Zo kun je pillen en pluizen op de bank verwijderen én voorkomen

Voet op schouw € 59,95, sierobject op schouw € 58,95, pilaar € 239,-, wit bijzettafeltje € 269,-, witte vaas € 38,35, schilderij prijs op aanvraag (hkliving.nl). Velours stoel € 1200,- (edha-interieur.nl). Kleed € 199,- (zarahome.com). Marmeren salontafel € 587,50, blauwe tak € 57,- (polspotten.nl). Blauwe salontafel Schönbuch € 719,-, plaid Mae Engelgeer € 440,-, wit kussen Mrs.me € 99,- (homestede.nl). Blauw kussen € 49,-, ecru kussen € 49,-, blauw kussen op stoel € 49,- (couleurlocale.eu). Wandlamp It’s about RoMi Chicago € 355,-, kussen Sarona vintage blue 45×45 cm € 35,- (polspotten.nl). Velvet sierkussen 55×55 cm € 74,-, donkerblauwe vaas met tak (klevering.nl), zeshoekige vaas 32 cm hoog € 38,99,-, cockatoo decoratie € 53,- (polspotten.nl), bank Jax hkliving.nl, element vanaf € 499,- (vtwonen.nl). Blauwe vaas, smal toelopend € 469,-, cirkelvormig sierobject € 129,-, wit bankje op tafel, prijs op aanvraag, lichtblauwe vaas 46 cm hoog € 239,-, marmeren pot op blauwe salontafel € 45,-, opengeslagen boek € 40,- (badenbaden.nl). Stoel rechts € 1898,-, sierbal op blauwe tafel, set van 3 € 99,-, houten siervorm op bijzettafel, set van 3 € 99,- (covanderhorst.nl). Schoenen € 34,99 (hm.com). Lampenvoet met stippen € 798,-, gordijnstof 295 cm breed, per meter €103,- (wva.nl). Blauw gevlekte vaas op bijzettafel € 235,95, blauwe kleine pilaar € 66,55, blauwe lampenkap € 332,75, wandbord per twee, € 235,95, marmeren schouw Lodewijk XIV, € 15.125,-, 18e eeuwse houten vloer per m2, € 168,19 (pietjonker.nl). Witte serax vaas op schouw € 40,85 (loods5.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 07-2020 | 	fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar
Beeld vtwonen 07-2020 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Liza Wassenaar

Je hebt er vast weleens mee te maken gehad: pilling of pillen. De bank of andere stoffen meubels krijgen ineens pluisjes en bolletjes stof op het oppervlak, net zoals een wollen trui. Heel vervelend, want zo lijkt de bank versleten terwijl dat nog helemaal niet het geval is. Gelukkig zijn die pillen en pluizen op de bank te verwijderen én te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Pillen verwijderen met schuurpapier

Stof ontpillen kan met behulp van schuurpapier. De pillen of pluisjes zullen blijven hangen aan het schuurpapier in plaats van aan het meubel of accessoire. In principe maakt het niet uit of je een grove of fijne variant gebruikt, als je maar niet te veel druk op het papier zet. Je wilt de pluisjes er rustig afschuren en geen gat veroorzaken. Schuren met een fijne hand dus!

LEES OOK
Oude bank? Zo lijkt-ie weer als nieuw

Scheren maar

Een scheermesje heeft iedereen wel in huis en is ideaal om pillen en pluizen te verwijderen van de bank. Gebruik hiervoor het liefst eentje die al gebruikt is en dus een beetje bot is. Met een vlijmscherp mesje is de kans groot dat het gepilde item voorgoed beschadigd raakt en dat wil je niet. Zorg voordat je begint met scheren dat het item op een vlakke ondergrond ligt en zo veel mogelijk is strak getrokken. Zo kun je netjes én veilig te werk gaan.

Lees verder onder de advertentie

Waxbehandeling

Tape kun je ook inzetten om te ontpillen. Plak een stuk tape op het stuk stof en trekken maar. Een soort waxbehandeling voor meubels en andere stoffen items eigenlijk. Let wel op: als het pillen is ontstaan door slijtage dan moet je uitkijken met tape, want de stof is dan zo dun dat je het met de tape kapot trekt.

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

De meest veilige methode

Je bent niet de enige die last heeft van die vervelende pillen, want er is zelfs een speciaal hulpmiddel voor uitgevonden, ook wel de ontpiller of pluizentondeuse genoemd. Je kunt het zien als een soort scheerapparaat voor meubels en andere stoffen accessoires. Door de speciale beschermkap haal je echt alleen de pillen en pluizen van het item en is de kans op andere beschadigingen heel klein. Ideaal om zo’n apparaatje in huis te halen, want na zo’n scheerbeurt lijkt het item weer als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Pillen op de bank voorkomen

Pilling is niet altijd te voorkomen, want vaak gaat het om externe pilling. Losse stukjes stof en pluisjes komen dan van het item los of erop terecht. Door schuring met andere materialen ontstaan de kleine bolletjes op het oppervlak. Zo kan het al gebeuren door simpelweg met een spijkerbroek op de bank te zitten. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te voorkomen:

  • Houd de bank goed schoon om pillen te voorkomen. Met name door hem regelmatig te stofzuigen, op te kloppen of af te stoffen.
  • Houd rekening met kussens en plaids op de bank. Met name of de materialen veel tegen elkaar aan schuren. Zo ontstaan er namelijk makkelijk pillen. Wollige sierkussens zullen sneller pillen dan kussens van velours.
  • Je zou het misschien niet direct zeggen, maar droge lucht in huis kan zorgen voor meer pilling. Dit komt doordat gestoffeerde meubels statischer worden bij droge lucht en daardoor stof en pluisjes aantrekken die op hun beurt weer zorgen voor pillen. Denk daarom eens aan een luchtbevochtiger.

Ouderwets trucje

Een trucje uit grootmoeders tijd om wollen items minder te laten pillen, is door ze een nacht in de vriezer te leggen. Nu wordt dat natuurlijk lastig met een heel bankstel, maar een wollen plaid of kussenhoes kan prima een nachtje doorbrengen in het vriesvak. Haal het item er vervolgens uit en laat ’m ontdooien. Je zult zien dat het veel minder zal pluizen.

Lees verder onder de advertentie

Tijd voor een nieuwe bank?