Dakraam (laten) plaatsen? Houd hier dan rekening mee

beeld vtwonen Beeld vtwonen tv 01-2017 | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen tv 01-2017 | fotografie Barbara Kieboom

Denk je erover een dakraam te plaatsen? Je goed inlezen is dan geen overbodige luxe. vtwonen vertelt je alles wat je wil weten, van de gemiddelde kosten tot de manier waarop je een dakraam het beste kunt monteren. Of je de klus nu zelf oppakt of niet. Zo kom je tijdens het plaatsen niet voor verrassingen te staan.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een dakraam?

Een dakraam geeft een totaal andere uitstraling aan een zolder of kamer met schuine wand. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat er meer natuurlijk licht binnenkomt, maar creëert ook een optisch grotere ruimte. Hierdoor kan je zolder worden getransformeerd van opslagruimte en rommelhok, naar studeerkamer of extra slaapkamer. Het mooiste van alles? Een dakraam is zo geplaatst!

Kan een dakraam plaatsen in elk dak?

Wie een schuin dak op zolder heeft, kan in principe een dakraam plaatsen. Het maakt hierbij niet uit hoe schuin de helling van je dak is, of welke dakbedekking er nu op ligt. Ook op een plat dak kan een raam geplaatst worden, maar dit ligt allemaal net iets ingewikkelder. Hier wil je dus zeker een vakman of -vrouw voor inhuren.

Of je nou een plat of schuin dak hebt: wat de keuze voor een dakraam eenvoudig maakt, is dat je er geen vergunning vanuit de gemeente voor nodig hebt. Hierdoor gaan er geen weken overheen, en kan het dakraam binnen een halve dag geplaatst zijn.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Knieschotten op zolder: zo kun je spullen het beste opbergen onder schuine daken

Dit zijn de afmetingen van een gemiddeld dakraam

Het formaat van je gloednieuwe dakraam bepaal je helemaal zelf, maar er is een handige richtlijn wanneer je twijfelt. Om voldoende licht binnen te krijgen, moet een dakraam zo’n 10% van de totale vloeroppervlakte van de ruimte zijn. Is de zolder 10 vierkante meter? Dan wil je een dakraam dat dus minstens 1 vierkante meter is, om zo optimaal gebruik te maken van natuurlijk daglicht.

Wat is het verschil tussen een dakraam en een dakkapel?

Hoewel een dakkapel en een dakraam veel overeenkomsten hebben, zijn de verschillen des te groter. Beide hebben voordelen, en beide hebben nadelen. Zo is het plaatsen van een dakkapel veel ingrijpender dan het plaatsen van een dakraam. Dit geldt niet alleen voor de kosten, maar ook voor de tijd die je eraan kwijt bent. Bovendien heb je voor een dakkapel vaak een vergunning nodig, terwijl je een dakraam zonder overleg plaatst.

Lees verder onder de advertentie

Een dakraam is dus zeker de makkelijkste optie, maar is het ook de beste? Dat ligt aan je wensen: een dakkapel vergroot in tegenstelling tot een raam daadwerkelijk je ruimte, en geeft nog meer lichtinval dan een klein raam. Keuzes, keuzes!

LEES OOK
Een dakkapel plaatsen pak je zo aan

Kun je een dakraam zelf plaatsen of beter uitbesteden?

Alles kan zelf, horen we je denken. Dat klopt zeker wanneer je een professionele klusser bent of als hobbyklusser alle tijd van de wereld hebt. Maar voor het plaatsen van een dakraam heb je aardig wat kennis en materialen nodig, die niet iedereen in huis heeft. Ons advies? Huur een professional in, zodat je binnen een halve dag kunt genieten van je nieuwe dakraam.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de gemiddelde kosten van het plaatsen van een dakraam

Natuurlijk zijn er aan zo’n mini-verbouwing wel wat kosten verbonden. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag tussen de 200 en 1000 euro, afhankelijk van het materiaal en de grootte van het raam. Ook de uurprijs van een klusser kan behoorlijk verschillen: steek dus altijd tijd en moeite in het opvragen van offertes. Aan jou de keuze wie de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Let wel: de prijzen van hout en andere materialen lopen flink op de laatste tijd, vraag daarom altijd meerdere offertes op en doe goed onderzoek.

Deze raamdecoratie kun je voor een dakraam kopen

Doordat je een dakraam meestal in een schuin dak plaatst, kan de keuze voor raamdecoratie nog wel eens ingewikkeld zijn. Zomaar een gordijnrail ervoor hangen, werkt natuurlijk niet. Gelukkig bestaat er speciale decoratie voor een schuin raam. Ga je voor basic wit, een verduisterend exemplaar of een mooie print? Bekijk het hele aanbod aan raamdecoratie voor een dakraam in de vtwonen-shop.

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen tv 01-2017 | fotografie Barbara Kieboom