Containerwoning: dit wil je erover weten

Stoelen Result van Hay, per stuk € 325,- (vtwonen.nl). Groene rolcontainer Ezra € 199,-, tafellamp Terra € 119,-, metalen dienblad Square, drie op elkaar gestapeld, per stuk € 59,- (hetkabinet.nl). Metalen kleppenkast € 135,- (brut.nl). Ingelijste print Instant Karma, oakwood frame, 40×50 cm (wetpaintboutique.nl). Witte kop van Wonki Ware € 19,95 (loftloft.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 03-2022 | Styling Moniek Visser | Fotografie Denise Pronk| Styling assistent Sanne Kiesling\n
Beeld vtwonen 03-2022 | Styling Moniek Visser | Fotografie Denise Pronk| Styling assistent Sanne Kiesling\n

Een containerwoning is een duurzaam en relatief goedkoop alternatief voor een regulier woonhuis. Ook is hij relatief gemakkelijk te vervoeren als je wilt verhuizen. Wat zijn de voordelen van een containerwoning, bestaat er ook zoiets als een luxe containerwoning en hoe richt je een containerwoning stijlvol, maar ook praktisch in? Ontdek alles wat je wilt weten over de containerwoning.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning is een huis dat bestaat uit één of meerdere zeecontainers. Het is geen vakantiehuis, maar een volwaardige woning die je zelf bewoont. Zeecontainers komen in drie verschillende formaten:

 • 10 ft – afmetingen binnen: 2,84 x 2,35 x 2,39 m = woonoppervlak van 6,67 m2
 • 20 ft – afmetingen binnen: 5,9 x 2,35 x 2,39 m = woonoppervlak van 13,87 m2
 • 40 ft – afmetingen binnen: 12,03 x 2,35 x 2,39 m = woonoppervlak van 28,27 m2

Qua voorbeelden van containerwoningen zie je zowel tiny houses als luxe villa’s. Dit komt omdat je zelf kiest uit hoeveel containers het huis bestaat en welk formaat een zeecontainer heeft. Je kunt een kant-en-klare containerwoning kopen of er zelf een (laten) bouwen. Voor het (laten) bouwen van een containerwoning heb je wel een vergunning nodig van de gemeente. Deze woning financier je – net als een reguliere woning – met een hypotheek of met eigen geld.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de voor- en nadelen van een containerwoning?

Een containerwoning heeft verschillende voor- en nadelen. Het is goed om over de voor- en nadelen na te denken voor je besluit of een containerwoning iets voor je is. De belangrijkste voordelen van een containerwoning zijn:

 • Het is een duurzame woning: zeecontainers worden gemaakt van staal. Ze zijn supersterk, wind- en waterbestendig en gaan daarom lang mee. Een containerwoning heeft weinig onderhoud nodig en kan zowel van nieuwe als gebruikte zeecontainers worden gemaakt. Gemiddeld kan een containerwoning zo’n 75 jaar blijven staan. Ben je benieuwd naar andere duurzame woonvormen? Kijk binnen in vijf duurzame huizen en laat je inspireren.
 • Het is een betaalbare optie: een containerwoning kopen, huren of (laten) bouwen is een stuk goedkoper dan een regulier woonhuis. Hoeveel goedkoper hangt af van de grootte en de luxe van de containerwoning.
Lees verder onder de advertentie
 • Een containerwoning is snel te realiseren: het (laten) bouwen van een containerwoning gaat een stuk sneller dan bij een traditionele bakstenen woning. Het bouwen van een regulier huis duurt vaak maanden, terwijl een containerwoning binnen enkele weken gerealiseerd kan worden.
 • Zeecontainers zijn stapelbaar: een containerwoning kan worden gemaakt van één of meerdere zeecontainers. Door de containers te stapelen en/of meerdere containers te verbinden maak je de containerwoning zo klein of zo groot als je zelf wilt. Verbind de containers met elkaar door middel van trappen in de woning.
 • Het is een verplaatsbare woning: wil je verhuizen? Dat kan met containerwoning en al! Zeecontainers zijn namelijk gemakkelijk verplaatsbaar. Met een takelwagen til je de woning gemakkelijk op een truck met oplegger en verplaats je hem naar iedere gewenste locatie. Let wel op dat je verhuist naar een locatie met een woonbestemming. Stem dit af met de gemeente. Laat een containerwoning die bestaat uit meerdere zeecontainers laat wel eerst demonteren voor je hem verplaatst.
Lees verder onder de advertentie
 • Het is een bijzondere woonvorm: een containerwoning is een bijzondere woning. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen ziet deze woning er anders uit dan anderen. Vind je het uiterlijk van de zeecontainer niet mooi? Kies er dan voor om houten planken aan de buitenkant van de container te bevestigen of om de woning in te graven. Zo krijgt de containerwoning een hele eigen look and feel. Een ander voordeel van de woning ingraven is dat hij direct goed geïsoleerd is.
beeld vtwonen Beeld

Naast al deze voordelen is het belangrijk om ook onderstaande aandachtspunten mee te nemen als je een containerwoning als woonhuis overweegt:

Lees verder onder de advertentie
 • Er is nog maar weinig aanbod: het aanbod van kant-en-klare containerwoningen is relatief laag. Omdat deze woonvorm nog vrij nieuw is zijn er nog niet veel van dit type woningen gebouwd.
 • Een containerwoning is lastig te isoleren: een zeecontainer is eigenlijk een grote stalen kist. Doordat staal de warmte goed geleidt, wordt de woning in de zomer snel heet en in de winter juist weer snel koud. Goede isolatie is dus een must. Kies voor dubbel- of zelfs tripleglas en zorg voor goede isolatie van het dak en de vloer door middel van isolatieschuim aan de binnen- of buitenkant van de woning. Neem contact op met een isolatie-expert voor advies of het laten isoleren van de containerwoning. Aan het isoleren van een woning zijn flink wat kosten verbonden. Ben je benieuwd naar de kosten en zoek je besparingstips? Ontdek hoe je het isoleren van je huis financiert.
 • Een zeecontainer heeft wat structurele problemen: zeecontainers zijn erg sterk op de hoeken, maar de bovenkant is niet zo sterk. Dit betekent dat je meestal een nieuw dak op de containerwoning moet (laten) zetten. Ook moet je de stalen wanden (laten) verstevigen op plekken waar een raam- of deurkozijn is uitgesneden.
Lees verder onder de advertentie


Wat kost een containerwoning?

Gemiddeld betaal je zo’n € 10.000 tot € 15.000 voor een kleine, kant- en klare containerwoning. De prijs is sterk afhankelijk van de grootte van de woning en de gebruikte afwerk- en isolatiematerialen. Een containerwoning die aan de buitenkant is afgewerkt met hout is bijvoorbeeld duurder dan een woning zonder afwerking. Laat je een containerwoning ontwerpen of doe je dit zelf? Een kale zeecontainer van 40 ft (woonoppervlak van ruim 28 m2) kost gemiddeld € 1.000 tot € 3.000. Hier komen de kosten voor de afwerking en isolatie nog bij. Als je bijvoorbeeld kiest voor grote ramen ben je meer geld kwijt aan het verstevigen van de raamkozijnen. Houd bij een containerwoning ook rekening met de kosten voor de locatie waar je de containerwoning plaatst. Populaire locaties zijn duurder en ook de prijs van de grond waar de woning op staat kan sterk verschillen per gemeente. Het aanschaffen van een tweedehands zeecontainer is een makkelijke manier om kosten te besparen.

Hoe richt je een containerwoning in?

Zeecontainers zijn redelijk smal. Dit maakt het inrichten van de containerwoning en het bepalen van een fijne interieurstijl soms lastig. Zorg voor een rustig interieur door te kiezen voor lichte tinten zoals beige, pastel en grijs en breng diepte aan door verschillende structuren of verftechnieken te gebruiken. Ook met natuurlijk materialen zoals hout, linnen en wol breng je rust in het interieur. Gebruik niet te veel drukke prints en felle kleuren, dit laat ruimtes kleiner lijken dan ze zijn. Zoek je meer tips en inspiratie? Ontdek hoe je een smalle, diepe woonkamer inricht en creëer een plek die zowel functioneel als knus is of maak je eigen droomplek met deze tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Met deze tips voor het inrichten van een tiny house creëer je een fijne en praktische plek. Heb je een grote, luxe containerwoning? Met deze tips haal je hotelluxe in huis.

Omdat een containerwoning vaak een kleine woning is, is het soms mogelijk om de woning zonder hypotheek te kopen. Hypotheekvrij leven klinkt voor veel mensen als een droom, maar of dat ook echt zo is? Ontdek wat de voor- en nadelen van een hypotheekvrij leven zijn.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de woning…

Bron: Beeld: vtwonen 03-2022 | Styling Moniek Visser | Fotografie Denise Pronk| Styling assistent Sanne Kiesling