Hoe kun je regenwater opvangen?

beeld vtwonen Beeld

We gebruiken in de tuin vaak zo’n tweeduizend liter aan kostbaar drinkwater om bomen en planten water te geven. Dat kan anders! Met regenwater opvangen met een regenton of regenwatersysteem kunnen we regenwater opvangen en hergebruiken in de tuin, maar bijvoorbeeld ook in huis. Lees alles over regenwater opvangen.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen regenwater opvangen

Regenwater opvangen is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft nog veel andere voordelen. Zo is regenwater bijvoorbeeld ook beter voor je planten. Hieronder staan de belangrijkste voordelen van regenwater opvangen voor je op een rij:

  • Regenwater opvangen is goed voor het milieu.
  • Regenwater is schoon en zacht water, het bevat nauwelijks kalk. Dat is beter voor de planten en laat geen witte kalkkringen op potten achter.
  • De planten schrikken niet van het water geven, omdat regenwater al op buitentemperatuur is.
  • De riolen worden minder belast. Dat is ook een reden dat sommige gemeentes subsidie geven voor aanschaf van een regenton, soms zelfs tot vijftig procent.
  • Je bespaart op de waterrekening aan het einde van het jaar (geldt vooral voor ondergrondse bassins).

Opvangen van regenwater met een regenton

De regenton is de goedkoopste oplossing om regenwater op te vangen. Via de goten en regenpijp leid je het water de ton in. Een wandtank kan meer water vasthouden dan een normale regenton. Je kunt zo wel zevenduizend liter drinkwater besparen, mits het regenwater voor meer doelen gebruikt wordt, zoals het wassen van de ramen of de auto. Lees meer over de regenton.

Lees verder onder de advertentie

Regenwatersysteem voor regenwater gebruiken binnenshuis

Wil je nog meer regenwater opvangen voor gebruik binnenshuis, dan kun je denken aan een waterput of een compleet regenwatersysteem. Zo’n systeem bestaat uit een ondergronds bassin met opslag, filters en een pomp, waarop je wasmachine, toilet en douche aan kunt sluiten. Om de grootte van een regenwatertank te bepalen houdt men de volgende vuistregel aan: vermenigvuldig de oppervlakte van het dak (geprojecteerd, dus geen rekening houdend met de hellingshoek) met de gemiddelde neerslag per jaar en vervolgens met een factor 0,05. De uitkomst is de tankinhoud in liters.

Aandachtspunten bij regenwater opvangen

Als je regenwater gaat opvangen voor hergebruik, moet je rekening houden met de volgende punten.

  • De kosten voor een regenton vallen vaak nog mee, maar grotere opvangsystemen als waterputten en tanks kosten al snel duizenden euro’s. Het duurt redelijk lang voordat je dat terug hebt verdiend.
  • Plastic dakgoten hebben geen invloed op de kwaliteit van het regenwater. Dakgoten van zink en koper zouden regenwater zuur maken.
  • Om barsten in de regenton te voorkomen, moet hij ’s winters leeg afgesloten worden.
  • Gebruik je regenwater voor het bewateren van de tuin? Door de lage PH-waarde heb je snel last van mos in het gazon. Dat kan je echter verwijderen door te verticuteren.
  • Regenwater is te zacht en te zuur om de vijver mee te vullen.
Lees verder onder de advertentie

Regenwater opvangsystemen kopen

Bron: beeld: Canva