Dakshingles leggen: in 8 stappen een ideaal dak voor het tuinhuis of terras

null Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom

Shingles op het dak zijn een slimme keuze voor het tuinhuis of de terrasoverkapping. Deze dakpannen zijn decoratief en beschermen tegen wind en regen. Wil je zelf aan de slag? Dakshingles leggen is een stuk makkelijker dan het leggen van dakpannen of het plaatsen van dakbedekking van bitumen. Ontdek hoe je in acht stappen shingles op het dak legt.

Lees verder onder de advertentie

Op welk dak kun je dakshingles leggen?

Shingles zijn dakleien die worden gemaakt van bitumen, een dakbedekkingsmateriaal dat bestaat uit een combinatie van aardolie en glasvlies of polyester. Dakshingles worden net als dakpannen in rijen op het dak gelegd. Ze overlappen en worden van onder naar boven gelegd. Niet ieder dak is (even) geschikt om shingles op te leggen. Ze blijven het best liggen wanneer je ze op een egaal houten oppervlak met een hellingshoek van 25 graden of meer legt. Dakshingles leggen op een piramidedak, zadeldak of lessenaarsdak is bijvoorbeeld een goede keuze. Is de hellingshoek tussen de 15 en 25 graden? Leg dan eerst een onderlaag van een rol bitumen op het dak om het te beschermen tegen regenwater. Dakshingles leggen op een plat dak of op een dak met een hellingshoek van minder dan 15 graden wordt afgeraden. Regenwater blijft dan te lang op het dak liggen, waardoor de dakshingles aangetast worden en er lekkage kan ontstaan.

Dakshingles zijn dus niet geschikt om op een plat dak te leggen, zonnepanelen gelukkig wel! Ontdek alles over zonnepanelen op een plat dak leggen.

De voordelen van dakshingles leggen

Shingles op het dak leggen heeft verschillende voordelen. Zo zijn shingles:

Lees verder onder de advertentie
 • Een stuk goedkoper dan keramische of stenen dakpannen.
 • Gemakkelijk zelf te plaatsen waardoor je geen dakdekker hoeft in te huren.
 • Waterafstotend. Dit maakt ze goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, hagel en vorst.
 • Geluiddempend. Bij regenval of hagel hoor je minder geluid op het dak dan bij dakpannen van keramiek of steen.
 • Verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.

Naast deze voordelen kennen dakshingles ook een aantal aandachtspunten. Zo hebben dakshingles in vergelijking met andere types dakbedekking een kortere levensduur. Gemiddeld genomen gaan ze zo’n 20 tot 25 jaar mee. Dit maakt shingles leggen vooral een geschikte optie voor op kleinere daken, zoals die van een tuinhuis, terrasoverkapping of prieel. Ter vergelijking: keramische dakpannen gaan gemiddeld zo’n 75 jaar mee. Daarnaast moet je dakshingles altijd op een droge ondergrond liggen. Sommige soorten dakbedekking kun je leggen onder alle weersomstandigheden, maar shingles leggen in de regen kan dus niet.

Zelf dakshingles leggen

Heb je gekozen voor dakshingles op het tuinhuis of de terrasoverkapping en vraag je je af ‘hoe leg je dakshingles?’ Dit handige stappenplan helpt je op weg.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: verzamel de juiste benodigdheden

Als je zelf dakshingles gaat leggen heb je de volgende dingen nodig:

 • Dakshingles en eventueel nokshingles. Nokshingles zijn gebogen shingles die je over de nok van het dak legt.
 • Dakreparatiepasta om gaten en kieren in het dak te dichten.
 • Stuk krijt en een rechte lat of waterpas. Hiermee teken je af waar je de shingles op het dak gaat leggen.
 • Shinglelijm en asfaltnagels. Hiermee bevestig je de shingles op het dak.
 • Aluminium daktrims of hoekprofielen voor de afwerking van de randen en hoeken van het dak. De daktrims helpen lekkage te voorkomen.
 • Schroeven om de daktrims en hoekprofielen mee vast te maken.
 • Een stevige hamer. Hiermee hamer je de asfaltnagels vast.
 • Een kniptang. Hiermee knip je de dakshingles, indien nodig, op maat.
 • Verfföhn. Deze heb je alleen nodig als je zelf nokshingles gaat maken.

