Heggenscharen

Buxushaagschaar De Wiltfang Beeld Buxushaagschaar van De Wiltfang
Beeld Buxushaagschaar van De Wiltfang

Natuurlijk is de belangrijkste toepassing van een heggenschaar het snoeien van hagen. Voor kleine klussen is een handmatige heggenschaar prima. Voor een wat grotere haag kan je beter kiezen voor een automatische uitvoering.

Lees verder onder de advertentie

Soorten heggenscharen

Er zijn verschillende heggenscharen, zowel handmatige als elektrische en heggenscharen op benzine. Eigenlijk kun je het beste zowel een handmatige als een automatische heggenschaar in je collectie hebben. Daarnaast bestaan er ook speciale scharen voor de buxus.

Handmatige heggenschaar

Een handmatige heggenschaar kun je gebruiken om alle struiken en bomen in model te houden. Ook kan hij natuurlijk gebruikt worden om je haag mee te knippen. Vooral voor de taxus en de hulsthaag is hij geschikt want deze zullen niet heel mooi worden met een automatische heggenschaar. Het voordeel van een handmatige schaar is dat hij altijd en overal te gebruiken is en dat hij geen lawaai maakt.

Zorg dat de handmatige heggenschaar altijd goed scherp is, want anders krijgt je haag lelijke wonden die bruin zullen kleuren. Lees bij onderhoud hoe je het gereedschap zo scherp mogelijk houdt. Een goede schaar is gemaakt van gehard staal en beschikt over stootkussens. Voorbeelden van goede handmatige heggenscharen zijn de Gardena Classic heggenschaar, Wolf Garten Heggenschaar ‘Special’ HS-TL en de Flymo EasiCut 420.

Lees verder onder de advertentie

Elektrische heggenschaar

De elektrische heggenschaar wordt erg veel gebruikt. Dit soort is echter door het snoer vooral geschikt als je niet heel veel hagen hoeft te scheren. Daarnaast is het belangrijk dat je haag niet te ver van het stopcontact verwijderd staat. Er bestaan ook elektrische heggenscharen op accu, waardoor de schaar flexibeler is. Echter gaan deze accu’s niet heel lang mee en moeten ze vrij lang opladen. Deze zijn dus alleen geschikt voor kleinere hagen. Let er bij aankoop op dat de heggenschaar een slipkoppeling heeft. Deze zorgt ervoor dat hij afslaat als hij vast komt te zitten. Aanschaffen is vrij prijzig, gelukkig kun je ook een elektrische heggenschaar huren.

Heggenschaar op benzine

Een schaar op benzine is uitermate geschikt voor de grotere klussen. Doordat er geen snoer aan zit, is hij gemakkelijk te hanteren. Het nadeel van deze schaar is dat hij vaak vrij zwaar is, waardoor het scheren moeilijker wordt.

Handmatige buxusschaar

Een buxusschaar is speciaal gemaakt om een buxus gemakkelijk in vorm te snoeien. Deze scharen zijn klein en makkelijk hanteerbaar en dus ideaal voor het lichte knipwerk. Voorbeelden van buxusscharen zijn de buxus/schapenschaar van De Tuinwinkel, De buxushaagschaar van De Wiltfang, de Gardena Comfort buxusschaar en de Wolf Garten HS-B.

Lees verder onder de advertentie

Elektrische buxusschaar

Een elektrische buxusschaar is een stuk kleiner dan een elektrische heggenschaar. De scharen zijn klein en hanteerbaar, waardoor je de buxus gemakkelijk in de juiste vorm kunt snoeien. Vaak werken deze scharen op accu, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Voorbeelden zijn Gardena ContourCut, Metabo Powercutter en de zeer lichte Stihl HSE 41.

Waar te koop?

Je kunt een heggenschaar bij veel tuincentra en webshops kopen. Hieronder staat een kleine selectie aan winkels waar je terecht kunt voor de juiste heggenschaar.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Buxushaagschaar 63cm, lichtgewicht, te koop bij Tuinwinkel De Wiltfang.