Dit zijn de gemiddelde kosten van een nieuw dak
Kapotte dakpannen, een verouderd dak of een slechte isolatie: er zijn tal van redenen om een nieuw dak te leggen. Hoewel een dakrenovatie veel voordelen kent, kunnen de kosten even schrikken zijn. Het is namelijk een flinke investering, maar wél een waar je veel voordelen uithaalt. vtwonen zet alles wat je wilt weten op een rij: van gemiddelde kosten tot redenen om te vervangen en van soorten dakbedekking tot isolatiemateriaal.
4 redenen om je dak te vervangen
- Een hogere woningwaarde: leg je een nieuw dak aan, dan schiet de waarde van je woning omhoog. Handig voor wie in de nabije toekomst wil verkopen. Al is het niet in alle gevallen een slimme investering: doordat een dak leggen hoog in de kosten kan oplopen, haal je er niet altijd winst uit bij de verkoop van je woning. Denk er dus goed over na of het bij jouw huis de investering waard is.
- Betere isolatie: door een oud of beschadigd dak ontsnapt veel warmte. Zonde van je elektriciteitsrekening en bovendien slecht voor het milieu. Een dak kun je zo isoleren dat het bijna alle warmte binnenhoudt, waardoor je uiteindelijk kosten op energie zult besparen.
- Uiterlijk: misschien niet de belangrijkste reden, maar het uiterlijk van je woning kan ook een reden zijn om voor een nieuwe bedekking te kiezen. Vooral bij woninguitbreiding kiezen veel mensen hiervoor, zodat de stijl van het huis in harmonie blijft.
- Geen lekkages meer: wie al jaren een kapot dak op het huis heeft liggen, weet hoe vervelend lekkages kunnen zijn. Wanneer je voor nieuwe pannen of een andere bedekking gaat, zeg je vaarwel tegen regenwater in je huis.
LEES OOK
Dakraam (laten) plaatsen? Houd hier dan rekening mee
Wat is beter: een compleet nieuw dak of bedekking vervangen?
Heb je een dakrenovatie op de planning staan? Dan is er een aantal moeilijke keuzes die je moet maken. Eén daarvan is de vraag: ga je voor een compleet nieuw dak, of vervang je alleen de bedekking? Beide opties kennen eigen voor- en nadelen, dus het is essentieel om deze op een rij te hebben staan voor je eraan begint. Enkel de bedekking vervangen is bijvoorbeeld een stuk betaalbaarder dan een compleet dak vervangen, maar tegelijkertijd wordt het beter isoleren van je huis hierdoor lastiger. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van veel aspecten. Blijf je twijfelen? Vraag dan raad aan experts: zij weten precies wat de beste optie voor jouw huis en situatie is.
Uit deze soorten bedekking kun je kiezen
Of je er nou voor kiest om de bedekking te vervangen of een heel nieuw dak aan te leggen: de keuze voor dakbedekking moet hoe dan ook gemaakt worden. Hierbij kan het je gaan duizelen van de keuzes, want naast de immer populaire dakpannen, zijn er nog heel wat andere materialen waarmee je een dak kunt bedekken. Enkele daarvan zijn platen, riet, zink en PVC dakbedekking.
Niet alle soorten bedekking zijn voor elk huis geschikt: een PVC bedekking kan bijvoorbeeld alleen op een plat dak worden aangelegd. Ook in de kosten variëren de materialen enorm: eenvoudige dakpannen schaf je al aan voor 40 tot 50 euro per vierkante meter, terwijl zinken bedekking start vanaf 90 euro per vierkante meter. Voor welk materiaal ga jij?
Dit zijn de gemiddelde kosten voor een nieuw dak
Een dak vervangen is niet goedkoop, dat kunnen we je meteen vertellen. Afhankelijk van het materiaal, de vakman en de mate van isolatie waar je voor kiest, kunnen de kosten oplopen van 60 euro tot 200 euro per vierkante meter. Ervan uitgaande dat een gemiddeld dak in Nederland 60 vierkante meter groot is, leert een snel rekensommetje dat je tussen de 3600 en 12.000 euro kwijt bent voor een nieuw dak. Tel daar inflatie bij op en de kosten kunnen zomaar nog hoger worden. Een flinke investering dus.
Zonnepanelen aanleggen
Wanneer je toch je dak vervangt, kun je er meteen over nadenken om zonnepanelen aan te leggen. Ook dit is een flinke investering, maar wel een die je gegarandeerd terugverdient. vtwonen vertelde je al dat je gemiddeld tussen de 4000 en 6000 euro aan zonnepanelen kwijt bent, maar dat je deze uitgave binnen zo’n zes jaar terugverdient. De jaren erna ga je flink besparen op je energierekening, waardoor je uiteindelijk ook die kosten van een dak eruit kunt halen.
Is subsidie op een dak aanleggen mogelijk?
Op de vraag “Is subsidie mogelijk?” is het antwoord ingewikkeld. Ja, en nee. De overheid verstrekt subsidies als het op isolatie aankomt, maar dit gaat dus enkel over een klein deel van de renovatie. Hiervoor kun je 30 euro subsidie per vierkante meter rekenen. Weten hoe je dit aanvraagt? Nederland Isoleert vertelt je er alles over.
Verbouwen & financieren 7x stressvrij verbouwen
badkamer inspiratie Alles wat je wilt weten over een gietvloer
Duurzaam Alles wat je wilt weten over de subsidie voor zonnepanelen
Volg nu de vtwonen basiscursus
Bron: vtwonen tv uit 07-2018 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom