Zo realiseer je een onderhoudsvriendelijke tuin

vtwonen tuintegels Solostone Mold Taupe , formaat 70x70x3,2 cm (lxbxh). M.m.v. madamstoltz.dk (bamboe daybed, stoel, kussens, rond gevlochten kussen, servies, plaid), nordal.eu (ronde bijzettafel), weltevree.eu (buitenoven). Beeld fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar
Beeld fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar

Als je niet veel tijd hebt en ook geen groene vingers bezit, dan is een onderhoudsvriendelijke tuin ideaal. Door te kiezen voor makkelijke planten en een niet al te ingewikkelde indeling blijft er extra veel tijd over om van de tuin te genieten.

Lees verder onder de advertentie

Bestrating als basis

Een onderhoudsvriendelijke tuin begint bij de bestrating. Een tegel van graniet of basalt is zo hard en dicht dat zich er nauwelijks algengroei op hecht, waardoor schrobben niet vaak nodig is. Keramische tegels kunnen ook tegen een stootje en zien er tien jaar na aanschaf nog als nieuw uit. Mooie keramische buitentegels in 14 kleuren en 7 dessins vind je bijvoorbeeld in de vtwonen tuintegelcollectie. Welke tegel je ook gebruikt, het is belangrijk dat deze goed wordt gevoegd, zodat mieren en onkruid geen kans krijgen.

Wil je buitentegels combineren met grind, dan is er ook een makkelijke manier om onkruid tegen te gaan: leg onder het grind gronddoek en een grindmat. Hiermee loopt het grind als normale bestrating en vind je de steentjes niet overal terug in de tuin.

Beplanting in een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin zonder planten is geen tuin, dus groen mag niet ontbreken in de onderhoudsvriendelijke tuin. Een bodembedekker als de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is mooi en hoeft maar een keer in het jaar geknipt te worden. Bodembedekkers zijn sowieso een goed idee in een onderhoudsarme tuin, want zo krijgt onkruid bijna geen kans.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe Fargesia is ook een onderhoudsvriendelijke plant die, om hem laag te houden, maar eens per jaar een snoeibeurt nodig. Let wel op met andere bamboesoorten, want deze woekeren enorm en zetten je juist wel aan het werk.

Deze vloer, uit de vtwonen collectie, is gemaakt van 100% keramiek. Het is de tuintegel Solostone Uni Dark Travertine, formaat 70x70x3,2 cm. M.m.v. deens.nl (schommel en kussen van Madam Stoltz), vtwonen.nl (plaid van Van Dijck, bijzettafel van Serax, stoel van Hay, hoge betonlook pot), com-anders.nl (emmer). Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans

12 makkelijke planten

Hierboven noemden we al een aantal planten die weinig verzorging nodig hebben, dit zijn nog twaalf die niet al teveel aandacht nodig hebben. Wel wat water op z’n tijd, maar even de gieter erbij pakken zorgt juist voor ontspanning.

Lees verder onder de advertentie

Zet de planten in grote groepen bij elkaar en je hebt een prachtige tuin waaraan nauwelijks iets gedaan hoeft te worden.

Plant een boom

Een ander groen statement in een verder onderhoudsvrije tuin is een boom. Door een al wat oudere boom te kopen heb je er meteen eentje met body en is er eindelijk een reden om een hangstoel of hangmat aan te schaffen. Het enige om rekening mee te houden is dat volgroeide bomen prijzig kunnen zijn. Op zoek naar inspiratie voor mooie bomen? Lees dan het artikel Wat is een leuke boom voor de tuin?

Lees verder onder de advertentie

Video over onderhoudsarme tuin

Alle tips over de onderhoudsvrije tuin zie je ook nog even terug in deze video: