Lage border aanleggen
Wil je een mooie, lage border in de tuin? Dan is een border op de grond een goede én makkelijke keuze. Je hebt namelijk geen fundering nodig zoals bij een verhoogde border en kunt daardoor direct aan de slag. Met een kantopsluiting, ook wel een borderrand, geef je de lage border een strakke afbakening. Zo houd je de planten netjes binnen de lijnen en krijgt de tuin een verzorgde uitstraling. Of je nu kiest voor strakke lijnen of een speels slingerpad: met een lage border breng je op een eenvoudige manier structuur én sfeer in de tuin.
Stap voor stap een lage border maken
Maak voor je aan de slag gaat een goed beplantingsplan. Beslis allereerst hoe groot de border moet worden. De afmetingen bepalen namelijk welke tuinplanten geschikt zijn. De ene plant heeft immers meer ruimte nodig dan de andere. Er passen ongeveer 7 tot 9 planten op 1 m².
Check vervolgens de ligging van de border: hoeveel zonuren heeft de plek en met wat voor soort grond heb je te maken? Zo weet je of je straks schaduwplanten of zonaanbidders moet kopen en of de planten wel gedijen op de bodem van de tuin.
Nu komt het leukste deel: de planten uitzoeken. Kies ze aan de hand van de bovenstaande informatie (grond en zonuren), maar natuurlijk ook op kleur. Meer inspiratie voor borderplanten lees je verderop in dit artikel.
Geef de beoogde grenzen van de border aan met een koord.
Maak de tuinafboording van hout, steen of metaal. Populaire opties zijn een houten borderrol voor een natuurlijke look of kantopsluiting van cortenstaal voor een wat stoerdere uitstraling. Beide opties steek je direct in de grond. Een borderrand maken van ingegraven stenen kan ook. Zorg hierbij eerst voor een ondergrond van zand en grind.
Maak de grond onkruidvrij en spit de aarde goed om.
Plant de planten en bemest regelmatig met compost.
LEES OOK
Een mooi gestylde border aanplanten in drie stappen
Verhoogde border aanleggen
Wil je graag een border op hoogte? Een slimme keuze, want je hoeft dan minder te bukken tijdens het tuinieren en je geeft de tuin meer diepte en afwisseling door het hoogteverschil. Dat maakt de tuin spannender.
Stap voor stap een verhoogde border maken
Volg eerst stap 1 t/m 3 van bovenstaand stappenplan. Het handige bij een verhoogde border is dat je niet afhankelijk bent van de tuingrond: je vult de border met speciale tuinaarde.
Geef de bordergrenzen aan door korte, houten palen in de grond te slaan.
Graaf een geul voor de fundering en stort hier 3 centimeter ophoogzand in. Stamp aan en check of het waterpas is.
Leg opsluitbanden op het zand. Deze vormen de begrenzing van de border.
Maak vervolgens een border van stapelblokken of klinkers. Stapel ze op elkaar en vergeet ze niet te verlijmen met steenlijm. Je kunt uiteraard ook houten balken, planken of borderrollen gebruiken.
Vul de bak met tuinaarde, plant de planten en bemest regelmatig met compost.
Planten voor een border
De showstelers van een border zijn uiteraard de planten. Hierboven noemden we al dat de grondsoort en zonuren belangrijk zijn bij de keuze voor borderplanten, maar let er ook op of de planten ieder jaar terugkomen en niet allemaal tegelijk bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld mooie combinaties van vaste planten voor de border. Zo geniet je het hele jaar door van een mooie tuin. Houd ook rekening met verschillende hoogtes. Een basis van vaste planten, gecombineerd met lage vulplanten en hoge eyecatchers is ideaal.
Tip: een compleet borderpakket heeft dit voorwerk al voor je gedaan en is bovendien voordeliger. Het ene pakket houdt het rustig met bijvoorbeeld verschillende siergrassen, het andere is uitbundig met bonte, op elkaar afgestemde kleuren. Laat je hier inspireren door de veelzijdigheid van borderpakketten.
LEES OOK
Ontwerp maken voor een kleine tuin? Er kan meer dan je denkt
Extra tips
Om alles uit een border te halen, geven we hierbij wat extra tips:
De goedkoopste en duurzaamste manier om een border te maken is door materiaal te hergebruiken. Denk aan de oude klinkers uit de tuin, bakstenen, dakpannen of hergebruikt staal en hout.
Een border hoeft niet rechttoe rechtaan: een kantopsluiting kun je ook buigen in een organische vorm.
Werk je met houten borders, zorg er dan voor dat je het materiaal goed beitst.
LEES OOK
Dit zijn de 10 populairste tuinplanten