Zo creëer je meer privacy in de tuin

beeld vtwonen Beeld vtwonen tuin special 2020 01
Beeld vtwonen tuin special 2020 01

Nu de zon zich weer wat vaker laat zien, zijn wij ook meer in de tuin te vinden. En waar sommige mensen dan graag een praatje met de buren over de schutting maken, moeten anderen daar juist niets van hebben. Hoe creëer je meer privacy in de tuin zonder er meteen een bunker van te maken?

Lees verder onder de advertentie

Inkijk van buren in de tuin

Belangrijk is allereerst om te bepalen op welke punten anderen jouw tuin in kunnen kijken. Maak dus eens een goed rondje in de tuin. Vanuit welke plekken is er inkijk? Vaak komt de inkijk in de tuin vanuit grotere hoogte, maar het kan ook heel goed op ooghoogte. Een halfdode heg of een hekwerk waar je makkelijk doorheen kunt kijken misschien?

Waar wil je meer privacy in de tuin?

Een tuin geheel inkijkvrij maken is niet altijd mogelijk. Tenzij je een soort fort wilt maken, maar dat is meestal niet het geval. Bedenk dus ook op welke plekken in de tuin je de pottenkijkers het liefst wilt weren. Denk bijvoorbeeld aan zorgeloos chillen op de loungeset. Of lig je toch liever te zonnen op een beschut plekje in de zon? Dan zijn dat de plekken waar je meer privacy wilt maken.

Privacy met schutting of bomen

De inkijkpunten wil je natuurlijk zo goed mogelijk verbloemen om meer privacy in de tuin te creëren. De boel blokkeren dus! Dit doe je het meest effectief door de hoogte in te werken, omdat je dan direct een groot zichtveld aanpakt.

Lees verder onder de advertentie
  • Dit kun je doen door bijvoorbeeld een (hoge) schutting te plaatsen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een hoge haag, struiken of bomen in de tuin. En of je nou een grote of kleine tuin hebt, voor iedere afmeting is wel een passende boom te vinden. Ze kunnen zelfs in een pot.
  • Je kunt ook met bloempotten de hoogte in gaan. Door hoge potten te vullen met hoge planten, zoals bijvoorbeeld bamboe, maak je ook een soort beschutting voor in de tuin.
  • Wil je graag iets meer kleur toevoegen aan de tuin? Dan kun je ook denken aan een pergola. Met klimplanten met mooie kleurrijke bloemen maak je er al snel een sprookjesachtig geheel van.

Zitkuil in de tuin

Ben je al de hoogte ingegaan voor meer privacy in de tuin, maar wil je nog iets meer geborgenheid? Dan kun je ook de diepte ingaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zitkuil? Door de diepte creëer je extra beschutting en minder inkijk. Daarnaast kan het heel veel sfeer en gezelligheid bieden aan de tuin. Met een paar tuinbanken, loungekussens en een vuurkorf maak je het geheel compleet.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Privacy in de tuin met een overkapping

Wil je het rigoreuzer aanpakken? Ga dan voor een overkapping. Kies een plek in de tuin waar mensen niet direct in de overkapping kunnen kijken, maar bijvoorbeeld tegen de achterkant aankijken. Hoe groter je de overkapping maakt, hoe dieper je het tuinmeubilair erin kwijt kunt en hoe minder goed mensen je eronder kunnen zien zitten.

Een parasol of schaduwdoek voor meer privacy en zonwering

Dag zon, dag buren: een tijdelijke oplossing, met name voor in de zomer, zijn simpelweg een parasol of schaduwdoek. Ze beschermen je niet alleen tegen de UV-kracht van de zon, ze kunnen ook voor een hoop privacy zorgen. Hang de schaduwdoeken zo op dat ze je koel houden én privacy bieden. Je kunt er natuurlijk ook meerdere gebruiken.

Makkelijk meer privacy in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen tuin special 2020 01 | vtwonen shop