Zuurgraad grond

beeld vtwonen Beeld

Veel problemen met gazon of borders? Dat kan een teken zijn van een te lage pH-waarde. Je kunt de pH-waarde dan aanpassen.

pH-waarde

Met de pH-waarde wordt de zuurgraad van de bodem aangegeven. De pH-waarde wordt aangegeven tussen 1 en 14. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond. Bij een neutrale grond ligt de pH rond de 7. Het zou makkelijk zijn als elke grondsoort een bepaalde pH-waarde had, maar dat is niet zo. Test de bodem daarom met een pH-bodemtest die eenvoudig thuis uit te voeren is (bijvoorbeeld Ecostyle pH-bodemtest).

Zuurgraad grond aanpassen

Als nu blijkt dat de pH-waarde van de bodem erg laag is, kun je deze minder zuur maken door kalk te strooien. Houd wel rekening met de voorkeur van de beplanting in het betreffende stuk tuin. Heide, camelia, rododendron, lepelboom, azalea en hortensia (voor de blauwe kleur) zijn juist dol op die zeer zure grond. Maar de meeste planten, zoals eenjarigen, grassen, varens, rozen en perkplanten, groeien het liefst in een neutrale of enigszins zure grond en zijn wel gebaat bij wat extra kalk. In de plantenindex kun je per plant opzoeken van welke grond hij houdt. Een te kalkrijke grond zal niet snel voorkomen, aangezien de grond van nature spontaan verzuurt.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoek

Als je precies wilt weten uit welke bodemsoort je tuin bestaat en welke zuurgraad hij heeft, kun je een uitgebreid bodemonderzoek laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ook is het mogelijk om bij tuincentra een bodemanalyse te laten doen.