Rode paardenkastanje

beeld vtwonen Beeld

Hoe groot kan de Rode paardenkastanje worden?

De rode paardenkastanje Aesculus carnea is niet de bekendste maar wel een van de mooiste soorten kastanjeboom in ons land. Alleen in grote tuinen komt hij tot zijn recht, want de Aesculus carnea kan ruim vijftien meter hoog worden en net zo breed.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Aesculus carnea?

De boom geeft het begin van de lente aan, want het is een van de eerste waarvan het blad begint uit te lopen. Daarop volgt in mei de schitterende bloei met lichtrode ‘kaarsen’ (een week tot veertien dagen na de bloei van de witte kastanje). Gedurende de zomer is de kastanjeboom een natuurlijke parasol waar je heerlijk onder kunt zitten. In warme zomers wordt het blad vrij snel lelijk, zodat eind augustus al bruine randen aan de bladeren zitten. Echter, de herfstkleur is mooi, omdat bladeren tegelijkertijd verschillende kleuren kunnen hebben. Het eerste blad valt in september. De bladeren zijn vrij slijmerig. Lastig op de openbare weg waar het glad kan worden, maar prettig in bos en tuin omdat het snel verteert. In het najaar verschijnen de bolsters met daarin de bekende ronde roodbruine vruchten. Deze kastanjes zijn niet eetbaar voor de mens. Ze zijn zelfs een beetje giftig, maar wel erg mooi om te gebruiken in decoraties.

Zijn de kastanjes van de Rode paardenkastanje eetbaar?

De naam paardenkastanje heeft hij gekregen om hem te onderscheiden van de tamme kastanje, die eetbare kastanjes voortbrengt. De kastanjes van de paardenkastanjes werden gebruikt als veevoer. Inderdaad onder andere voor paarden. De wetenschappelijk naam Aesculus betekent letterlijk eik met eetbare eikels. Dat moet je dus ruim zien.

Aesculus carnea onderhoud

Kastanjes groeien in de meest uiteenlopende grondsoorten en vragen weinig zorg. De bodem moet wel goed doorlatend zijn. Een goede bloei en een mooie herfstkleur worden verkregen op een warme standplaats. Jonge bomen kunnen eventueel opgekroond woorden.

Lees verder onder de advertentie

Is het nodig om de Aesculus carnea te snoeien?

Volwassen exemplaren behoeven niet gesnoeid noch bemest te worden.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via het tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aesculus carnea

Familie

rode paardenkastanje

Latijnse familie

carnea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei. Eventueel opkronen in het najaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

alle grondsoort, voorkeur voor l

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

1500

Maximaal

1500

Beschrijving

15 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie