Perilex aansluiten: dit is hoe het werkt
Een perilexaansluiting bestaat uit een stekker en een stopcontact. Je gebruikt ’m voor elektrische apparaten met veel vermogen, zoals de oven of een inductiekookplaat. Een perilex kan namelijk meer vermogen aan dan reguliere stekkers en stopcontacten. Een perilex aansluiten kun je zelf doen.
Waarom een perilex aansluiten soms nodig is
In iedere woning bevindt zich een groepenkast. Het is een belangrijk onderdeel van het huis, omdat elektriciteit die de woning binnenkomt via deze kast wordt verdeeld over de verschillende ruimtes. De groepenkast werd vroeger vaak stoppenkast genoemd en staat ook bekend als verdeelkast. Alle apparaten in huis die elektriciteit gebruiken, zijn aangesloten op één van de groepen in de groepenkast. Een groep kan maximaal 16 ampère x 230 volt aan, wat neerkomt op 3680 watt. Sommige huishoudelijke apparaten vragen om meer vermogen. Een keramische of inductiekookplaat gebruikt over het algemeen bijvoorbeeld zo’n 6000 tot 7500 watt. Om voldoende vermogen te produceren moet je daarom een perilex aansluiten.
Soms is een perilex aansluiten niet voldoende en is het verstandig om de hele groepenkast te vervangen. Bijvoorbeeld als deze geen hoofdschakelaar of aardlekschakelaar bevat. Ontdek waar je bij het vervangen van de groepenkast op moet letten.
Deze types perilexstekker zijn er
Een perilexstekker ziet er anders uit dan een reguliere stekker. Hij heeft namelijk vijf pinnen in plaats van twee. Dit type stekker heeft vier ronde pinnen, dezelfde pinnen die je in een reguliere stekker vindt, met één platte pin in het midden. Een perilexstekker komt in twee vormen: een stekker van 16 ampère en een stekker van 25 ampère.
- 16 ampère: als de platte pin in het midden horizontaal in de stekker is geplaatst is het een 16 ampère perilexaansluiting. Voor een woonhuis is deze variant voldoende.
- 25 ampère: bij een 25 ampère stekker is de platte pin verticaal geplaatst. Hetzelfde geldt voor het perilexstopcontact. Deze stekker zie je vaker bij (industriële) bedrijven.
Een perilexstekker aansluiten op een 2-fase-aansluiting
In de groepenkast kun je verschillende soorten aansluitingen vinden: 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen. Het verschil zit ‘m in het aantal fasedraden en de hoeveelheid stroom die de aansluiting kan leveren. Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel de woning binnen waar twee draden in zitten: een fasedraad en een nuldraad. Bij een 2-fase-aansluiting zitten er twee fasedraden in de kabel en bij een 3-fase-aansluiting drie. Een 2-fase-aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase-aansluiting, een 3-fase-aansluiting levert nog meer.
Door de perilex aan te sluiten worden twee groepen in de groepenkast met elkaar gecombineerd, zodat ze samen meer kracht leveren. Doordat er stroom door meerdere draden stroomt, raken de individuele draden minder snel overbelast. Een perilexstekker aansluiten op een 2-fase-aansluiting is nodig als je een keramische kookplaat of inductieplaat hebt. De 2-fase-aansluiting alleen levert namelijk niet genoeg vermogen om deze grote elektrische apparaten van voldoende stroom te voorzien. Een perilexstekker aansluiten doe je met 5 draden: 2 nuldraden, 2 fasedraden en 1 aardedraad.
Een perilexstopcontact aansluiten
Een perilexkabel wordt met één kant aangesloten op de groepenkast. Hiervoor moet een speciale 2-fasegroep in de groepenkast worden aangelegd. Doe dit zelf of besteed de klus uit aan een professionele klusjesman of elektricien. Let op: volgens de voorschriften NEN 1010 norm moet er per vier groepen één aardlekschakelaar in de groepenkast zitten. Houd hier rekening mee bij het toevoegen van een nieuwe groep. Zodra de extra groep is geplaatst kun je hier de perilexkabel aan bevestigen. Dit doe je als volgt:
De groep in de groepenkast aansluiten
- Zorg dat de stroom van de betreffende groep af is. Dit doe je door de stroomschakelaars van de groep naar beneden te zetten.
- Sluit de eerste blauwe nuldraad aan op N1
- Sluit nu de eerste bruine fasedraad aan op L1
- Sluit de tweede blauwe nuldraad aan op N2
- Sluit de tweede bruine fasedraad aan op L2
Trek vervolgens de kabel door de muur, of laat dit doen door een professional, naar de plek waar je de perilexaansluiting wilt hebben, zoals de keuken. Hier ga je het perilexstopcontact aansluiten. Omdat veel mensen een perilex aansluiten voor hun keramische kookplaat of inductiekookplaat wordt de aansluiting ook vaak een ‘kookgroep perilex’ genoemd. Aansluiten op 2x230 volt gaat als volgt:
Het perilexstopcontact aansluiten op 2x230
- Sluit de eerste blauwe nuldraad aan op N
- Sluit tweede blauwe nuldraad aan op L1
- Sluit de eerste bruine fasedraad aan op L2
- Sluit de tweede bruine fasedraad aan op L3
- Sluit de groen/gele draad aan op de randaarde, dit is de aansluiting die je bovenaan het stopcontact ziet
Het aansluiten van de perilex kan een lastige klus zijn. Zeker wanneer je te maken hebt met verschillende kabels. Op internet zijn verschillende perilexaansluitschema’s te vinden die je op weg kunnen helpen. Hierop kun je precies zien welke kabel waar op aangesloten moet worden. Of bekijk deze handige video waarin precies wordt uitgelegd hoe je een perilexstopcontact aansluit.
Een perilexstekker aansluiten
De perilexstekker aansluiten op het apparaat waarvoor je de perilex wilt gebruiken, zoals de inductiekookplaat, doe je aan de hand van de producthandleiding van het betreffende apparaat. De aansluitsymbolen kunnen namelijk per apparaat en per merk verschillen. Is de perilex aansluiten goed gegaan en heb je zin om meer technische klussen op te pakken in huis? Ontdek hoe je zelf een wisselschakelaar kunt aansluiten en bedien de lampen in huis niet meer individueel, maar per groep.