CV-ketel wegwerken: hier moet je op letten 

beeld vtwonen Beeld Fotografie: Barbara Kieboom | Styling: Marianne Luning
Beeld Fotografie: Barbara Kieboom | Styling: Marianne Luning

In ieder huis zijn items die je absoluut nodig hebt en ook absoluut niet in het zicht hebt. Dat zijn vaak huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en drogers, maar ook routers en modems. Ook de CV-ketel is zo’n apparaat dat je het liefst onzichtbaar maakt. Maar aan een snelle en simpele ombouw kunnen risico’s verbonden zitten. Wil je de CV-ketel wegwerken? Houd dan rekening met onderstaande dingen. 

Lees verder onder de advertentie

Open of gesloten?

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je een CV-ketel wilt wegwerken, is controleren of je een open of gesloten CV-ketel hebt. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een gesloten CV-ketel, maar vroeger werden er ook regelmatig open CV-ketels gebruikt. Zeker als je een oude CV-ketel hebt, is het verstandig om dit te controleren.

Het grootste verschil tussen een open en gesloten CV-ketel zit ‘m in de af- en aanvoer van lucht. Een CV-ketel heeft namelijk lucht nodig voor het verbranden van gas. Een gesloten CV-ketel haalt de lucht via een pijp van buiten naar binnen en een open variant haalt die lucht uit de ruimte waar die is opgehangen.

Een open CV-ketel inbouwen heeft dus weinig zin, aangezien de ketel dan onvoldoende lucht kan aanzuigen voor de verbranding. Bij een gesloten CV-ketel is dat geen issue.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Ventilatie is belangrijk

Dat een gesloten CV-ketel lucht haalt van buitenaf betekent niet dat deze geen enkele vorm van ventilatie nodig heeft. Ventilatie is juist heel belangrijk als het op het wegwerken van een CV-ketel aankomt. Niet alleen omdat er onverbrand gas kan vrijkomen, maar ook omdat de CV-ketel zijn warmte kwijt moet kunnen. De ketel potdicht inbouwen heeft dus geen zin: een ventilatierooster zal altijd nodig zijn voor voldoende luchtcirculatie.

Bereikbaarheid

Daarnaast is het potdicht inbouwen van een CV-ketel ook geen goed idee voor de bereikbaarheid ervan. Een CV-ketel heeft onderhoud nodig en helaas kan ieder huishoudelijk apparaat op een gegeven moment de geest geven. Het is dus belangrijk dat de CV-ketel goed bereikbaar blijft en er voldoende ruimte rondom de ketel en de leidingen is. Probeer je maar eens in te beelden hoe vervelend het zou zijn wanneer de hele bliksemse boel rondom een CV-ketel moet worden gesloopt voor een onderhoudsbeurt.

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je een CV-ketel wegwerken

Een CV-ketel kun je op verschillende manieren wegwerken, zolang je rekening houdt met bovenstaande factoren. Zo kun je besluiten een simpele deur of schuifdeur voor de CV-ketel te plaatsen. Een houten schuifdeur kun je ook zelf maken.

Je kunt het ook een stuk praktischer aanpakken door de CV-ketel weg te werken in een opbergkast. Dit is voornamelijk handig als de CV-ketel op een prominente plek in bijvoorbeeld de keuken of slaapkamer hangt. Deze DIY ultieme waskast is eigenlijk bedoeld voor de wasmachine en droger, maar een CV-ketel kun je er ook mooi mee wegwerken.

LEES OOK
Zo maak je een radiator onderdeel van het interieur

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Barbara Kieboom | Styling: Marianne Luning