Wisselschakelaar aansluiten: zo klaar je de klus

Stalen deur van Gewoon Gers. Kleur op de muur Urban Taupe Flexa
 Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 14, aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 14, aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Een wisselschakelaar gebruik je om een lamp of groep mee aan en uit te zetten. Met een dubbele wisselschakelaar kun je lampen vanaf twee verschillende locaties aan- en uitzetten, bijvoorbeeld aan twee uiteindes van de gang. Het is een handige manier die je vaak ziet in de hal, het trappenhuis of andere plekken waar je meer schakelaars nodig hebt. Wil je ook een wisselschakeling aansluiten in huis? Ontdek meer over deze lichtschakelaar en hoe je ‘m aansluit.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar is een type lichtschakelaar dat je vaak tegenkomt. Het is een lichtknop die je omhoog en omlaag klikt om het licht aan en uit te zetten. Dit simpele mechanisme regelt stroom naar een lamp of ander apparaat. De lichtknop onderbreekt het elektrische circuit dat via de stroomdraden naar schakelaar loopt. Een wisselschakelaar kun je gebruiken als zogenaamde enkelpolige schakeling. Dat wil zeggen dat je er één lamp vanaf één plek mee bedient. Waar je hier vroeger een enkelpolige schakelaar voor gebruikte, is een wisselschakelaar hier nu de standaard voor.

Een dubbele wisselschakelaar of wisselschakeling

Een wisselschakelaar kun je uitbreiden naar een dubbele wisselschakelaar of wisselschakeling. Met een wisselschakeling bedien je een lamp vanaf twee verschillende locaties, denk aan boven- en onderaan een trap of aan verschillende zijdes van een grote ruimte. Zo heb je meer vrijheid en controle over de verlichting.

Een wisselschakelaar aansluiten (enkelpolig)

Een wisselschakelaar aansluiten op één lamp of twee lampen is een redelijk makkelijke klus. Hiervoor moet je het volgende in huis halen:

Lees verder onder de advertentie
  • wisselschakelaar
  • spanningzoeker
  • striptang
  • waterpas
  • twee schroeven

Een wisselschakelaar enkelpolig aansluiten doe je op de bruine draad (fasedraad) en de zwarte draad (schakeldraad). Deze twee stroomdraden moeten uit de inbouwdoos komen op de plek waar je de wisselschakelaar aansluit.

Stap 1: De stroom uitschakelen

Schakel eerst de stroom van de groep waar je gaat werken uit in de groepenkast. Twijfel je over de juiste groep? Schakel dan de hoofdgroep uit. Test met een spanningszoeker of de stroom ook echt is uitgeschakeld.

Stap 2: De draden strippen

Strip de bruine en zwarte draad die uit de muur komen met de striptang op één centimeter.

Stap 3. De draden aansluiten op de wisselschakelaar

Sluit de bruine draad aan de achterkant van de wisselschakelaar aan op het punt met de letter L. Sluit daarna de zwarte draad aan op het punt met een pijl. Zet de twee draden vast met de veerklemmen van de wisselschakelaar.

Stap 4. De wisselschakelaar terugplaatsen

Plaats de wisselschakelaar terug in de inbouwdoos. Test met de waterpas of hij netjes horizontaal staat. Schroef hem vervolgens goed vast met de twee schroeven.

Stap 5. De frontplaat monteren

Nu moet je de wisselschakelaar afdekken met de frontplaat. Druk de frontplaat volgens de aanwijzingen van de verpakking op de wisselschakelaar.

Stap 6. De wisselschakelaar testen

Tijd om te testen of de wisselschakelaar werkt. Schakel de stroom weer in door de schakel in de groepenkast weer om te zetten en bedien de lamp met de wisselschakelaar.

Wil je weten hoe je een wisselschakelaar met een stopcontact in één moet aansluiten? Check dan hoe je een stopcontact moet doorlussen naar een schakelaar.

Lees verder onder de advertentie
Lampen boven tafel, v.l.n.r. hanglamp Ailene € 49,95 (casashops.com), ovalen bamboe hanglamp € 34,99 (xenos.nl), bamboe hanglamp Knixhult € 39,95 (ikea.nl). Linnen tafelkleden, 145 x 250 cm à € 39,99, linnen servetten, 45 x 45 cm € 9,99 per 2, goudkleurige kandelaar laag € 7,99, hoog € 9,99 (hm.com). Glas Frasera, laag € 1,99, hoog € 2,49, karaf Storsint € 7,99 (ikea.nl). Mosterdgeel servies Krisha, 12-delig € 119,- (made.com). Steenrode kom Glossy € 2,99, rode velvet kaarshouder € 6,50, kaars € 0,99 (xenos.nl).
 Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Beeld JA | vtwonen 03-2020 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma

Een dubbele wisselschakelaar of wisselschakeling aansluiten

Als je op twee verschillende plekken een lamp wilt bedienen, sluit je een dubbele wisselschakelaar of wisselschakeling aan. Hiervoor moet je in huis halen:

  • twee wisselschakelaars
  • spanningzoeker
  • striptang
  • waterpas
  • vier schroeven.
Lees verder onder de advertentie

Je werkt met dezelfde kleuren stroomdraden als bij een enkelpolige wisselschakelaar, maar met twee inbouwdozen. Uit één inbouwdoos moeten een bruine draad en twee zwarte draden komen. Uit de andere inbouwdoos moeten drie zwarte draden komen. Volg stap 1 t/m 3 van het stappenplan voor het aansluiten van een enkelpolige wisselschakelaar. Ga daarna verder met onderstaande stappen.

Stap 4. De draden aansluiten op wisselschakelaar 2 in inbouwdoos 2

Van de drie zwarte draden heb je er als het goed is twee aangesloten op wisselschakelaar 1. Deze twee zwarte draden steek je in wisselschakelaar 2 op de punten met een pijl. De derde zwarte draad is voor de lamp die je wilt aansluiten. Deze steek je in het punt met de letter L.

Stap 5. De wisselschakelaar terugplaatsen

Plaats de wisselschakelaars terug in de inbouwdozen. Test met de waterpas of hij netjes horizontaal staat. Schroef hem vervolgens goed vast met de twee schroeven.

Stap 6. De frontplaat monteren

Dek de wisselschakelaars af met de frontplaten. Druk de frontplaten volgens de aanwijzingen op de verpakking op de wisselschakelaars.

Stap 7. De wisselschakelaars testen

Tijd om te testen of de wisselschakelaars werken. Schakel de stroom weer in en bedien de lamp met de wisselschakelaars.

Een wisselschakelaar aansluiten in huis is de eerste stap naar een goed lichtplan. Wil je met behulp van lampen een sfeervolle ruimte creëren? Zo maak je een functioneel lichtplan voor sfeerverlichting.

Lees verder onder de advertentie