Stap 2: maak het dak droog en stofvrij

Maak het houten dak droog en stofvrij, zodat de shinglelijm goed aan het hout kan hechten. Repareer eventuele gaten of beschadigingen in het dak met dakreparatiepasta.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3 (optioneel): breng een onderlaag aan op het dak

Heeft het dak een hellingshoek van tussen de 15 en 25 graden? Breng dan eerst een onderlaag van bitumen aan op het dak om het dak te beschermen tegen regenwater. De onderlaag moet minimaal 18 millimeter dik zijn. Leg de onderlaag van boven naar beneden in stroken op het dak en spijker de stroken om de 10 centimeter vast met asfaltnagels. Maak het dak daarna weer schoon en stofvrij.

Stap 4: trek krijtstrepen op het dak

Meet de lengte van de ingesneden delen van de shingle op en trek vervolgens met krijt horizontale strepen over het dakoppervlak. De afstand tussen de lijnen moet gelijk zijn aan de lengte van het ingesneden deel van de shingle. Gebruik een lat of waterpas om de lijnen zo recht mogelijk te trekken. Het maakt niet uit of je onderaan het dak of vanaf de nok begint met lijnen tekenen.

null Beeld Canva
Beeld Canva
Lees verder onder de advertentie

MET DIT STAPPENPLAN LEG JE EENVOUDIG
ZELF DAKSHINGLES

Stap 5: de voetshingles op het dak leggen

De rij shingles die aan de onderrand van het dak komen noem je de ‘voetshingles’. Smeer de rug en de lamellen, dat zijn de loszittende flappen, van de shingles in met shinglelijm en leg ze ondersteboven, met de lamellen naar boven wijzend, op de dakrand. Spijker ze vervolgens vast met de asfaltnagels. Zorg ervoor dat de rij voetshingles ongeveer 6 tot 10 centimeter over de dakrand steekt.

Stap 6: de volgende rijen shingles leggen

De volgende rij dakshingles leg je met de lamellen naar beneden wijzend, dus met de rug omhoog, op het dak. Smeer de ruggen en lamellen van de shingles in met lijm en plaats de rugstroken tegen de krijtstreep op het dak aan. Zorg ervoor dat de lamellen over de voetshingles heen vallen. Lijm de lamellen dus over de voetshingles heen. Voor extra versteviging zet je de ruggen van de dakshingles vast met asfaltnagels. Herhaal deze stappen voor iedere rij, tot je bij de nok komt.

Lees verder onder de advertentie

Stap 7: de nokshingles (maken en) leggen

Als je geen kant-en-klare nokshingles hebt gekocht, moet je deze maken. Dit doe je zo: knip dakshingles door met een kniptang, verwarm de helften met een verfföhn en vouw de shingles in de lengte. Smeer de gevouwen stroken of kant-en-klare nokshingles in met lijm en plak de shingles op de nok van het dak. Zorg er ook hier voor dat de shingles elkaar overlappen en zet ze goed vast met asfaltnagels. Let op: het is niet mooi als de asfaltnagels zichtbaar zijn. Leg de shingles hier overheen en zet de laatste nokshingle alleen vast met lijm. Kun je dakshingles ook nieten in plaats van vastzetten met een hamer en asfaltspijkers? Dat kan. Gebruik hiervoor brede nietjes van maximaal 16 millimeter lang.

Stap 8: het dak afwerken

Je bent bijna klaar met dakshingles leggen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het dak afwerken. Knip shingles op maat met de kniptang indien nodig. Bevestig vervolgens de aluminium daktrimmen en hoeken aan de dakranden en schroef ze goed vast. Maak het dak af door een dakgoot te bevestigen aan de onderste rand. Kies voor een regenton om het extra duurzaam te maken.

Dakshingles leggen: dit zijn de kosten

Aan dakshingles leggen zijn kosten verbonden. De shingles zelf kosten gemiddeld zo’n € 8 tot € 15 euro per vierkante meter. Als je de shingles op het dak wilt laten leggen door een dakdekker betaal je gemiddeld € 15 tot € 25 per vierkante meter. Vraag een offerte op bij een professionele dakdekker als je precies wilt weten wat de kosten van dakshingles leggen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wil je geen dakshingles leggen, maar is het dak wel toe aan een renovatie? Ontdek wat de gemiddelde kosten zijn van een nieuw dak.

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom | Beeld 2: Canva