Zo doe je dat: klimplant tegen schutting
Een schutting of draadscherm in de tuin kun je makkelijk in het groen zetten. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap: een erfafscheiding én groen in je tuin. Welke klimplanten zijn het meest geschikt? Lees hieronder alles over de klimplant.
Welke klimplant kiezen voor een schutting
In de video zie je welke klimplanten het meest geschikt zijn om tegen een schutting of scherm te laten groeien.
Soorten klimplanten die geschikt zijn voor een schutting
Er zijn veel soorten klimplanten. De volgende klimplanten zijn geschikt om tegen een schutting, draadscherm of geluidswerende schutting te laten groeien. De hoeveelheid planten die je tegen een schutting aanplant is afhankelijk van de soort en hoe dicht de groene schutting moet worden. Plaats het liefst drie klimplanten per meter. Plaats je er minder, dan duurt het wat langer voordat de schutting is dichtgegroeid.
- Klimop (Hedera): Je kunt kiezen voor wintergroene planten, zoals de verschillende soorten klimop (Hedera). Je hebt klimop met traditionele groene bladeren, maar ook met bonte bladeren, zoals zilverbont en geelbont. Als je de bontbladige in de schaduw plaatst, dan verkleuren de bonte bladeren in de loop der tijd naar groen.
- Kamperfoelie (Lonicera): Een andere mooie wintergroene plant is de kamperfoelie, bijvoorbeeld de zogenaamde Lonicera henryi. Er zijn bladverliezende of groenblijvende kamperfoelies.
- Passiebloem (Passiflora): Voor een duidelijke zonkant in de tuin kun je kiezen voor een passiebloem. Dit is een mooie bloem met knalrode of groene vruchten. Hij is wel vorstgevoelig, dus dek de wortel af in de winter.
- Clematis: De clematis is een erg dankbare plant. De Clematis is bladverliezend, maar als je hem in de zomer in de zon zet, krijg je een enorme hoeveelheid aan bloemen.
- Wingerd (Parthenocissus): Dit is een extreem snelle groeier voor als je de schutting echt binnen twee jaar dicht wil hebben. Hij is in verschillende soorten met andere bladvormen te koop. De herfstkleur van de ‘wilde’ wingerd is prachtig.
- Klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris): Voor de noord- of oostkant van de tuin is de klimhortensia geschikt. Deze plant is bladverliezend, maar heeft prachtige grote hortensiabloemen. Hij groeit niet heel snel, maar is wel mooi als hij eenmaal is aangeplant.
Meer over de soorten lees je in het artikel klimplanten.
Zo moet je een klimplant snoeien
Alle klimplanten moet je blijven snoeien. Als ze tegen een schutting of scherm staan, groeien ze ver naar voren en dat wordt een rommeltje. Ga er, het liefst vroeg in het voorjaar, met je heggenschaar langs. Snoeigereedschap kun je vinden in onze webshop.
Klimplanten begeleiden
Tijdens het eerste jaar kun je de klimplant begeleiden met plantpennen. Lees het artikel klimplanten begeleiden voor meer informatie hierover.