Kardinaalshoed Red Cascade

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Rebecca McCree
Beeld Shutterstock / Rebecca McCree

De kardinaalshoed Euonymus europaeusRed Cascade‘ maakt veel rode vruchten aan overhangende takken.

Lees verder onder de advertentie

Kardinaalshoed is een geslacht dat voor diverse doeleinden in de tuin wordt ingezet. Als liggende of kruipende bodembedekkers of als klimmende heesters. Er zijn twee groepen. De eerste groep wordt gekweekt vanwege de opvallend gevormde, gekleurde vruchten die de Nederlandse naam direct duidelijk maken. In die groep hebben de planten vaak takken met duidelijke rillen of kurklijsten en krijgt het blad meestal prachtige herfsttinten. De tweede groep wordt gekweekt vanwege het mooie bonte blad dat aanblijft in de winter. Daarbij gaat het vooral om compacte heesters die dicht groeien en soms in vorm worden gesnoeid.

De soort Euonymus europaeus behoort duidelijk tot de eerste groep. Hij heeft een spectaculaire herfstkleur (geel tot geelgroen) en de opvallende bessen, die giftig zijn. We zien hem vooral in de natuurtuin en buiten de tuin. Vanwege zijn grote afmetingen, een hoogte tot vijf meter en minimaal even breed, is hij namelijk niet geschikt voor een kleinere tuin. Deze kardinaalsmuts komt bij ons voor in de natuur, vooral in de duinen. Daardoor is hij sterk en ook zeer geschikt voor het openbaar groen. De takken van deze soort zijn groen, wat niet veel voorkomt.

Euonymus europaeus ‘Red Cascade’ onderhoud

Kardinaalshoed houdt van een zand- of leemgrond met voldoende humus. Klei is minder geschikt. Deze kardinaalshoed heeft weinig onderhoud nodig. Knip in het voorjaar de onderste takken af. De Euonymus europaeus heeft slechts één nadeel: hij heeft vrij vaak last van zwarte bonenluis. De beste remedie is gewoon afspoelen met de tuinslang. Naast de Euyonymus europaeus zijn er meer soorten van de kardinaalshoed. Wil je hier meer informatie over? Neem dan eens een kijkje in de plantenindex, hier zetten we ze voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Hou dan onze tuinblog in de gaten.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Euonymus 'Red Cascade'

Cult

'Red Cascade'

Familie

kardinaalshoed

Latijnse familie

europaeus

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip in voorjaar onderste takken weg

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

niet te zwaar

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

500

Beschrijving

4-5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei