Tuinspots plaatsen

beeld vtwonen Beeld

Tuinspots zijn populair. Maar hoe gebruik je ze? Haal het beste uit je haag, leiboom, plataan of grote boom met deze tips.

Naast tuinspots zijn er nog veel meer soorten tuinverlichting. Maak voor je spots gaat plaatsen eerst een lichtplan en houd rekening met de lichtbalans in je tuin.

Tuinspots

Een spot geeft altijd een gerichte lichtbundel, maar niet elke lichtbundel is hetzelfde. Vooral in de hoek en de sterkte van de lichtbundel kunnen flinke verschillen zitten. Een spot met een smalle lichtbundel geeft fel licht op een kleiner oppervlak. Een spot met een brede lichtbundel geeft zachter licht over een groter oppervlak.

Lees verder onder de advertentie

Haag belichten

Een haag wordt vaak als tuinafscheiding gebruikt en daardoor is belichting slechts vanaf één kant nodig. Als de haag direct aan de bestrating grenst kunnen er inbouwspots in de bestrating worden verwerkt. Gebruik draaibare spots, want die kun je vanaf de grond schuin op de haag richten.

Staat de haag langs een border gebruik dan een spot met een brede lichtbundel. Daarmee licht je van dichtbij een groter oppervlak uit.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Plataan verlichten

Een dakplataan wordt vaak gebruikt om privacy of schaduw te creëren, daarom staat hij meestal centraal in de tuin. Als de bestrating doorloopt onder de kruin van de boom is het handig om een geïntegreerd armatuur in de bestrating te verwerken. Zo wordt de kruin belicht en kun je er nog gewoon onderdoor lopen. Bij de stam van de boom kan ook nog een verstelbare spot worden geplaatst. Het is het mooiste als je de boom van minimaal twee zijden uitlicht om zijn diepte te benadrukken.

Leiboom verlichten

Een leiboom of leilinde wordt gebruikt om bijvoorbeeld inkijk te voorkomen of een deel van de tuin af te scheiden. Een leiboom heeft vaak een duidelijke zichtzijde en is vrij plat van structuur. Wil je hem een aantal meters boven de grond verlichten dan is het handig om een spot te gebruiken die je schuin op de kruin kunt richten. Is er een border rond de stam van de boom, verhoog de tuinspot dan zodat het licht niet verloren gaat in de beplanting.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Grote boom verlichten

Een grote boom, zoals een eik of een es, heeft een flinke hoogte en kun je het best uitlichten met een buitenspot die je kunt verstellen. Richt het schijnsel op de onderste helft van de kruin voor het beste resultaat. Het is het mooist om de boom van minimaal twee kanten te belichten om zijn volume te benadrukken. Is er onder of rond de boom sprake van struikgewas, verhoog de spot dan, zodat het licht niet tussen de struiken verloren gaat.

Lees meer over tuinverlichting aanleggen.