Tuinkalender november: de tuin opvrolijken

beeld vtwonen Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker
Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Is het na de zomer somber en wat kaal in je tuin? Dat hoeft helemaal niet. Ook na deze bloeirijke periode kan je tuin er nog gezellig uit zien. Ga op pad voor inspirerende herfstideeën. Met de tuinkalender van november creëer jij zo die Indian Summer in je achtertuin.

Lees verder onder de advertentie

De tuin voorbereiden

Om in het voorjaar te kunnen genieten van een mooie tuin is voorbereiding nodig. Die begint al in de winter. Bereid jezelf goed voor. Met andere woorden: zorg dat je de juiste hulpmiddelen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat. Het winterklaar maken kost niet veel tijd, maar toch handig om er op tijd mee te beginnen en de werkzaamheden te verdelen over meerdere dagen. Door het op te delen houd je het werken in de tuin leuk. Leg alvast een vliesdoek, noppenfolie en kranten klaar, zodat je meteen kunt inpakken als er vorst wordt voorspeld. Steek de graskanten nog eens recht af zodat het gazon strak de winter in gaat en maak een koele, vorstvrije ruimte zodat je planten in pot snel binnen zet wanneer het gaat vriezen. Wil je ook als het kouder is gezellig en warm van de tuin kunnen genieten? Creëer een vuurplaats voor de vuurkorf of barbecue. Fan van fruit uit eigen tuin? Plant een fruitboom – november tot maart is de beste tijd om dit te doen -, geef je op voor een cursus fruitbomen snoeien en bekijk de video fruitboom snoeien om hier alles over te leren. Voor het snoeien van die fruitboom zijn tuinhandschoenen die snoeischaarbestendig fijn. Goed moment om die nu in huis te halen. Een aantal andere tips zijn:

 • Installeer een drainagesysteem als het regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd.
 • Maak de dakgoten schoon.
 • Check of er genoeg verlichting aanwezig is, dus kun je genoeg zien in het donker of niet? Ook is het belangrijk of het duurzaam en energiezuinig is.
 • Maak daarnaast de verlichting schoon. Schakel bij het schoonmaken voor de zekerheid de elektriciteit uit.
 • Plaats de komende maanden een tuinhuis of berging; de herfst en winter zijn hier de beste perioden voor.

Hulp nodig?

Een beetje extra hulp bij het onderhouden van de tuin kan op zijn tijd geen kwaad. Voor de grotere tuinveranderingen schakel je een hovenier in. Een elektricien helpt je bij de aanleg van elektriciteit richting een eventueel tuinhuis. Hulp bij het aanleggen of controleren van de tuinverlichting zorgt ervoor dat jij niet meer donker zit in de wintermaanden. Ga je liever zelf aan de slag? Buitenlampen op 12 volt installeer je eenvoudig zelf.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld tuinblog vivian en mark
Beeld tuinblog vivian en mark

Planten en stekken

Nu de voorbereiding voor de tuin helemaal klaar is, begin je met het planten en stekken. Beplant bakken en potten met bloeiende en wintergroene planten. Deze zorgen ook voor gezelligheid tijdens de wintermaanden. Plant een haag van bijvoorbeeld bessen, bramen en/of frambozen. Zo’n haag is niet alleen fijn voor jou, maar ook nog eens lekker voor de vogels. Bloemenbollen planten? Lees hier alle ins en outs.

Nog meer genieten van de vaste planten? Begin dan met stekken. Wortelstekken is een eenvoudige methode om dit te doen. Doe dit bijvoorbeeld bij de oosterse papaver, waarvan de wortels de winter overleven. Lees hier hoe wortelstekken in zijn werk gaat.

Lees verder onder de advertentie

De moestuin en het oogsten

Je begint in de tuin ook makkelijk een moestuin. Maak bijvoorbeeld van de voortuin een minimoestuin met verhoogde bedden voor groenten en kruiden. Spit vrijgekomen bedden in de moestuin om en voeg compost toe voor een goede grondstructuur. En daarna: planten maar. Kijk wel goed naar wat je nog kunt planten. Knoflook is een goede optie.

Heb je al een moestuin en zitten er nog producten in? Oogst deze dan voordat de winter echt begint. Oogst bijvoorbeeld de spruiten op tijd, wanneer de blaadjes strak zitten. Als de blaadjes losser komen te zitten, zal je de spruiten minder goed kunnen koken. Om planten overeind te houden plaats je er stokken bij. Ook kun je de laatste bieten en wortelen oogsten. Bewaar ze daarna in vochtig zand, zo blijven ze langer goed.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Verzorgen geblazen

Nu is het tijd voor het verzorgen van de tuin. Deze tips helpen je op weg:

 • Lucht geregeld de ruimte waar kuipplanten overwinteren en houd een temperatuur aan tussen de 2 en 10 graden Celsius.
 • Geef planten in potten en bakken geregeld water om te zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt.
 • Strooi bij de bollen die in de grond blijven wat organische siertuinmest.
 • Haal plantensteunen die geen nut meer hebben uit de border, potten en bakken.
 • Haal verdroogde vruchten van de fruitbomen en het leifruit om verspreiding van ziekte te voorkomen.

Onderhouden

Met deze stappen onderhoud je de tuin goed:

Lees verder onder de advertentie
 • Blijf onkruid wieden.
 • Zet tuinmeubelen schoon en droog in de berging. Voorzie scharnierende delen van wat olie.
 • Check een eventuele appelvoorraad en verwijder aangetaste vruchten.
 • Verhuis de tuinslang met of zonder haspel naar de berging.

Een schone vijver is het halve werk

Heb je een vijver in de tuin? Ook deze heeft onderhoud nodig, om het zo schoon mogelijk te houden. Kijk de vijver na op een eventueel lek en repareer het bij vorstvrij weer. Zorg daarnaast ook dat de vijver vrij blijft van bladeren. Alles netjes in de tuin! Nog meer lezen over het onderhouden van de vijver? Lees hier hoe je dat het hele jaar doet.

Handig tuingereedschap…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker | beeld 2: tuinblog Vivian en Mark