Droom je van een overkapping in de tuin? Dan is dit handig om te weten
Hele dagen met je neus in de buitenlucht: de droom van iedere tuinliefhebber. Een overkapping maakt het buitenleven een stuk aangenamer en kan het hele jaar door worden gebruikt. Het zorgt niet alleen voor extra leefruimte, maar ook voor warmte tijdens frisse avonden. Overweeg jij om een overkapping in de tuin te plaatsen? Houd dan met een aantal zaken rekening.
De plek van de overkapping in de tuin
Het is slim om van tevoren te bepalen waar de overkapping komt en wat de functie ervan gaat zijn. Wordt de overkapping een verlengde van het huis of komt hij in het midden van de tuin? En niet te vergeten: waar komt de zon op en gaat ie weer onder? Het fijnste is natuurlijk dat er overdag voldoende zonlicht binnenkomt om volop te kunnen genieten vanuit de tuinstoel!
Heb je een vergunning nodig voor een overkapping?
De regels voor het plaatsen van een overkapping in de achtertuin zijn de laatste jaren wat strenger geworden en verschillen per gemeente.
Een vergunning is sowieso nodig als:
- de overkapping groter is dan 30 vierkante meter
- de overkapping meer dan de helft van de tuin inneemt
- de overkapping als carport of hoofdwoning wordt gebruikt
- de overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg
Heb je plannen voor een overkapping in de voortuin, dan wordt het helemaal een ander verhaal. Je doet er dus goed aan om je voor te laten lichten bij de gemeente waarin je woont. Of doe bij het Omgevingsloket een vergunningscheck.
De hoogte van de overkapping
Hoe maximale hoogte van een overkapping heeft te maken met de zogenaamde 2,5 meter zone: komt de overkapping binnen 2,5 meter vanaf de achtergevel van het huis te staan? Dan mag hij maximaal 4 meter hoog worden. Wil je een overkapping achter in de tuin die dus verder van het huis staat, dan mag deze maximaal 3 meter hoog zijn.
Check bij twijfel altijd je plannen bij de gemeente en bespreek de komst van de overkapping ook met je naaste buren. Een goede verstandhouding zorgt ervoor dat je ontspannen in de tuin zit.
Het materiaal
De meeste overkappingen zijn gemaakt van hout of aluminium. Aluminium is lichter van gewicht en heeft minder onderhoud nodig, maar beide opties zijn duurzaam. Het verschil zit ‘m vooral in de uitstraling. Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling en hout ligt dichter bij de natuur. De mooiste houtsoorten voor een overkapping in de tuin zijn douglas, eiken, vuren en hardhout. Dit kun je natuurlijk ook terug laten komen in de tuinmeubels.
Een dichte of open overkapping kiezen
Omdat we in Nederland niet gezegend zijn met zonovergoten zomers, is het verstandig om hier rekening mee te houden in het ontwerp. Dichte zijkanten kunnen heel fijn zijn bij stevige wind of een regenbui. Plaats de overkapping bijvoorbeeld tegen een muur van het huis of maak een paar zijkanten van hout. Deze kun je natuurlijk aankleden met een tuinposter of maak het gezellig met een lichtsnoer.
Houd je het liever luchtig? Ga dan voor wanden van glas. Hetzelfde geldt voor het dak: een glazen dak verbindt de overkapping met de tuin en zorgt voor een natuurlijke lichtinval.
Materialen voor de vloer
Iets wat snel vergeten wordt bij een overkapping in de tuin is de vloer. Terwijl deze juíst zo sfeerbepalend is. Strakke buitentegels geven de overkapping een moderne touch en grove tegels zorgen voor een Mediterrane sfeer. Loop je in de zomer het liefst de hele dag op blote voeten? Een houten vlonder geeft de tuin een warme, zomerse look en voelt bovendien fijn aan de voeten. Voeg er een buitenkleed aan toe en genieten maar!
De kosten van een overkapping in de tuin
De prijzen voor overkappingen lopen nogal uiteen en dat heeft met name met afmetingen en materiaalkeuze te maken en of jij zelf aan de slag gaat of hulp moet in huren. Een basic overkapping begint rond de 1000 euro en loopt bij meer luxe met gemak richting de 10.000 euro.