Drainage aanleggen

beeld vtwonen Beeld

Om overtollig regenwater van je terras of oprit af te voeren, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede afwatering of drainage. Drainage aanleggen doe je als je bestrating gaat leggen.

Lees verder onder de advertentie

Drainage aanleggen

Drainage aanleggen doe je door je terras of oprit iets schuin aan te leggen, met andere woorden ‘onder afschot’. Doe dit altijd naar de straat, een putje of een border toe, maar nooit richting de woning. Laat regenwater nooit afvloeien naar een hemelwaterafvoer, maar zorg dat het in het grondwater kan lopen. Dit is goed voor het milieu. Een juiste drainage leg je als volgt aan.

Onder afschot

  1. Leg een aantal stenen waterpas ten opzichte van elkaar op de plek van de bestrating.
  2. Span een touwtje over deze stenen heen. Hierlangs wordt de kantopsluiting ingegraven. Het afschot wordt één centimeter per meter bestrating.
  3. Het hoogteverschil tussen de twee tegenoverstaande zijden van een terras van drie meter wordt dus drie cm. Graaf daarom aan de kant waar het water naartoe moet stromen de steen dieper de grond in, zodat hij drie centimeter dieper ligt dan de steen aan de overkant.
  4. Druk nu het gespannen touwtje tegen deze lager liggende steen en haal de andere stenen weg.
  5. Nu kun je de kantopsluiting ingraven langs de lijn en ligt hij netjes onder afschot.
Lees verder onder de advertentie

Goot aanleggen

Er zijn verschillende afwateringssmogelijkheden voor drainage van je tuin beschikbaar. Deze afwateringssystemen worden geleverd met diverse onderdelen, waaronder hoek- en verbindingsstukken, onderuitlopen om water weg te laten vloeien, zijuitgangen en bezinkputten.

Je hebt het volgende nodig:

Lees verder onder de advertentie
  • Zwarte kunststof mazenroosters.
  • Zilverkleurige kunststof gleuvenroosters.
  • Gegalvaniseerde goten.
  • Verholen roosters, die dieper in je bestrating liggen en niet opvallen.
  • Aluminium goten. Dit lijkt op de afwatering die ook in badkamers wordt gebruikt.

Bron: Fotografie: Excluton