Gazon onderhouden: met deze onderhoudskalender weet je wat je iedere maand moet doen voor groen gras

beeld vtwonen Beeld

Wat kun je doen voor een glooiend gazon? Het gazon onderhouden, zo simpel is het. Wat je welke maand moet doen voor het gazon vind je in deze handige gazon onderhoudskalender. 

Lees verder onder de advertentie

Gazon onderhoud per maand

Januari: kalk strooien op het gazon

Zo lang het sneeuwt of vriest in januari kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Daarnaast kun je in januari kalk strooien om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari: test de ph-waarde

Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming in februari. Je kunt eventueel gebruik maken van een bodemtest om de pH-waarde van de grond van het gazon te testen. Via deze manier kom je erachter of het nog steeds nodig is om kalk te strooien.

Maart: gazon verticuteren en bemesten

In maart is het tijd om het gazon te verticuteren, dit is een beetje te vergelijken met het schoonmaken van het gazon. Het gras begint in maart met groeien, dus start in deze maand ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en in de zomer bemest worden.

Lees verder onder de advertentie

April: gazon bemesten, bijzaaien en graskanten knippen

In april kun je het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten zorgen ervoor dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei: gazon bemesten en gazon maaien

In mei kun je weer aan de slag met het bemesten van je gazon. Daarnaast is het belangrijk om vanaf deze maand tot oktober het gras wekelijks te maaien. Ook heb je tot eind mei de mogelijkheid om een nieuw gazon te zaaien.

Juni: gazon maaien en gazon sproeien

In de maand juni is het belangrijk dat je je gazon goed bemest. Dit is belangrijk omdat je zo je gazon ondersteunt en het maakt het gras beter bestand tegen mos en onkruid. Hiernaast is het van belang om wekelijks te maaien. In juni kan het af en toe al aardig droog zijn. Wanneer dit zo is, kies er dan voor om het gazon vaak te sproeien.

Lees verder onder de advertentie

Juli: gazon maaien

In de zomermaanden groeit het gras extra hard, het is daarom aan te raden om wekelijks te maaien. Het kan in de zomer af en toe erg droog zijn en het gras snakt dan naar een lekkere regenbui. Een flinke sproeibeurt moet dus regelmatig gebeuren. Ontdek hier hoe vaak je het gras zou moeten sproeien. Kies er bij deze droogte voor om het gras iets minder kort te maaien.

Augustus: gazon verticuteren en bijzaaien

In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September: gazon bemesten en gazon maaien

In de maand september is het nogmaals van belang dat je het gazon bemest. Daarnaast mag je in september ook nog wekelijks met de grasmaaier aan de gang om het gazon te maaien. In deze periode kun je er ook voor kiezen om je gazon in te zaaien.

Lees verder onder de advertentie

Oktober: laatste keer gras maaien

In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. De winter staat voor de deur en de tuincentra bereiden zich hierop voor door speciale overwinteringspakketten voor het gazon aan te bieden. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakking nauwkeurig te lezen.

November: bladeren wegharken van gazon

In november is het belangrijk dat het gazon er schoon bijligt. Dit betekent dat je bladeren moet wegharken. Door de bladeren van het gazon te harken zorg je ervoor dat je gazon genoeg lucht krijgt. Dit zorgt er weer voor dat het gras voldoende water kan opnemen.

December: kalk strooien op het gazon tegen mos

In de laatste maand van het jaar is het belangrijk om kalk te strooien. Dit doe je om mosvorming tegen te gaan. Loop bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon. Zo voorkom je schade aan het gras.

Lees verder onder de advertentie

Kijk voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin in onze algemene tuinkalender.

Handige tuinhulpjes…

Bron: Beeld: Canva

Lees verder onder de advertentie