Wel of geen kalk?

beeld vtwonen Beeld

Het gazon en de meeste planten in je tuin kunnen af en toe wel wat kalk gebruiken. Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen ze namelijk niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Maar hoe zit het nu precies met kalk, zuurgraad en pH?

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Zuurgraad grond

De zuurgraad van de grond levert bij veel mensen vragen op. Want waarom moet je bekalken? En wordt de zuurgraad nu hoger of lager? En hoe zit het met de pH?

Waarom kalk strooien?

Door een verkeerde zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingsstoffen meer opnemen. Daardoor kunnen mos en onkruid bijvoorbeeld vrij spel krijgen in het gazon, want deze houden juist van zure grond. Buxus zal zonder kalk niet goed meer groeien en wordt vatbaar voor ziekten. Door de grond te bekalken, wordt de bodem weer geschikt voor de plant om voedsel op te nemen. Het is aan te raden één keer per jaar te bekalken, want de grond wordt van zichzelf zuurder.

Lees verder onder de advertentie

Let op: zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s hebben liever géén kalk.

De zuurgraad

De zuurgraad van de grond wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 14. Hierbij is een zuurgraad van 7 neutraal, alles tussen 1 en 6 zuur en 8 t/m 14 is basisch. Hoe hoger de zuurgraad, hoe minder zuur de grond dus. Misschien kun je daarom beter zeggen ‘hoe hoger de pH, hoe minder zuur de grond’ om verwarring te voorkomen. In het artikel over de zuurgraad van de grond lees je hier meer over.

Lees meer in ons artikel (met video!) over kalk strooien, bekijk ook alle vragen en antwoorden onderaan het artikel.

Lees verder onder de advertentie