Boerenjasmijn Mont Blanc

beeld vtwonen Beeld

Verschil tussen Philadelphus ‘Mont Blanc’ en boerenjasmijn

De boerenjasmijn Philadelphus ‘Mont Blanc’ is wat ranker qua stengels en heeft kleiner blad dan de andere soorten. In ons land vinden veel mensen dat boerenjasmijn thuis hoort in een typische boerderijtuin.
Oorspronkelijk komt boerenjasmijn voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. Hij komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons.

Lees verder onder de advertentie

Bloemen van de boerenjasmijn

Het grootste deel van het jaar is het geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten. Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen. Boerenjasmijn heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken. De boerenjasmijn heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima.
Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Wat voor een bodemgrond heeft Boerenjasmijn nodig?

De verschillende jasmijnsoorten komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Ze groeien in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven. Ze staan wel graag in de zon. Lichte schaduw verdragen ze goed, maar dan bloeien ze wel minder.

Wanneer kan ik boerenjasmijn snoeien?

Na de bloei terugsnoeien. Meer over snoeien lees je op onze site. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Philadelphus 'Mont Blanc'

Cult

'Mont Blanc'

Familie

boerenjasmijn

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere, normale, niet te natte t

Vochtigheid

normaal tot iets vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei