Een tuinhuis (laten) bouwen of kopen: alles wat je moet weten

Schutting, buitenkamer op maat gemaakt, vlonderplanken en veranda, prijs op aanvraag (jandeboertuinhuizen.nl). Borderbakken van cortenstaal, op maat gemaakt, prijs op aanvraag, (blumeta.nl). Lampen Ace down cortenstaal finish, € 121,- (in-lite.nl). Poster van HK Living € 12,95, bord walvis van Magpie € 34,95, krukjes van HK Living, set van 2 € 68,-  (vtwonen.nl/shop). Bord € 1,- (kringloop). Hout met raafprint € 24,95, boomschijfje met veerprint € 8,95 (atelier8.nl). Poef € 95,- (www.kleurmeester.nl). Bank op maat gemaakt, prijs op aanvraag (jandeboertuinhuizen.nl). Zitkussens op maat gemaakt van outdoor stof, per m² € 30,-, kussen prijs op aanvraag (kleurmeester.nl). Plaid van Malagoon, 125x250 cm € 39,95, gestreepte kussens van Hartman, 50x50 cm € 19,95, kussens met kwastjes van Tine K Home, 40x60 cm € 33,95, kussens met zigzagprint van Tine K Home, 60x60 cm € 37,99, groen-wit kussen van HK Living € 34,95, grijs kussen Fox van Hartman, 50x50 cm € 22,95, kussen Plumes met veertjes van Hartman, 50x50 cm € 22,95, kussens Indi van House Doctor € 32,99, groen mohair kussen van Lifestyle, 50x50 cm € 39,95, zwart-wit kussen met varen van HK Living € 19,95 (www.vtwonen.nl/shop). Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom

Ze zijn praktisch, multifunctioneel én zien er ook nog eens prachtig uit: tuinhuizen. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar de grote vraag is: ga je zelf een tuinhuis bouwen, laat je ‘m op maat maken of ga je voor een kant-en-klaar exemplaar? En hoe zit het met vergunningen?

Lees verder onder de advertentie

Vergunning voor een tuinhuis

Voordat je besluit dat je een tuinhuis wilt, is het belangrijk om te weten of dit ook kán. Kun je zomaar een tuinhuis (laten) plaatsen in de tuin? Goed nieuws: in veel gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig en kun je ‘m gewoon plaatsen. Hier zitten wel wat voorwaarden aan vast. Zo mag het tuinhuis niet hoger zijn dan 3 meter en mag je ‘m niet gebruiken als keuken of slaapkamer. De totale oppervlakte mag niet groter zijn dan 30 m2. Voldoet het tuinhuis niet aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan moet je wellicht een vergunning aanvragen. Let op: in iedere gemeente kan de wetgeving weer anders zijn. Check hier voor de zekerheid bij jouw gemeente of je een tuinhuis mag plaatsen zonder vergunning.

Tuinhuis kopen

Een tuinhuis en blokhut koop je al kant-en-klaar. Eventueel met overkapping zodat je een loungeplek creëert als hobbyruimte, slaapplek of als opslagplek: er zijn talloze mogelijkheden en variaties met ieder hun eigen eisen en voorwaarden.

Kosten tuinhuis

Een kant-en-klaar tuinhuis of blokhut varieert enorm in prijs. Het is ook maar hoe gek je het zelf wilt maken. Ga jij voor groot, groter, grootst? Je hebt al kleine, metalen tuinhuizen vanaf € 250 en houten vanaf € 500. Tuinhuizen met een overkapping of veranda zijn erg populair. Denk hierbij aan een richtprijs van zo’n € 5.000. Je hebt ook tuinhuizen die meer in de buurt komen van een vakantiebungalow. Dan kan het je zelfs tot € 50.000 kosten. Alles hangt af van de grootte, het materiaal, de vorm en de mogelijkheden.

LEES OOK
3x inspiratie voor een buitenhuis met wow-factor

Aluminium tuinkamer van Verasol, prijs op aanvraag, muurverf Sepia Brown/Tiger 29/60740 van Verasol (verasol.nl). Buitentegels Solostone beton Olive, per m² € 64,95 (vtwonen.nl/shop). Loungeset Dion van Hartman € 1864,95, kussen Boaz van Hartman € 29,95, kussen Steffi van Hartman € 29,95, kussen Jungle black van Hartman € 29,95, tafel Sophie van Hartman € 245,94, witte hocker Trapezium van Hartman € 294 (hartman.nl). Overig privébezit. Beeld weer verliefd op je huis extra aflevering 5 seizoen 15 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld weer verliefd op je huis extra aflevering 5 seizoen 15 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Margriet Hoekstra

Zelf bouwen of laten bouwen?

Toch kan het dat je eisen voor een tuinhuis zo specifiek zijn dat ‘ie niet te verkrijgen is. Dan moet je zelf aan de slag. Of je gaat een eigen tuinhuis ontwerpen en bouwen óf je laat het doen door een vakman. De keuze tussen zelf bouwen of laten bouwen ligt vooral aan het budget, beschikbare tijd en de Handige Harry-factor. Ben jij het vrouwelijk equivalent van Bob de Bouwer en is geen klus te groot voor jou? Ga lekker zelf aan de slag, als je de tijd en ruimte hebt.

Zelf een tuinhuis bouwen

Ben je erover uit waar je specifiek een tuinhuis voor wilt en heb je een mooi ontwerp gemaakt? Dan kun je aan de slag. Bouw jouw tuinhuis in 5 stappen.

  1. De fundering: om te voorkomen dat een tuinhuis na een paar weken schuin wegzakt, is een goede fundering belangrijk. Graaf een gat van ongeveer 30 centimeter diep en vul het met zand. Steek een kleine paal in de grond die er net bovenuit steekt, waar je de bekisting tegenaan kunt timmeren. Vervolgens stort je het beton en laat je dit een paar dagen harden.
  2. Het frame: vervolgens maak je een frame van hout waar je de wanden en het dak aan vast schroeft. Dit doe je met voldoende hout, een schroevendraaier, een boor en een hamer. Zet de muren aan de grond vast met ongeveer om de 30 centimeter een schroef. Zet ook de muren aan elkaar vast en plaats balken bovenop de muren voor extra stevigheid.
  3. De dakconstructie: er zijn verschillende soorten daken. Zo is een plat dak bouwen anders dan een puntdak, oftewel een zadeldak. Een zadeldak is niet moeilijk om te plaatsen. Het zijn twee complete delen die je in de vorm van een driehoek in één keer op de muren plaatst.
  4. De dakbedekking: tegenwoordig zijn er talloze keuzes als het gaat om dakbedekking. Ga je voor dakpannen, een golfplaat, of wil je groene dakbedekking? Kijk online naar de mogelijkheden én de voor- en nadelen van iedere dakbedekking.
  5. De ramen en deuren: de finishing touch! Maak met behulp van een tutorial de kozijnen. Ga na welk materiaal je wilt gebruiken voor de kozijnen en wat de voor- en nadelen zijn. Zorg ervoor dat het frame 1,5 centimeter kleiner is dan de openingen voor de ramen. Bij de deur kun je kiezen voor een kant-en-klare deur of je maakt er zelf één. Ga je voor de laatste optie? Zorg dan dat de deur niet te groot is en niet over de vloer schraapt bij het opendoen. Houd ook hier 1,5 centimeter over tussen het frame en de deur.

LEES OOK
Door weer en wind: 4 voordelen van een vrijstaande tuinkamer

Een tuinhuis laten bouwen

Een tuinhuis bouwen is een groot project. Dus als jij nou net niet vooraan stond toen de klus skills werden uitgedeeld, maar je wel precies weet wat voor prachtig tuinhuis je wilt, dan schakel je beter een timmerman of houthandel in die een tuinhuis op maat maakt voor je. Ook hierbij lopen de kosten ver uiteen. Laat daarom een offerte op maat maken. Voor je het weet, staat er zo’n prachtexemplaar in de tuin!

Shop de stijl

Lees verder onder de advertentie