WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lavendel

De ‘echte’ lavendel Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit met paarse bloemen. Deze cultivar wordt niet zo hoog. Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Dat heeft een aantal redenen. Lavendel geurt verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders.

Waar kan ik Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ planten?

Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien. Wil jij ook een kruidentuin? Lees hier hoe je een kruidentuin kunt aanleggen.

Waarom is lavendel zo populair?

De oorsprong van de lavendel angustifolia is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel.

Welke soorten lavandula zijn er

De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat in het Latijn ‘wassen’ betekent. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress.

Wanneer bloeit Lavandula angustifolia ‘Hidcote’?

Angustifolia betekent smalbladig. De blaadjes van Lavandula angustifolia zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt.

Wat is een goede standplaats voor Lavandula angustifolia ‘Hidcote’?

Lavendel is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen.

Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen.

Is Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ winterhard?

’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit.

Wat te doen tegen lavendelschimmel?

Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten.

Gek op kruiden? Naast lavendel zijn er nog vele andere soorten kruiden. Op onze website hebben we er een aantal op een rij gezet. En bekijk ook onze tips om een kruidentuin aan te leggen.

 

Bestel de plant direct.

6s65xq88t6dq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Lavandula 'Hidcote'

Cult

'Hidcote'

Familie

lavendel

Familie latijns

angustifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen.

Bemesting

Strooi jaarlijks kalk bij de lavendel.

Winterhard

goed

Bodem

kalkhoudend

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

45

Beschrijving

tot maximaal 45 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

blauwpaars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen