Kleine stadstuin, grootse plannen

beeld vtwonen Beeld  beeld: vtwonen 08-2016 | styling Anke Helmich,  fotografie Sanne Tulp
Beeld beeld: vtwonen 08-2016 | styling Anke Helmich, fotografie Sanne Tulp

Wonen in de stad betekent meestal dat je moet inleveren op buitenruimte. Die paar vierkante meter frisse lucht wil je dan graag zo goed mogelijk benutten. Staan zonnen, chillen, eten en moestuinieren op je wensenlijst? Met een goed uitgedacht plan is het in een stadstuin allemaal mogelijk.

Lees verder onder de advertentie

Chillplek

Voor een beetje luieren, hangen, lezen en muziek luisteren heb je aan een paar vierkante meter genoeg. Een hangmat of hangstoel is voor deze me-time momenten ideaal. Je waant je even op een tropisch eiland en voor je het weet dommel je fijn een half uurtje weg. En is het tijd voor actie, dan maak je de hangmat zo weer los en neemt hij geen onnodige ruimte in.

Een andere heerlijke hangplek die je makkelijk van binnen naar buiten of van zon naar schaduw verhuist is een zitzak. Er zijn zitzakken die een speciale coating voor buiten hebben, maar laat ze niet met weer en wind in de tuin of op het balkon staan.

(Moes)tuinieren

Ook in een kleine stadstuin kun je je groene vingers laten wapperen. Wanneer je borders en een slingerpaadje aanlegt, wek je bovendien de indruk dat de tuin groter is. Kleine tuinen en patio’s kun je vergroenen door verticaal tuinieren of door een aantal grote bloempotten te vullen met vaste en eenjarige planten. En zelfs een boom behoort tot de mogelijkheden! In deze video zie je wat de mogelijkheden van een kleine tuin zijn.

Lees verder onder de advertentie

Zelf tomaten, courgettes of kruiden kweken kan ook prima als je geen joekel van een tuin hebt. Ooit gehoord van de vierkante meter moestuin? vtwonen tuinblogger Kristel vertelt hoe zij het heeft aangepakt.

Buiten eten

Barbecueën kan overal, dus ook in een stadstuin. Kies wel een handig formaat en bij voorkeur een die je makkelijk kunt verplaatsen en opbergen. Zo staat de barbecue niet in de weg op andere momenten.

Een buitentafel die je in een paar tellen groter maakt door hem uit te schuiven of open te klappen is ideaal in een kleine tuin. En heb je alleen een balkon? Dan zijn er ook handige balkontafels. Wanneer je de keuze moet maken tussen een loungeset of -stoelen en een eettafel, dan kunnen bijzettafels ook een oplossing zijn. Deze tafels schuif je zo aan bij je de bank of stoelen wanneer het eten klaar is en ze maken een buitentafel overbodig.

Lees verder onder de advertentie

Shop alles voor jouw stadstuin…

Bron: beeld: vtwonen 08-2016 | styling Anke Helmich, fotografie Sanne Tulp