Alles over de inductieplaat: van kosten tot voordelen
De inductieplaat is in steeds meer keukens terug te vinden, in veel nieuwbouwhuizen is de keuze voor elektrisch koken al min of meer voor je gemaakt. Met de stijgende gasprijzen is het helemaal zo gek nog niet, en dat is nog maar een van de voordelen van de inductie kookplaat.
Waarom kiezen voor inductie?
Als je kunt kiezen tussen inductie, keramisch of gas dan is – als je portemonnee het toelaat – inductie de beste keuze. Waarom? We zetten de belangrijkste voordelen van inductie op een rij:
- Goedkoper: door de stijgende prijs van gas en de verwachte daling van de prijs van elektriciteit (door windenergie en efficiëntere zonnecellen) zal naar verwacht inductie een steeds fijnere optie zijn voor de portemonnee. Ook is het duurzamer.
- Veiligheid: inductie is veiliger. Er is geen sprake van open vuur of kans op een lekkend gas. Daarnaast staan pannen steviger en koelt de kookplaat direct na gebruik af waardoor de kans op een verwonding klein is. Sommige inductieplaten hebben ook een kinderslot (fijn voor kleine kindervingertjes die overal op klimmen en alles aanraken, maar ook voor de kat die stiekem over het aanrecht trippelt).
- Sneller: koken op inductie heeft de gemaksvoordelen van het gasfornuis: zodra je de plaat aanzet, wordt ie direct en snel verwarmd. Een keramische plaat doet hier langer over.
- Energiebesparend: als je kookt op een kookplaat van inductie gaat er weinig energie verloren; de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of, zoals bij een keramische kookplaat, naar het verwarmen van de plaat zelf.
- Timer: de meeste inductieplaten hebben een timer. Hiermee voorkom je dat je iets te lang op het vuur laat staan wanneer je er bij wegloopt. Door de timer schakelt de kookplaat de kookzonde automatisch uit. Handig!
- Hygiëne: de inductieplaat schoonmaken is zo gepiept. Neem de plaat na het koken af met een vochtige doek, het liefst een microvezeldoek. Tip: verwijder etensresten zo snel mogelijk, anders kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel of een speciale kookplaatreiniger. Doordat er geen hoeken en randen zijn waar vuil zich in kan ophopen is de inductieplaat heel makkelijk schoon te houden.
- De meeste pannen zijn wél geschikt voor inductieplaten: een veelgehoord minpunt van de inductieplaat is dat je er niet alle pannen voor kunt gebruiken. Laat je er niet door weerhouden voor een kookplaat van inductie te kiezen: de meeste nieuwe pannen zijn wél geschikt, zelfs gietijzeren grillpannen en braadpannen.
LEES OOK
3 Keukentrends die je huis karakter en sfeer geven
Wat kost een inductie kookplaat?
De gemiddelde kosten voor het laten aansluiten van een inductiekookplaat liggen tussen de 80 en 150 euro. Spreek van tevoren tarieven met de monteur af, anders schrik je je misschien een hoedje. Daarnaast komen er nog kosten voor materiaal bij en de inductieplaat zelf kost tussen de 240 en 1200 euro. Tel daar kosten voor de aansluitsnoer (10 tot 20 euro), het frezen van het aanrechtblad (50 euro) en eventueel aanleggen van een extra stoppenkast bij op (200 tot 500 euro) en je weet ongeveer de totaalprijs.
Het aansluiten van de inductieplaat
Laat een inductieplaat altijd installeren door een professional: een elektrische installatie die verkeerd is aangelegd is levensgevaarlijk. Bovendien vervalt het recht op garantie als de kookplaat verkeerd wordt aangesloten.
Een inductieplaat heeft een hoog vermogen en sluit je aan op een aparte groep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW, dan kan de kookplaat op een ‘normale’ groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen – in moderne huizen vaak standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur. Goed om te weten: de inductiekookplaten worden meestal geleverd zonder stekker en snoer.
LEES OOK
Dit is het effect van een houten wandplank in de keuken
Hoe houd je een inductieplaat mooi?
De inductieplaat is makkelijk schoon te maken en toch zijn er een paar handige weetjes:
- Laat de plaat altijd eerst afkoelen: maak de plaat wel meteen schoon na gebruik, maar begin niet met poetsen als de platen nog warm zijn. Het is veiliger om de inductie kookplaat schoon te maken als de platen afgekoeld zijn. Zo voorkom je dat doekjes schroeien en blijven kleven aan de plaat.
- Gebruik een speciale schraper om vuil te verwijderen en poets niet met te veel kracht. Houd de schraper onder een hoek van 45 tot 60 graden. Neem de plaat af met water en droog deze met een schone microvezeldoek.
- Mijd agressieve reinigingsmiddelen, denk aan Cif, soda en citroen. Deze kunnen krassen, verkleuringen en andere beschadigingen aan de plaat veroorzaken. Gebruik het liefst alleen lauw water, een klein beetje afwasmiddel of een product dat speciaal ontwikkeld is voor het schoonmaken van een inductiekookplaat, bijvoorbeeld HG kookplaatreiniger extra sterk.
Bron: vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen