Heermoes in de tuin? Zo kom je van dit onkruid af

beeld vtwonen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Onkruid kan je tuingeluk soms flink verstoren. Na een rondje onkruid wieden kan datzelfde onkruid er een week later weer zitten. Zo’n soort onkruid is heermoes. Het duikt overal op en lijkt onbeheersbaar. Gelukkig zijn er wel tips voor bestrijden ervan.

Lees verder onder de advertentie

Wat is heermoes?

Heermoes, Equisetum arvense, wordt ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. De plantengroep waartoe het onkruid behoort, bestond al voor het verschijnen van moderne planten en tijdens het tijdperk van de dinosauriërs was deze groep de meest voorkomende. Zelfs op terreinen met veel vervuiling is heermoes vaak de eerste plant die de grond uitkomt. Een echte survivor dus.

De groei van heermoes

Heermoes maakt veel wortelstokken die diep in de grond gaan en ook weer horizontale vertakkingen krijgen. Het onkruid kan maximaal 40 centimeter hoog worden en de wortels kunnen wel 6 meter lang worden. Niet zo gek dat het wordt gezien als een van de lastigste onkruidsoorten.

Waarom groeit heermoes in de tuin?

Heermoes groeit op arme grond. Wanneer je veel ervan in de tuin hebt, dan heeft de grond dus waarschijnlijk een tekort aan mineralen. Heermoes haalt met zijn meterslange wortels de mineralen diep uit de bodem. Op heel lange termijn zou je zelfs blij kunnen zijn met het onkruid, want je grond wordt door zijn inspanning uiteindelijk vruchtbaarder. Maar wil je heermoes voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is.

Lees verder onder de advertentie

Heermoes voorkomen door mineralen in de grond aanvullen

Er zijn een aantal biologische middelen waarmee je het tekort aan mineralen kunt aanvullen. Een goed middel om de bodem te verbeteren en heermoes te voorkomen is lavameel: fijngemalen vulkanisch gesteente met silicium. Naast silicium bevat het nog 83 andere mineralen die samen de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem verbeteren. Lavameel strooi je over de tuin en het gazon, het liefst op een bewolkte of regenachtige dag. Daar overheen kun je daarna een laag wormenmest scheppen, zodat het meel niet wegwaait. Staat er veel heermoes in de tuin? Dan zal het niet meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar je zult zeker effect zien in het nieuwe tuinseizoen.

beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark | college droomtuin
Beeld Vivian en Mark | college droomtuin

Heermoes bestrijden in de tuin

Zoals we hierboven al vertelden, is een heermoesplaag eigenlijk een signaal dat de grond een tekort aan mineralen heeft. Strooien met lavameel is dus het eerste wat je zou kunnen proberen. Daarnaast ging tuinblogger Kristel in haar blog ook in op de aanpak van wortelonkruid. Volgens hoveniers zijn er nog drie dingen die je kunt doen om dit onkruid te bestrijden:

Lees verder onder de advertentie
  • Blijf het onkruid weghalen, met wortel en al. Zo put je heermoes uit en heeft het niet de kracht meer om zich te vermeerderen.
  • Zie je het wegplukken niet meer zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om de wortellaag van de border af te graven en alle tuinplanten waar de heermoes zich een weg doorheen heeft gebaand ook af te voeren. Zonde, maar wel effectief.
  • Vraag de kweker naar planten met sterke wortelgestellen. Deze overgroeien het onkruid, waardoor het minder ruimte krijgt zich te vermeerderen.

Planten met sterke wortels in strijd tegen heermoes

De volgende planten hebben sterke wortels:

  • Geranium ‘Rozanne’ of ooievaarsbek: bloeit van mei tot november, met kleine paarse bloemen. Ooievaarsbek doet het bijna overal goed doet, daarom zie je hem vaak in gemeenteplantsoenen.
  • Klokjesbloem (Campanula poscharskyana): heeft qua bloeiwijze wat weg van de tuingeranium. Bloeit uitbundig tijdens de zomermaanden.
  • Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii): een ideale plant voor beschutte stadstuinen en beschaduwde plekken. Met zijn minibladeren is het een perfecte gatenvuller voor tussen tegels met brede voegen. Als een soort onkruid (maar dan een leuke!) verspreidt het zich door de tuin.
  • Kleine maagdenpalm (Vinca minor): een van de populairste bodembedekkers vanwege zijn sterke karakter. De paarse bloemen verschijnen in het voorjaar.
  • Woltijm (Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’): deze kruiper heeft wollige minibladeren en paarse bloemen in de zomer. Het kan net als slaapkamergeluk tussen de tegels groeien, alleen is deze wat meer geschikt voor zonnige plekken.
  • Ezelsoor (Stachys byzantina): soms verschijnen er bloemen in de plant, maar eigenlijk heeft hij die niet eens nodig. Het viltige, grijze blad is prachtig en blijft ook in de winter aan de plant.
Lees verder onder de advertentie

Tuingereedschap shoppen…

Bron: Beeld 1: Canva | Beeld 2: Vivian en Mark | college droomtuin