WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Inspiratie voor het inrichten van een patio

Een patio is een binnenplaats of ommuurde tuin en beslaat vaak niet meer dan een paar vierkante meter. Maar juist door die beslotenheid biedt het alle mogelijkheden om er een oase van rust en schaduw van te maken. Het inrichten van zo’n kleine buitenruimte vraagt wel om een goed plan. We helpen je graag hierbij met tips, voorbeelden en de mooiste schaduwplanten, bestrating en kleuren.

Patio indelen

Vaak is de patio de enige buitenruimte bij je huis en wil je deze ruimte zo goed mogelijk benutten. Ook zie je een patio vaak vanuit meerdere plekken in huis: reden te meer om goed na te denken over een mooie én praktische inrichting. 

Bepaal eerst waar je de patio graag voor wilt gebruiken. Wil je er kunnen eten, dan nemen een tafel en stoelen vaak al behoorlijk wat plek in. En al aan een buitenkeuken gedacht? Lekker loungen kan natuurlijk ook . Vind je het fijn op warme zomerdagen heerlijk de schaduw op te zoeken of uit de wind te kunnen zitten in het vroege voorjaar? Kijk dan of de ruimte groot genoeg is voor een loungebank of dat een paar losse relaxstoelen misschien handiger zijn. Nog idealer is een bank of tafel op maat (laten) maken. 

Denk bij de nieuwe indeling van een patio ook meteen na over een wateraansluiting. Een kraan om een tuinslang op aan te sluiten voor je planten is enorm praktisch en bespaart je heen-en-weer lopen naar binnen met een volle gieter. Stroomaansluiting voor tuinverlichting is ook handig. 

Bestrating in de patio

vtwonen collectie buitentegels

In een patio liggen meestal tegels of grind, dit is het meest praktisch in een kleine buitenruimte. Met bestrating kun je ook wat trucjes uithalen om de ruimte groter te laten lijken:

  • Kies voor een grotere tegel, dan oogte de ruimte groter. En hoe groter de tegel, des te minder voegen. Dit geeft ook meer rust. Kies minimaal voor het formaat 60 x 60 cm. 
  • Wissel tegels af met grind of split, dit maakt het beeld wat minder eentonig en zorgt ook voor een betere afwatering
  • Heb je een muur rondom de patio? Stem de kleur van de muur dan af met de vloer en gebruik het liefst een lichte kleur, zoals wit of grijs. Voer deze kleuren ook weer door in je meubels en accessoires. Een rustige patio oogt groter. 
  • Niet alleen het formaat van de tegel heeft invloed op de ruimte, ook het patroon en de vorm. Een smalle patio maak je breder door rechthoekige tegels in de breedte te leggen. En vice versa als je de ruimte juist langer wilt laten lijken. Ga voor simpel en vermijd ingewikkelde legpatronen.

Lichte kleuren & less is more

Een patio is een besloten plek en zal daarom vaak schaduwrijk zijn. Om de patio niet te donker te laten ogen, kies je voor lichte kleuren. Prop de patio niet vol met accessoires, maar zoek afwisseling door het gebruik van verschillende materialen en texturen in dezelfde lichte kleur. Of combineer wit en grijs met 1 andere kleur, zoals zwart.

Hout is ook een mooi materiaal om te combineren met de ‘harde’ tegels en lichte kleuren. Gebruik hout voor plantenbakken, muren of tuinmeubilair. Saai wordt het nooit, als je een paar fijne sfeermakers toevoegt.

Planten in de patio

vtwonen binnenkijken special 2019 | binnentuin trap richting dakterras

Maak van je patio een groene oase door lekker veel planten of zelfs een boom toe te voegen. Benut de muren rondom je binnentuin door de hoogte in te gaan met klimplanten, potten aan de muur en plantenbakken in verschillende hoogtes. Deze hoogteverschillen maken je patiotuin levendig en nóg aantrekkelijker om naar te kijken. 

Niet alle buitenplanten zijn geschikt voor een patio. Gebruik vooral planten die goed in de halfschaduw of schaduw kunnen staan, zoals varens, hosta, bergenia, bamboe, fuchsia en jasmijn. Klimop, clematis en blauwe regen zijn heel geschikt om tegen de muren te laten klimmen.

Houd je van bomen of wil je een echt statement maken? Of zoek je een natuurlijke bescherming tegen de zon? Dan kan een boom ook prima in een patio. Denk bijvoorbeeld aan de esdoorn, krentenboom, magnolia of kleine fruitboom. 

nog meer: tuinieren