In 5 stappen een lichtplan voor een sfeervolle tuin
Relaxen met een goed boek, heerlijk buiten eten of juist even helemaal niks: om optimaal te genieten van de tuin mag de juiste tuinverlichting niet ontbreken. Maar welke buitenverlichting kies je? En op welke plekken? Aan de hand van deze vijf stappen maak je zelf het perfecte lichtplan voor een sfeervolle tuin.
1. Begin met een tuinschets
Start met een schets – bij voorkeur op schaal – van de bestaande of nieuw aan te leggen tuin. Hoe wordt de tuin ingedeeld en gebruikt? Teken elementen als een grasveld, vijver, bomen, borders en de plekken van de loungeset of buitentafel. Geen zorgen: het hoeft geen kunstwerk te zijn. Als het maar zorgt voor een duidelijk overzicht.
2. Bedenk wat je wilt verlichten in de tuin
Wat vind je belangrijk om ’s avonds te kunnen zien? Houd rekening met het doel van de tuinverlichting. Op welke plekken is de buitenverlichting functioneel en waar is het eerder een sfeerelement? Zo heeft de verlichting van een trap of terras een praktische functie, maar creëer je met tuinspots gericht op bijzondere hoekjes of vormen juist extra sfeer.
LEES OOK
Maak van de schutting een sfeervolle lichtwand
3. Kies voor ieder element een eigen type buitenverlichting
Afhankelijk van het element dat je uit wilt lichten, kies je het licht dat daarbij past. In-lite, producent van 12 volt buitenverlichting, maakt het gemakkelijk door te werken met drie ‘maten’: small, medium en large. Deze staan voor de lichtintensiteit en het bereik. Met klein licht (small) kan een terras of border gemarkeerd worden, terwijl groot licht (large) bruikbaarder is voor het uitlichten van een grote boom of gevel.
- Small: lage intensiteit met een bereik tot 1,5 meter. Ideaal voor een oprit, terras, vijverrand of traptrede.
- Medium: middelhoge intensiteit met een bereik van 1,5 tot 3 meter. Ideaal voor beelden, struiken, kleine bomen of schuttingen.
- Large: hoge intensiteit met een bereik van meer dan 3 meter. Ideaal voor gevels en grote beelden, struiken of bomen.
4. Bepaal per element de lichtrichting
Elke tuinlamp is anders en geeft een ander soort verlichting. Voordat je een armatuur kiest, is het belangrijk om de gewenste richting van het licht te kiezen. Op deze manier voorkom je dat je valt voor een mooie lamp die niet verlicht wat je wilt. Zo schijnt geïntegreerde tuinverlichting vanuit de grond en verlichten bovengrondse armaturen de ruimte rondom. Wandverlichting kan zowel rondom als naar beneden schijnen en het licht van tuinspots komt juist weer van onderaf. Weet waar je voor kiest.
Stem de lichtrichting af op het te verlichten element en varieer hierin. Spelen er kinderen of huisdieren in de tuin? Zorg er dan voor dat de verlichting niet in de weg staat. Plaats op die plekken liever geen bovengrondse paaltjes, maar armaturen die in de bestrating verwerkt zijn.
5. Kies de armaturen voor in de tuin
Pas als het lichtplan voor de tuin helemaal klaar is, kun je de juiste armaturen kiezen. Om een fijne sfeer in de tuin te creëren, is het soort licht namelijk net zo belangrijk als het uiterlijk van de lamp. Let hierbij op de lichtbron (ledtuinverlichting of halogeen) en de lichtkleur (warm of juist koel). Niemand hoeft aan de tuintafel in de spotlights te zitten, maar je wilt wel zien wat je eet en drinkt.
Tot slot is het systeem van belang. Verlichting op basis van laagspanning (12 volt) is veilig voor kinderen en huisdieren én kun je zelf aanleggen. Ideaal voor een snelle make-over. Voor verlichting op basis van 220 volt (netspanning) heb je een installatiemonteur nodig. Goed om te weten: voor de veiligheid moeten kabels van 220 volt verlichting minimaal 60 centimeter onder de grond verwerkt te worden. Houd in dat geval dus rekening met een kleine tuinverbouwing.
LEES OOK
Zo geef je de tuin een update zónder grote verbouwing
Extra tips voor het lichtplan in de tuin
- Zorg voor een lichtplan dat voldoet aan de criteria voor lichtbalans. Zo creëer je een mooi verlichte tuin.
- De keuze voor ledverlichting maakt het lichtplan duurzaam en energiezuinig.
- Neem de buitenverlichting mee in het tuinonderhoud. Dit doe je door de elektriciteit uit te schakelen en de armaturen schoon te maken met een schone doek en warm water.
- Wil je verlichting laten integreren in de bestrating? Klop hiervoor aan bij een specialist in sierbestrating. Zo weet je zeker dat de gaten goed en netjes geboord worden.