Bottelroos

beeld vtwonen Beeld

De bottelroos Rosa rugosa staat niet bekend om haar mooie bloemen of prachtige bladeren. De plant is geliefd vanwege de geurende bloem en de feloranje of oranjerood gekleurde bottels. Het is een wilde roos.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Hoe kan ik rozenbotteljam maken?

De bottels bevatten veel vitamine C en worden onder meer verwerkt in jam en siroop. Rozenbotteljam maak je door 100 gram rozenbottels te koken met 35 gram suiker. Voeg daaraan een eetlepel citroensap en een geplette kruidnagel toe. Als de bottels tot moes gekookt zijn, giet je ze in een zeef, plet je ze met een lepel tot moes en wrijf dat door de zeef. Filter vervolgens de ingedikte gelei om de haartjes, die rondom de zaden zitten, eruit te halen. De jam is nu klaar. Giet het in een jampot en sluit de pot goed af. Zo kan de jam enkele maanden goed blijven.

Welke soorten rozen zijn er?

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite. Lees meer over soorten rozen.

Lees verder onder de advertentie

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop van de tijd waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Waar kan ik Rosa rugosa planten?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Een bottelroos heeft weinig onderhoud nodig. Lees meer bij rozen planten.

Wanneer kan ik Rosa rugosa snoeien?

Snoei in het najaar oude en zwak gegroeide scheuten weg. Eventueel lange uitschieters innemen. Meer kun je lezen bij rozen snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Wat doe ik tegen luizen op mijn bottelroos?

Soms komt zwarte luis in de struik voor. Dit is te bestrijden met een luizenmiddel. Wees er wel tijdig bij, want als je te lang wacht, raken de struik en vruchten overdekt met eerst een kleverige stof (honingdauw), gevolgd door een zwarte, roetachtige stof. Lees meer over bladluis bestrijden.

Ook vogels zijn dol op de bottels. Het is dus een goede plant als je je tuin vogelvriendelijk wilt maken.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rosa rugosa

Familie

bottelroos

Latijnse familie

rugosa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien in het najaar.

Bemesting

Geef een organische basisbemesting om de groei te bevorderen.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

150

Beschrijving

tot 1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie