WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klimhortensia

Wat voor soort bloemen krijgt de Klimhortensia?

De klimhortensia, Hydrangea involucrata, moet het niet hebben van de massale bloei en grote bloemen. Wel bijzonder is het blad, dat langwerpig en puntig tongvormig is. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Wat voor bodem is geschikt voor de Hydrangua involucrata?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond. De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar.

Kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Bestel de plant hier.

qq759jr8uy91_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hydrangea involucrata

Familie

klimhortensia

Familie latijns

involucrata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In april snoeien en mei oude bloemen verwijderen.

Bemesting

Bemest als bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke, goed vochtdoorlatend

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

100

Beschrijving

tot 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend