Knieschotten op zolder: zo kun je spullen het beste opbergen onder schuine daken

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 02-2014 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 02-2014 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Wie schuine daken in huis heeft, heeft gegarandeerd van knieschotten gehoord. Deze schotten kunnen voor extra opbergruimte op zolder zorgen en verbergen bovendien een heleboel rommel die anders open en bloot in de ruimte zou staan. Weten hoe je knieschotten monteert, hoeveel het plaatsen ervan kost en waar je rekening mee moet houden? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn knieschotten eigenlijk?

Knieschotten vind je vaak in huizen met een schuin dak. Ze worden onder het schuine gedeelte gemonteerd en komen in de vorm van staande wanden en balken. De meeste mensen plaatsen er deuren tegenaan om zo extra opbergruimte te creëeren, maar de balken hebben nog een groot voordeel: ze zorgen voor extra stabiliteit onder het dak of de dakkapel. Win-win, dus!

LEES OOK
De ruimte optimaal benutten: slaapkamer met schuine wanden inrichten

Opbergruimte achter een knieschot

Het knieschot zelf bestaat dus eigenlijk alleen uit verticale balken, maar op de meeste zolders zie je er ook schuifdeuren voor. Deze zorgen namelijk voor een heleboel extra opbergruimte, op een plek die normaal loze ruimte is. Doordat knieschotten meestal niet heel hoog zijn, kun je er echter niet alles kwijt.

Lees verder onder de advertentie

Waar de ruimte wel perfect voor is? Voor het opbergen van seizoensspullen bijvoorbeeld, zoals kerstversiering of zomerse kleding wanneer de temperaturen dalen. Andere spullen die je niet wekelijks uit de kast haalt zoals feestartikelen, koffers en skispullen kunnen ook perfect achter knieschotten bewaard worden.

Tips voor de hoogte van knieschotten

Wil je weten hoe hoog je knieschotten het beste kunt plaatsen? Dan zegt de naam eigenlijk alles al: knieschotten kunnen het beste tot kniehoogte geplaatst worden. Hoewel dit een goede graadmeter is, maakt het natuurlijk een groot verschil of je 1.65 of 1.80 meter bent. Daarom kun je voor het gemak uitgaan van 80 centimeter.

LEES OOK
5x binnenkijken in huizen met een praktische zolder

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je de ruimte achter knieschotten op zolder indelen

Plaats je (schuif)deuren voor de knieschotten, dan creëer je dus een heleboel extra opbergruimte. Maar dan is het nog de vraag hoe je deze ruimte het beste kunt indelen. Je moet namelijk bukken om bij de spullen te komen en dat kan soms best onhandig zijn. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, bestaan er wat trucs om deze opbergruimte efficiënt in te delen:

  • Maak gebruik van bakken op wielen, zodat je deze naar je toe kunt trekken en niet achter de knieschotten hoeft te kruipen
  • Opbergen per categorie, bijvoorbeeld in verhuisdozen of doorzichtige opbergboxen, kan een heleboel chaos voorkomen.
  • Vermeld de inhoud van de dozen zichtbaar aan de zijkanten, zo hoef je niet iedere doos te openen om te checken wat erin zit.

Hoe voorkom je schimmel- en vochtvorming achter de schotten?

Doordat een knieschot een vrij kleine, afgesloten ruimte is, komt schimmel er nog weleens voor. En dan wordt die schimmelvorming vaak ook nog laat ontdekt, doordat je de ruimte maar weinig vanbinnen ziet. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar hoe doe je dat? Allereerst is het goed om te weten dat er vaak bouwvocht aanwezig is achter een knieschot. De enige manier om schimmel te voorkomen, is dus een goed ventilatiesysteem. Denk aan een (demonteerbaar) luik of ventilatie-openingen.

Lees verder onder de advertentie

De kosten van knieschotten

Klinkt die extra ruimte als muziek in je oren? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe duur het is om knieschotten te laten plaatsen. Wie zelf een handige klusser is, zal een stuk goedkoper uitkomen dan iemand met twee linkerhanden. De DIY-er hoeft namelijk alleen kosten voor materiaal te rekenen en is geen uurtarief aan een vakman kwijt.

Afhankelijk van welk materiaal je kiest, kun je uitgaan van zo’n 400 tot 1000 euro voor de knieschotten. Laat je ze plaatsen door een professional? Dan kun je daar nog ongeveer 100 euro per uur bij optellen.

Kun je knieschotten op zolder makkelijk zelf maken?

Wie al enige ervaring heeft met klussen, hoeft in principe geen kosten aan een vakman kwijt te zijn. Het plaatsen van knieschotten is namelijk een relatief eenvoudige klus. Zelfs wanneer je een schuifdeur aan de schotten wilt bevestigen, kun je deze klus zelf klaren. Even googelen en je vindt bij bouwmarkten en op andere klussites handige stappenplannen. Bekijk ook deze video over het maken van schuifdeuren.

Lees verder onder de advertentie

Handige opbergers

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

badkamer inspiratie Een badkamer met een schuin dak inrichten? Zo doe je dat!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie In een nis, bij het raam… In deze zithoeken is het fijn chillen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

binnenkijken 5x binnenkijken in huizen met een praktische zolder

beeld vtwonen Beeld

Verbouwen-vloeren In 3 stappen de trap verven: zo knap je ‘m op

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 02-2014 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans