Boerderijtuin

Een boerderijtuin aanleggen is heel eenvoudig. Het sleutelwoord is combineren.

boerderijtuin

Boerderijtuin inrichten

In een boerderijtuin mag de inrichting grof zijn. Denk aan een steigerhouten tuinset, een houten regenton en een overkapping gemaakt van hele boomstammen. Dit, gecombineerd met kussens en kleedjes met rood-witte ruitjes en misschien zelfs een paar kippen, geeft een echt boerderij gevoel.

Planten

Combineer met verschillende ‘boeren’ planten. Denk hierbij aan de sering, vlinderstruik en de hortensia. Ook de pioenroos, salvia, boerenjasmijn en hosta zorgen voor een landelijke, boerse sfeer, zeker als je al deze planten door elkaar neerzet. Natuurlijk kunnen in een Hollandse boerderijtuin de tulp en de narcis niet ontbreken, dus plant deze in het najaar her en der in de tuin.

Ook nuttige planten zijn in een boerderijtuin erg belangrijk. Kruiden, groenten en fruit kunnen gewoon tussen de andere planten neergezet worden. Vooral fruitbomen of -struiken zijn ideaal, omdat je er drie maal plezier van beleeft: in het voorjaar geven ze mooie bloesem, in de zomer prachtig blad en in het najaar zorgen ze voor een heerlijke oogst.

Bestrating

In een boerderijtuin wordt vaak gewerkt met grote betonnen platen of grindvlakken. Of soms met kleine stenen om een pad of terras te bestraten. Een combinatie van deze twee is nog het meest geschikt. Leg bijvoorbeeld tussen iedere grote steen (zoals Rustic Slate of de Xtra) een randje bakstenen. Bakstenen worden hoe ouder hoe mooier, door de slijtage. Ze zijn kleurecht, duurzaam en gaan honderden jaren mee. Wil je een stenen bestrating, maar wel de sfeer van een houten terras? Dan is de Woodstone, met het reliëf van hout, een mooie tegel.

straatbaksteen rotterdam
Excluton Woodstone

Producten in de boerderij tuin: Boerenbond servies, geruite kussen, hangbak, boerderij dieren: Intratuin; mand, gebreide lamp: HK living

Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met: Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling)

nog meer: tuinieren