Moestuin aanleggen: de beste ligging, grond en indeling
Wil je ook genieten van zelf gekweekte groenten? Dan hoef je niet per se een enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Ook in eigen tuin kun je prima een moestuin aanleggen. Ontdek alles over de beste ligging van een moestuin, de grond voorbereiden en hoe je een moestuin kunt indelen.
Moestuin aanleggen: de ligging
Misschien wel het belangrijkst voor een vruchtbare moestuin, is de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin gaat aanleggen.
- Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt, zodat (regen)water weg kan lopen.
- Laat rijen van de moestuin van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen.
- Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
- Leg de moestuin niet aan in de schaduw van bomen.
- Zorg voor bescherming aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind.
Tip: Je kunt ook zelf zelf moestuinbakken maken.
Grond van de voorbereiden
Inspecteer de grond waar je de moestuin wilt aanleggen. Plakt de grond aan je laarzen? Dan is hij nog te vochtig en niet klaar om ingezaaid te worden. De grond kan pas ingezaaid worden als de oppervlakte droog en kruimelig is. Schoffel de bovenste 7,5 tot 15 centimeter van de grond goed door. Gebruik voor het egaliseren en gladmaken beide zijden van de hark. Gebruik de tanden om de grond in kleinere stukken te breken en de platte kant om de grond te verdelen. Ga ermee door tot de grond er mooi egaal uitziet.
Plakt de grond aan je laarzen? Dan is hij nog niet klaar om ingezaaid te worden
Tips voor moestuin indelen
Maak de rijen (of bedden) van de moestuin niet breder dan 1 meter met daartussen paden van zo’n 30 centimeter. Dan kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver te moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 centimeter breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden. Voor een goede indeling is het aan te raden om het moesgedeelte in acht bedden te verdelen. Daarmee kun je alle groenten telen en voor de blad- en vruchtgewassen (die over het algemeen het meest populair in de keuken zijn) iets meer ruimte nemen. Bij combinatieteelt vind je welke gewassen elkaar gunstig en ongunstig beïnvloeden, houd daar rekening mee.
Moestuin zaaien
In de moestuin kun je in rijen zaaien of breedwerpig zaaien. Ontdek meer over moestuin zaaien. Wil je weten in welke maand je het best kunt beginnen met de moestuin? Neem dan een kijkje in de moestuinzaaikalender.