel naar beneden om de draad vast te zetten.
 5. Schakdel de stroom weer in.

Zelf een bestaand stopcontact doorlussen naar een schakelaar

Als je direct naast een stopcontact een lichtschakelaar wilt plaatsen, is een combinatie stopcontact met wisselschakelaar de ideale oplossing. Een combinatie schakelaar-stopcontact doorlussen naar een schakelaar doe je in zes stappen:

 1. Schakel de stroom uit
Lees verder onder de advertentie

Zet de switch om in de groepenkast van de zone waar je gaat werken. Als je niet zeker weet of je de goede groep hebt, schakel dan de hoofdschakelaar uit.

 1. Strip de draden

Uit de inbouwdoos in de muur komen vier draden: de bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden. Strip elke draad met een striptang zo’n 2,5 millimeter zodat je het koper ziet.

Lees verder onder de advertentie
 1. Verbind de draden met de combinatie schakelaar wandcontactdoos

Haal de centraalplaat van het basiselement van de nieuwe wandcontactdoos af. Verbind de bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden op de goede plek. Per merk wandcontactdoos kan de plek verschillen, lees dus goed de gebruiksaanwijzing.

 1. Plaats de combinatie schakelaar wandcontactdoos in de muur
Lees verder onder de advertentie

Nu is het tijd om de combinatie schakelaar-wandcontactdoos op z’n plek te plaatsen in de inbouwdoos. Plaats hem er voorzichtig in en schroef ‘m stevig vast.

 1. Plaats ook de centraalplaat op z’n plek

Schroef vervolgens het frontje, of de centraalplaat, vast op de combinatie schakelaar-wandcontactdoos.

Lees verder onder de advertentie
 1. Schakel de stroom weer in en test of de lichtschakelaar werkt

Zet de switch in de groepenkast weer om en test of de net aangesloten combinatieschakelaar werkt.

Volg deze stappen ook als je bijvoorbeeld:

Lees verder onder de advertentie
 • Een stopcontact met schakelaar wilt aansluiten
 • Een schakelaar wilt doorlussen naar een stopcontact
 • Een stopcontact wilt doorlussen naar een dimmer

Twijfel je of je deze klus zelf kunt uitvoeren? Schakel dan een professionele elektricien in om er zeker van te zijn dat het veilig gebeurt.

Een stopcontact doorlussen naar een schakelaar doe je in een paar stappen. Ontdek ook hoe je een lichtschakelaar moet aansluiten.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans