4 tips voor de inrichting van een tiny house voor het optimaal benutten van de ruimte

Zelfgebouwde kast van waterbestendige dakplaten die Jente over had, met ingebouwde zitbank. Deken en kussens van de kringloop en zelfgemaakt van oude onder-dekens. Het kleed is van Pepita. Rocket Stove via rocketstove.store. Beeld vtwonen special tiny houses | Fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen special tiny houses | Fotografie Margriet Hoekstra

Een tiny house is een – vaak duurzame – woning van maximaal 50 m2. Het is géén vakantiehuis, maar een miniwoning die je permanent bewoont. Om fijn in zo’n klein huis te wonen, wil je de ruimte die er is optimaal benutten. Daar kun je best wat handige oplossingen bij gebruiken. Met deze tips voor de tiny house inrichting creëer je een fijne en praktische woonplek.

Lees verder onder de advertentie

Tip 1: bepaal de slimste indeling voor het tiny house

De indeling van een tiny house is soms best een uitdaging. Hoe gebruik je de ruimte zo optimaal mogelijk? In een tiny house met een slimme, ruimtebesparende indeling woon je niet alleen fijn, maar ook superpraktisch. Deel het huis bijvoorbeeld in tweeën delen met een scheidingswand in de woonkamer. Met een hoogslaper in plaats van een aparte slaapkamer bespaar je veel ruimte. En met deze tips voor het indelen van een kleine badkamer creëer je ook in je tiny house een mini-spa. Wil je een tiny house indelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Roep dan de hulp in van een ontwerper die is gespecialiseerd in tiny houses.

Tip 2: investeer in multifunctionele meubels voor de tiny house inrichting

In een tiny house vraagt de inrichting om nogal wat creativiteit. In deze kleine ruimte is het belangrijk om je af te vragen welke spullen je écht nodig hebt en welke spullen je kunt missen. Daarnaast is het slim om te investeren in multifunctionele meubels. Oftewel: meubels met een dubbele functie. Deze praktische meubels doen bijvoorbeeld dienst als opberger én zitplek of als tafel én bureau. Handige multifunctionele meubels voor het inrichten van een tiny house zijn:

  • Een slaapbank of een (uitschuifbaar) bed met lades eronder
Lees verder onder de advertentie

Met een slaapbank haal je zowel een bed als een bank in huis. Gun jezelf een goede nachtrust op een kwalitatief goede slaapbank of gebruik de slaapbank als logeerbed. Klap het bed overdag op tot een bank en je hebt een fijne zitplek. Zo vind je een goede slaapbank die lekker zit én slaapt. Of ga voor een (uitschuifbaar) bed met lades eronder. Met een uitschuifbaar bed maak je van een eenpersoonsbed in een handomdraai een tweepersoonsbed. Handig als er iemand komt logeren. De lades onder het bed gebruik je als opbergruimte. Kies je voor een tweepersoonsbed met lades eronder? Dan neemt het bed meer ruimte in, maar heb je meer opbergruimte. Een andere optie in een tiny house met slimme inrichting is een opklapbaar bed. Deze variant klap je op tegen de muur. Dit bed is niet multifunctioneel, maar wanneer het is ingeklapt neemt het weinig ruimte in.

  • Een bureau dat ook dienstdoet als eettafel (of andersom)

Een ander slim meubelstuk dat in de inrichting van een tiny house niet kan ontbreken is een tafel. Investeer in een (liefst in hoogte verstelbaar) bureau dat ook dienst kan doen als eettafel om een fijne thuiswerkplek én eethoek te creëren in het tiny house. Andere slimme ideeën voor tiny house inrichting zijn een uitklapbare of uitschuifbare eettafel waar je aan kunt werken of een hoogslaper met een bureau en kast eronder. Eten onder het bed is misschien wat minder gezellig dan midden in de woonkamer, maar het is wél een slimme en makkelijke manier om ruimte te besparen. Zie je werken aan de eettafel wel zitten? Ontdek hoe je van de eettafel een werkplek maakt.

Lees verder onder de advertentie
Houten schuifdeur zelfgemaakt van restplanken vurenhout, schuifdeursysteem Intersteel. Marko-schoolstoel in de stijl van Friso Kramer tweedehands. Kleden via Pepita’s vader, bistrotafeltje en kruk van de kringloop. Lampje Wattnou. Rubberen vaas herkomst onbekend. Beeld vtwonen special tiny houses | Fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen special tiny houses | Fotografie Margriet Hoekstra

Een eettafel en bureau ineen? Waarom niet?

  • Een kast die wordt gebruikt als roomdivider
Lees verder onder de advertentie

Met een roomdivider creëer maak je van één grote ruimte gemakkelijk twee kleinere. Ook in een tiny house. Denk bij de inrichting van de miniwoning na over een praktische kast waar je spullen in opbergt en tegelijkertijd de ruimte mee in tweeën deelt. Woon je in een tiny house en zoek je inspiratie? Deze mooie én praktische kasten zijn niet alleen een welkome blikvanger in de inrichting van een tiny house, maar stelen de show in vrijwel ieder interieur. Ben je handig, of heb je een handige vader, buurvrouw of partner? Met dit stappenplan voor een multifunctionele roomdivider zet je je eigen multifunctionele meubel zo in elkaar.

  • Investeer in meubels die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken

Koop lichtgewicht meubels die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Handig als je in de zomer voor het tiny house in de zon wilt zitten, maar in de winter liever binnen blijft.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis

Tip 3: zorg voor opbergruimte in alle hoeken en gaten

In een tiny house zijn er veel oplossingen voor het opbergen van spullen. Wat je ook doet: zorg ervoor dat je alle ruimte die er is optimaal benut. Naast lades onder het bed of een kast als roomdivider kun je bij de inrichting van een tiny house voor een superefficiënte trapkast kiezen. Ga de hoogte in met wandplanken of maak een open vakkenkast voor aan de muur. Creëer een aantal ‘verborgen plekken’. Maak bijvoorbeeld een vide die je als een soort opbergzolder gebruikt of creëer bergruimte in de nok van het huis door hier meerdere kasten of planken aan de muur te hangen. Maak daarnaast gebruik van de buitenruimte van het tiny house. Berg spullen die je niet vaak gebruikt, maar wel wilt bewaren op in een tuinkast.

Lees verder onder de advertentie

Tip 4: kies voor lichte kleuren en natuurlijke materialen

Kies qua inrichting van een tiny house voor een rustig interieur. vtwonen-stylist Fietje Bruijn tipt: ‘Bij een tiny house inrichting zou ik niet voor te wilde combinaties gaan van bijvoorbeeld prints met felle kleuren. Je bent in een klein huis vaak altijd in contact met alle ruimtes. Kies voor een goede basis van lichte tinten, zoals beige, grijs en pastel, en breng vervolgens diepte en variatie aan door verschillende materialen te gebruiken. Vooral natuurlijke materialen zoals wol, hout, cement en linnen zijn fijn omdat ze rust brengen.’

Tiny houses zijn vaak duurzaam en soms zelfs zelfvoorzienend. Ben je ook op zoek naar een duurzame inrichting voor een tiny house? Interieurstylist Iris woont in een duurzaam tiny house en mist helemaal niks. Ontdek wat een tiny house kost, zodat jij straks je eigen miniwoning kunt laten bouwen.

Lees verder onder de advertentie

Wil je gaan wonen in een tiny house? De inrichting van deze kleine woningen zal je vast inspireren. Kijk binnen in vijf kleine huizen en ontdek verschillende oplossingen voor de inrichting van een klein huis.

Items voor in een tiny house…

Bron: Beeld: vtwonen special tiny houses | Fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie