Stopcontact doorlussen naar schakelaar: hoe doe je dat en waarom moet het?
Kijk eens rond in huis en zie hoeveel stopcontacten en lichtknoppen je ziet. Al deze stroompunten worden aangestuurd door elektriciteitsdraden die achter de muur verborgen zitten. Wil je een extra lichtpunt in de keuken of toch een handig stopcontact naast een lichtknop? Dan kun je het stopcontact doorlussen naar een schakelaar en andersom. Ontdek meer over doorlussen en elektriciteitsdraden.
Wat is doorlussen of doorlassen?
Doorlussen of -lassen is simpel gezegd het doorverbinden van elektriciteitsdraden. Dit zie je goed aan een kroonsteentje wanneer je een lamp ophangt. De draden uit de muur stop je in het kroonsteentje, samen met de draden van de lamp. Door verbinding te maken krijgt de lamp stroom. Stroomdraden in huis kun je ook aan elkaar verbinden. Stel: er zit een stopcontact in de hal en een lichtschakelaar in de hal en je wilt hier een ander stopcontact naast maken. Dan kun je de stroomdraden van het stopcontact doorlussen naar een lichtschakelaar precies naast het stopcontact. Of misschien wil je juist een stopcontact naast een bestaande lichtschakelaar. Doorlussen maakt het mogelijk.
De verschillende kleuren stroomdraden
Voordat je aan de slag gaat met het doorlussen van een stopcontact met een schakelaar, is het goed om te weten welke kleuren de stroomdraden met verschillende functies hebben. De meeste huizen hebben bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden. Deze zijn gekleurd én gelabeld met letters die je tegenkomt als je zelf aan de slag gaat met kabels. Deze stroomdraden zitten op hun beurt weer in één dikkere kabel.
- Bruine stroomdraden
Een bruine stroomdraad wordt ook wel een fasedraad genoemd. Door de fasedraad loopt stroom met een spanning van 230 volt. Deze bruine fasedraad heeft het label L. De L staat voor live, de Engelse benaming als iets onder spanning staat.
- Geelgroene stroomdraden
Een geelgroene stroomdraad wordt ook wel een aardedraad genoemd. Deze draad gebruik je om elektrische apparaten met de aarde verbinden. Waarom? Als er kortsluiting ontstaat wordt de spanning door de aardedraad afgevoerd naar de aarde. Zo voorkom je dat het apparaat onder stroom komt te staan en je hier een flinke schok van krijgt of dat er brand ontstaat. Op de geelgroene stroomdraad staat over het algemeen geen spanning. Je herkent deze draad aan het label PE of een symbool van een pijl die naar beneden wijst.
- Blauwe stroomdraden
Een blauwe stroomdraad heet de nuldraad of mindraad. Anders dan de bruine stroomdraad staat op een nuldraad geen spanning. De blauwe stroomdraad voert de stroom het huis uit. De blauwe stroomdraad heeft het label N, wat voor nul staat.
- Zwarte stroomdraden
Een zwarte stroomdraad wordt ook wel de schakeldraad genoemd. Deze gebruik je om stroom in en uit te schakelen, zoals bij lichtknoppen. De zwarte stroomdraad is een soort verlenging van de bruine stroomdraad. Al zit er op de zwarte stroomdraad alleen spanning als de schakelaar op ‘aan’ staat. De zwarte stroomdraad heeft als label T.
Hoe moet je stroomdraden met elkaar verbinden?
Als je een stopcontact gaat doorlussen naar een schakelaar moet je verschillende stroomdraden met elkaar verbinden. Dit doe je met een lasdop of lasklem.
- Een lasdop is een dop waarmee je verschillende stroomdraden verbindt. Deze mag je alleen gebruiken als de stroomdraden een lage overgangsweerstand hebben, wat betekent dat de elektriciteit goed door kan stromen. Daarnaast mogen er maar vijf stroomdraden onder één lasdop worden verbonden.
- Een lasklem houdt de stroomdraden bij elkaar en is transparant zodat je ze makkelijk controleert. Lasklemmen zijn er in verschillende soorten. Met een tweepolige lasklem kun je twee draden verbinden, met een driepolige verbind je drie stroomdraden of kun je bestaande draden splitsen.
Zorg dat je vóór je aan de slag gaat eerst weet welke kleur draden wat betekenen
Een lasklem aansluiten
Om een stopcontact door te lussen naar een schakelaar, kun je het beste lasklemmen gebruiken. Deze zijn namelijk beter geschikt voor de harde stroomdraden waarmee je gaat werken. Als je een lasklem wilt aansluiten heb je een striptang of een scherp mes nodig. En natuurlijk een lasklem zelf. Daarna kun je in vijf stappen een lasklem aansluiten:
- Schakel de stroom uit.
- Strip de stroomdraden draden tot 11 mm.
- Steek de stroomdraden in de lasklem. Heeft de klem een clipje? Druk deze dan in.
- Zet de stroomdraden vast door de hendel naar beneden om de draad vast te zetten.
- Schakdel de stroom weer in.
Zelf een bestaand stopcontact doorlussen naar een schakelaar
Als je direct naast een stopcontact een lichtschakelaar wilt plaatsen, is een combinatie stopcontact met wisselschakelaar de ideale oplossing. Een combinatie schakelaar-stopcontact doorlussen naar een schakelaar doe je in zes stappen:
- Schakel de stroom uit
Zet de switch om in de groepenkast van de zone waar je gaat werken. Als je niet zeker weet of je de goede groep hebt, schakel dan de hoofdschakelaar uit.
- Strip de draden
Uit de inbouwdoos in de muur komen vier draden: de bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden. Strip elke draad met een striptang zo’n 2,5 millimeter zodat je het koper ziet.
- Verbind de draden met de combinatie schakelaar wandcontactdoos
Haal de centraalplaat van het basiselement van de nieuwe wandcontactdoos af. Verbind de bruine, geelgroene, blauwe en zwarte stroomdraden op de goede plek. Per merk wandcontactdoos kan de plek verschillen, lees dus goed de gebruiksaanwijzing.
- Plaats de combinatie schakelaar wandcontactdoos in de muur
Nu is het tijd om de combinatie schakelaar-wandcontactdoos op z’n plek te plaatsen in de inbouwdoos. Plaats hem er voorzichtig in en schroef ‘m stevig vast.
- Plaats ook de centraalplaat op z’n plek
Schroef vervolgens het frontje, of de centraalplaat, vast op de combinatie schakelaar-wandcontactdoos.
- Schakel de stroom weer in en test of de lichtschakelaar werkt
Zet de switch in de groepenkast weer om en test of de net aangesloten combinatieschakelaar werkt.
Volg deze stappen ook als je bijvoorbeeld:
- Een stopcontact met schakelaar wilt aansluiten
- Een schakelaar wilt doorlussen naar een stopcontact
- Een stopcontact wilt doorlussen naar een dimmer
Twijfel je of je deze klus zelf kunt uitvoeren? Schakel dan een professionele elektricien in om er zeker van te zijn dat het veilig gebeurt.
Een stopcontact doorlussen naar een schakelaar doe je in een paar stappen. Ontdek ook hoe je een lichtschakelaar moet aansluiten.
Bron: Beeld vtwonen 10-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans