Wanneer snoeien?

Snoeien lijkt heel moeilijk. Iedere tuinier snoeide wel eens te vroeg, te laat, te diep, te veel of te weinig. Snoeien doet groeien, maar wanneer snoeien we een heester in de tuin?

Wanneer snoeien

Kijk voor je gaat snoeien naar de functie van de struik. Elke heester is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Snoei je een besheester bijvoorbeeld meteen na de bloei dan komen er dat jaar geen bessen aan.

Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand? Kijk dan in onze snoeikalender.

Voorjaarsbloeiers snoeien

Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we voorjaarsbloeiers? Zie je in de winter bloemknoppen aan de takken, dan heb je te maken met een heester die vóór de zomer bloeit. Snoeien doe je ná de bloei. Knip bij deze heesters elk jaar wat oude takken (1/3 van het aantal takken) laag bij de grond weg. Op deze manier verjong je de struik, en blijft hij goed bloeien. Bijvoorbeeld deze heesters snoei je zo:

Zomer– en najaarsbloeiers?

Heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, hebben in (na)zomer gebloeid. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar, op jonge takken. Snoei deze heesters in het voorjaar. Deze heesters knip je vrij laag boven de grond terug. Ze bloeien in de op de jonge scheuten. Voorbeelden:

Grote heesters snoeien

Prachtig zijn de langzaam groeiende heesters die op oude takken bloeien. Vaak krijgen ze een karakteristieke vorm als ze groter groeien. Snoei hier weinig in. Knip alleen de takken die beschadigd zijn, langs elkaar schuren of echt in de weg zitten. Snoei ze net boven een ‘binnenoog’ als je wilt dat ze compact blijven. De groei zal dan naar het midden van de struik gaan. Knip je net boven een  ‘buitenoog’  dan  groeit de tak naar buiten, en wordt de heester breder.

Besheesters snoeien

Besheesters dragen in het najaar bessen. Ze bloeien meestal onopvallend in het voorjaar. Ook in de zomer vallen ze niet op, je vergeet vaak dat ze in het najaar zo mooi zijn. Wanneer snoeien we deze? Knip bij deze heesters in het najaar enkele oude takken laag boven de grond weg. Uit het hart van de struik groeien  in het volgende voorjaar nieuwe scheuten, laat deze doorgroeien. Dit zijn de toekomstige besdragende takken.

Wanneer snoeien voor mooi blad

Sommige heesters wil je in de tuin voor het mooie blad. Donkerrood , goudgeel of zilverwit blad geeft een tuin vaak net iets extra. Bij deze heesters snoei je om veel jonge scheuten te krijgen, deze hebben de meeste kleur. Knip elk voorjaar enkele oude takken tot vlak boven de grond weg. Zo heb je elk jaar een struik met wat oude takken voor de hoogte en jonge scheuten met een felle kleur.

Voor echt grote projecten in de tuin is het handig om een container te huren. Zo ben je in één klap al je tuinafval kwijt!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar dtuinwinkel op vtwonen.nl en bekijk hieronder onze selectie:

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

M.D. van Pijkeren op 15 mei 2018 om 14:56

Wij hebben twee blauwe regens aan een pergola. De één bloeit prachtig de ander geeft alleen maar ranken en blad maar geen bloemen. Wat kan de oorzaak zijn van het verschil?

>

vtwonen op 22 mei 2018 om 07:39

Beste, heb je de blauwe regen (per ongeluk) verwend? Bijvoorbeeld door de buurtplanten in de border te bemesten en te bewateren? Dat kan een reden zijn dat hij het iets te goed naar zijn zin heeft en niet meer bloeit. Een blauwe regen bloeit in zijn jonge jaren van nature niet omdat hij eerst groot en sterk wil worden voordat hij zich voortplant. Jongere planten worden bij de kwekers vaak op pot gezet en expres wat verwaarloosd, de reactie is stress: het resultaat is voortplanting = bloei. In jouw tuin heeft ‘ie misschien een paar jaar mooi gebloeid, maar zodra de plant het weer erg goed krijgt kan hij zomaar een paar jaar overslaan. Er zijn allerlei trucs om hem weer in bloei te krijgen. Informatie inwinnen bij kwekerij Jan den Hertog is een goed idee als je meer wilt weten hierover.

>

Anoniem op 29 juni 2016 om 16:09

Ik heb een boom die het hele jaar door blad heeft, wanneer is de beste tijd om te snoeien?

>

Anoniem op 6 juli 2016 om 15:38

Hoi Jelmer, je vertelt niet welke boom het is. Daarom een algemene tip: in de zomer groeien planten en bomen het snelst. Een misknip overgroeit snel. Rond de langste dag maken bomen nieuwe groeischeuten, als je nu snoeit, maakt de boom nog nieuw blad. De meeste groenblijvers snoei je in een strakke vorm, met een heggenschaar. Groot blad knip je met een snoeischaar. Niet met een heggenschaar, als je het blad doormidden knipt, krijg je bruine randen. Je kunt in de zomer ook wat takken diep in de plant terug knippen, zo verjong je de boom. Kijk bij laurierheg snoeien. ~Marie

>

Anoniem op 14 maart 2016 om 13:11

Ik heb op 4 september een vraag gesteld maar nu nog steeds geen reactie. Gaat die nog komen of is t een kwestie van:zoek t zelf maar uit???

>

Anoniem op 23 maart 2016 om 14:04

Hoi Annelies, de winter is voorbij, je kunt ze beiden nu al snoeien. Vooral de bruidssluier groeit hard, knip de zijtakken terug op de hoofdstam. ~Marie

>

Anoniem op 21 september 2015 om 08:47

Beste Rita, eind september is te laat om te snoeien. De snoeiwonden zijn gevoelig voor de winterse kou. Snoei dit soort scheuten voortaan in de zomer. In het voorjaar begin je met snoeien. ~Marie

>

Anoniem op 20 september 2015 om 17:12

wanneer moet de olijfboom gesnoeid worden?

>

Anoniem op 11 september 2015 om 14:43

Beste redactie,
Heb van het voorjaar kleine stamolijfboompjes in de bakken gezet maar de takken schieten alle kanten op.
Moet ik echt wachten met scnoeien tot het voorjaar?
Vriendelijke groet Rita

>

Anoniem op 4 september 2015 om 13:19

ik heb een kamperfolie met roze bloemen en nu rode bessen, én een bruidssluier die al begint te verkleuren; wanneer kan ik beide planten terugsnoeien en hoever? bij voorbaat dank voor uw antwoord!

>

Anoniem op 16 juli 2015 om 13:53

een handje gestampte schelpen ook goed, bij wijze van kalk?

Of eierschalen?

Grt Eva

>

Anoniem op 2 juli 2015 om 14:31

Hoi, met oude planten moet je voorzichtig omgaan, net zoals met alle andere oude dingen. Als je hem net boven de grond afsnoeit, gaat hij dood. Vaak hebben de oude struiken mooie grillige takken. Als je de zijtakken hiervan af snoeit, krijg je een grillige meerstammige struik, met groen bovenin. Hieronder is dan weer ruimte voor lage vaste planten. Zo blijft de wintergroene rhodo inkijk tegenhouden en geeft hij schaduw op dagen als deze. Bekijk de video voor een snoei instructie: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/rhododendron-snoeien ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties