Wanneer en hoe kun je het best een boom planten?

null Beeld JA | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker
Beeld JA | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Een boom in de tuin kan schaduw geven, maar je kunt ook genieten van de bloesem of vruchten. Elk seizoen is een boom weer anders. Wil je de tuin extra hoogte of sfeer geven met een boom? Dan is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je een boom moet planten, want een succesvolle aanplanting van de boom is erg belangrijk.

Lees verder onder de advertentie

Een boom kiezen voor in de tuin

Bedenk eerst welke boom je wilt en waar je deze wilt hebben. Misschien heb je je oog al laten vallen op een fruitboom, zoals een appelboom, een schaduwrijke dakplataan of juist een kleine boom. Lees je in over de soorten bomen in de tuin om zo de juiste soort en maat te kiezen.

Wanneer kun je het best een boom planten?

Er zijn grofweg twee periodes waarin een boom in de tuin geplant kan worden: in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar of de zomer kunnen verschillende fruitbomen en bloesembomen geplant worden, waarvan sommige in hetzelfde seizoen nog zullen bloeien.

Ga je een boom planten in het voorjaar? Dan kun je het best kiezen voor de:

Lees verder onder de advertentie

Deze bomen hebben in het voorjaar prachtige bloesem.

De prachtige Magnolia is een van de populairste bomen. Beeld Pixabay
Beeld Pixabay
Lees verder onder de advertentie

Boom planten in het voorjaar

In het najaar kunnen weer andere bomen geplant worden:

 • esdoorn (Acer palmatum)
 • papieresdoorn (Acer griseum)
 • Himalayaberk (Betula utilis ‘Jacquemontii’)

Deze bomen staan bekend om hun prachtige bladkleuren, opvallende bast of bijzondere takken.

Lees verder onder de advertentie

Belangrijk bij het planten van een boom

Bij het planten van een boom moet je met name letten op een goede bodemstructuur. Als je dit niet doet, dan doen zich later vaak verschillende problemen voor, bijvoorbeeld slechte beworteling, slechte drainage van regenwater, zuurstofgebrek of minimale groei.

Om de bodem en het plantgat te verbeteren kun je gebruik maken van Vivimus Universeel voor sierheesters, hagen, buxus, bomen, rozen en vaste planten. Hierdoor houdt de grond het water beter vast en spoelen de voedingselementen minder snel uit.

Dit heb je nodig

Met behulp van onderstaande tuingereedschappen kun je een boom planten:

Lees verder onder de advertentie

Hoe plant je een boom?

Een boom planten kun je het best doen aan de hand van deze video en bijgaand stappenplan. Regel nummer één geven we alvast weg: plant nooit een boom als het vriest.

Lees verder onder de advertentie

Het stappenplan

 1. Schep het plantgat uit. Dit moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de pot of de wortelkluit. Is de grond van mindere kwaliteit of erg zwaar, maak het gat dan groter en dieper. De knobbel (entplaats) moet wel altijd boven de grond staan.
 2. Maak de aarde in het plantgat goed los, ook aan de zijkanten.
 3. Meng de aarde in het plantgat met compost.
 4. Geef de boom in de pot veel water en gooi ook een emmer of gieter leeg in het plantgat. Wacht tot de aarde het water heeft opgenomen.
 5. Nu ga je de boom planten. Haal de boom voorzichtig uit de pot, zodat je de wortels niet beschadigt.
 6. Til de boom aan de kluit op en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit diep genoeg in de grond zit. Controleer of de boom recht staat.
 7. Als de boom helemaal rechtop staat, vul je het plantgat met meer aarde en compost. Trap dit regelmatig voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat weer dezelfde hoogte krijgt als het omringende gras of bloembed.
 8. Geef de boom opnieuw water en voeg, als dat door de grond is opgenomen, eventueel nog wat aarde en compost toe. Zo wordt de bodem helemaal egaal.
 9. Als het plantgat helemaal is opgevuld, hark je de laatste goede compost eroverheen. Nu is de boom klaar om te groeien en bloeien.
 10. Zorg voor een goede boomspiegel van 1 bij 1 meter. Op deze plaats rondom de stam mag geen gras of onkruid groeien. Bij schone grond kan het water rechtstreeks naar de wortels.

Geef een boom na aanplant altijd voldoende water, zodat hij goed kan aanslaan. Wordt de boom te groot, dan kun je de boom snoeien.

Aan de slag!

Lees verder onder de advertentie