WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kies je de juiste erfafscheiding voor de tuin

De ene erfafscheiding is de andere niet. Er is nogal wat verschil in stijl, onderhoud (van snoeien tot verven) en bijkomend werk, zoals het egaliseren bij hoogteverschil in de tuin. Daarom de verschillende mogelijkheden voor de (achter)tuin op een rij.

bamboe-planten-tuin-tuinplant-erfafscheiding-schutting-natuurlijkeschutting-vtwonen

Natuurlijke erfafscheiding

Grootste pluspunt: heel natuurlijk, zorgt voor verkoeling in warme periodes, doet het goed bij vogels en is prettig voor de afwatering in de tuin. Minpunt: vergt vaak meer onderhoud dan de andere erfafscheidingen.

Let bij het kiezen van een natuurlijke afscheiding niet alleen op het snoeiwerk dat erin gaat zitten, maar bijvoorbeeld ook op winterhardheid, de bodemstructuur op de plek van de erfafscheiding en of het een zonnige of juist een schaduwrijke plaats is. Een paar aanraders: 

 • De jaarrond groene buxus was lang een favoriet in Nederland, maar kreeg vanwege de buxusrups geduchte concurrentie. Ook laurierkers blijft het hele jaar groen. Die doet het goed in zon én schaduw en hoeft niet gesnoeid te worden
 • Op liguster komen veel insecten, vlinders en vogels af. De takken groeien dicht op elkaar, dus privacy én luwte. Wel vaak snoeien.
 • Hulst groeit niet al te snel, dat houdt het onderhoud van deze haag relatief eenvoudig. 
 • Bamboe groeit snel en blijft ’s winters groen. Let op dat je niet de woekeraar koopt, maar de soort die op z’n plek blijft. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter bamboe wordt. Ofwel: meer beschutting.
 • Taxus groeit niet snel, maar gaat wel heel lang mee. Niet voor huishoudens met dieren, vanwege de giftige besjes en naalden.
 • Een beukenhaag is een snelle groeier, die weinig onderhoud nodig heeft en verkleurt in de winter.
 • De witte hortensia verandert niet van kleur, de andere wordt blauw, roze of paars, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Snoeien is niet per se nodig.

Schutting of hekwerk

Pluspunt: veel privacy, omdat inkijk in de meeste gevallen wordt belemmerd. Minpunt: ontneemt ook het eigen uitzicht. Schuttingen worden meestal van hout, metaal of kunststof gemaakt – of een combinatie daarvan. Verschillende opties:  

 • Kokos tuinscherm in een verzinkt frame: duurzaam, warme en natuurlijke uitstraling, sterk geluidswerend en klimplanten hechten zich er makkelijk aan.
 • Tuinscherm van bamboe en staal: Door de bamboestokken in verband te plaatsen in het stalen frame, krijg je een vrijwel dicht tuinscherm. Veel privacy dus. De levensduur is vergelijkbaar met die van hardhout.
 • Schanskorf: van gegalvaniseerd staal gevuld met stenen of grind. Hoog draagvermogen, zeer stabiel en duurzaam voor jarenlang gebruik. En wel zo makkelijk: kant-en-klaar te bestellen. Je hebt ze zelfs met buitenhaard erin.
 • Rietmatten: gemaakt van rietstengels die met draad aan elkaar vastgemaakt zijn, van licht tot donker.
 • Trellisschermen: voor klimplanten, van houten panelen tot metalen rasterschermen. Opengewerkt, dus ruimtelijk effect. Low budget oplossing.
 • Gaas met klimop: neemt weinig ruimte in en is relatief goedkoop. Het duurt wel even voor een hekwerk van twee meter is dichtgegroeid en je moet minstens twee keer per jaar knippen.
 • Hout: de grootste en meest betaalbare keus heb je bij geïmpregneerd grenen- of vurenhout. Nadeel is dat het niet zo milieuvriendelijk is vanwege het impregneren en je het na een jaar of tien moet vervangen. Duurzaam inlands hout als Robina en Tamme Kastanje gaat onbehandeld 15-25 jaar mee, is minder belastend voor het milieu dan tropisch hardhout en verkrijgbaar in de vorm van kant-en-klare schuttingdelen. Tropisch hardhout gaat 25 jaar mee en vergrijst mooi, tenzij je het behandelt, maar is relatief duur.
 • Schutting van kunststof: heel onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. Kan wel wat verkleuren in de zon.
 • Composiet: met deze mix van houtvezel en kunststof heb je ook nog de looks van hout. Goedkoper dan een kunststof schutting.
 • Wilgentenen schutting: milieuvriendelijk, maar gaat maar een paar jaar mee. Je kunt ’m zelf vlechten of kant-en-klaar kopen.
 • Kastanjehekjes: Kant-en-klaar te koop op een rol, in verschillende lengtes, met paaltjes van duurzaam hout uit Nederland en gedraaid draad. Hoef je niet te behandelen.

Fijne klimmers voor een hekwerk: klimop, kamperfoelie, clematis, jasmijn, wilde wingerd en passiebloem.

tuin-tuinmuur-muur-gemetseld-tegels-vtwonen

Stenen muur 

De pluspunten: geen inkijk, duurzaam en handig om extra beveiliging toe te voegen, zoals puntkammen, glas of prikkeldraad. Minpunt: de prijs. Die kan nogal oplopen, zeker als je hem niet zelf plaatst en speciale stenen wilt. 

 • Voor een gemetselde muur heb je een fundering nodig. De diepte en breedte bepalen voor een groot deel de levensduur van de muur, net als de hardheid en kwaliteit van de metselsteen.
 • Ytongblokken kun je (laten) stuken met buitenstuc, een cementgebonden stucmortel, zodat het waterproof wordt.
 • Beton heeft als voordeel dat het onderhoudsarm is, lang meegaat en geluid goed tegenhoudt. Extra fijn als je bij een drukke weg of spoorweg woont. Een fundering is tegenwoordig niet meer nodig voor het plaatsen van erfafscheidingen van beton. Met verschillende motieven en kleuren kun je zo’n muur op verschillende stijlen afstemmen.

De verschillende opties vragen om verschillende funderingen: check hoe ze in de grond komen te staan, bijvoorbeeld met houten palen direct in de grond of op een betonanker. Voor palen is investeren in hardhout de moeite waard: die gaan langer mee. Je kunt natuurlijk ook je eigen schutting maken. Wat dacht je van deze schutting op wielen?

Ook handig…

nog meer: tuinieren