Met dit stappenplan leg je zelf een gazon aan
Droom je van een groene weide in de eigen achtertuin of gaan er een aantal tegels vervangen worden door gras? Goed plan, want met het vergroenen van de tuin draag je niet alleen een steentje bij aan het milieu, jij krijgt er ook meer zuurstof voor terug. Het aanleggen van een gazon kun je prima zelf doen, als je maar zorgt voor een goede voorbereiding. Want hoe zit het met de juiste tijd van het jaar, de ondergrond en kies je voor zaaien of het uitrollen van graszoden? Bekijk alle stappen voor frisgroen gazon.
1. Grassoort kiezen
Wist je dat er duizenden soorten gras zijn? Sommige zijn alleen geschikt als siergazon, de sterkere soorten zijn perfect voor het aanleggen van een grasmat waarop heerlijk gespeeld en gepicknickt kan worden. Bedenk daarom eerst wat de functie van het gras is en kies daar het gras op uit. In de winkel zul je meestal kunnen kiezen uit vier gazonsoorten:
- Speelgazon: mag er bij jou onbeperkt geravot worden in de tuin, dan kies je voor een speelgazon. Uiteraard moet ook dit gras verzorgd en bijgehouden worden, maar het kan – in tegenstelling tot siergras – wel tegen een stootje.
- Siergazon: is het gras vooral bedoeld om naar te kijken en zal het nauwelijks belopen worden? Dan is een mix van zogenaamde fijnbladige grassen het mooiste. Let wel: deze soorten hebben veel liefde, aandacht, water en zeker één keer per week een maaibeurt nodig. Ook kan een siergazon minder goed tegen droogte.
- Sportgazon: deze soort is oersterk en daarom geschikt voor intensief gebruik op sportvelden. Wil je deze soort ook in de tuin, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Houd het gras wel lekker kort.
- Schaduwgazon: wanneer er maar weinig zon in de tuin komt, dan zal je grasmat daar op aangepast moeten worden. Kies daarom gras dat ook in de schaduw groeit en weinig ruimte geeft voor mosgroei.
LEES OOK
Alles over grassoorten
2. Zaaien of zoden
Wanneer de juiste gazonsoort is gekozen, volgt de volgende keuze: ga je het gras inzaaien of kies je voor rollen graszoden? De verschillende soorten vind je in beide opties terug, het draait nu vooral om je budget, geduld en groene vingers.
Gras zaaien is een stuk goedkoper dan het leggen van grasmatten, maar het duurt wel even voordat je het resultaat van je inspanningen ziet. Je mag er de eerste drie weken niet op lopen en daarna moet je nog zeker een maand wachten op de eerste groene sprietjes. En er is altijd kans op kale plekken doordat de wind of vogels het zaad hebben meegenomen. Voor een tuin van 100 m2 ben je tussen de 40 en 60 euro aan graszaad kwijt.
Met graszoden heb je kant-en-klaar gras en na 1,5 week mag je er op lopen. Kans op kale plekken heb je niet – mits de grasmaten goed zijn neergelegd – en je zult ook minder last van onkruid hebben. Duur is het wel: voor 100 m2 ben je al snel 200 euro kwijt.
Vaak kiezen mensen met een kleine tuin voor graszoden en worden grotere gazons met graszaad ingezaaid.
3. De beste tijd voor nieuw gras
De ideale temperatuur voor het leggen van graszoden is tussen de 10 en 20 graden Celcius, dit is dus meestal in het voorjaar of najaar. Op een bevroren ondergrond kan een grasmat namelijk niet wortelen. Het voorjaar is trouwens favoriet, dan heeft het gras alle tijd om goed aan te groeien. Ga je zaaien? Dan zijn augustus en september de ideale maanden: de bodem is dan warm en broeierig en dat zijn de beste omstandigheden om lekker snel te groeien. April en mei zijn ook goede maanden voor het inzaaien van het gazon.
LEES OOK
Alles over gras sproeien: wanneer en hoe vaak
4. Stappenplan voor een gazon aanleggen
Of je nu kiest om een gazon zelf in te zaaien of om graszoden te leggen, het voorbereidende werk is hetzelfde. Het beste is om een paar weken van tevoren te beginnen met deze voorbereidingen. Zo heeft de grond de tijd om in te klinken.
- Check de pH-waarde, oftwel de zuurgraad, van de grond. Een waarde tussen de 5,5 en 6,5 geeft het beste resultaat. Dit kun je doen met een pH-bodemtest.
- Zet de omtrek van het gazon uit met stokken en touw.
- Spit de grond één spade diep om. Alleen als de grond erg hard is, is het beter om twee à drie spaden diep te spitten. Verwijder alle plantenwortels, stenen en andere rommel.
- Laat de grond minstens twee weken rusten, zodat de grond kan inklinken.
- Is er toch weer onkruid te zien? Verwijder dit dan.
- Hark compost, gazonmest en potgrond door de bovenlaag van de grond. Stamp of rol de grond goed aan. Je kunt nu beginnen met graszoden leggen of het gazon zaaien. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking of vraag dit na bij de leverancier van de graszoden.
Gazon in verschillende vormen
Naast het maken van een vierkant of rechthoekig gazon, kun je het gazon ook in andere vormen aanleggen. Gebruik in alle gevallen kantopsluitingen om de vorm van je gazon te behouden. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën voor je gazon:
- Verhoogde grasmat: maak een verhoging in de tuin en bedek die met een mooie grasmat. Dat is ideaal om op te zonnebaden en ziet er leuk uit. Of maak bovenop een verhoogd vak een gazon. Met een metalen, houten of stenen rand vang je het niveauverschil op.
- Gazon aanleggen in een daktuin: voor een daktuin kun je een bak maken waarin gras groeit. Dat is een fijne plek om op te liggen.
- Ronde vormen: in een kleine tuin werken ronde vormen altijd erg goed: zo creëer je een gevoel van ruimte. Bij ronde vormen is het makkelijker om te zaaien dan om zoden te leggen.
- Gazon in stroken en vakken: om de vormgeving in een ontwerp te benadrukken, kan een gazon in stroken of vakken verdeeld worden, onderbroken door bestrating. Uitsparingen in de bestrating vorm je om tot minigazon, zoals cirkels of stroken in de bestrating. Als het gras precies zo hoog ligt als de bestrating is het makkelijk te maaien.
- Gras op hellingen: een gazon is meestal een vlak, horizontaal gedeelte van de tuin, maar gras kan goed op hellende en, met een goede verzorging, zelfs op verticale oppervlakken groeien. Veel mogelijkheden dus voor hellingen, heuvels en zelfs daken.
- Gazon op de trap: verbind verschillende hoogtes in de tuin met een grastrap. Natuurlijk is er wel een risico met echt gras: de treden kunnen stuk gestoten worden. Het kunstgras van tegenwoordig is dan een prima alternatief. Op een trap tegen een zeer steile helling moeten de banen dan wel extra vastgezet worden met pennen, om verschuiving en wegzakken te voorkomen.
- Grasstappers: zet in bestaande bestrating met behulp van een stok met daaraan een touw en een krijtje cirkels uit. Haal alle stenen daarbinnen weg en kant de cirkels af met de stenen die eruit zijn gekomen. Vervolgens kun je binnen de cirkel gras gaan zaaien.
- Zachte bank: een hoogteverschil in de tuin is ook prima te overbruggen met het aanleggen van een bank van gras. Hoewel een grasbank natuurlijk eveneens goed kan in een tuin die helemaal vlak is. De ondergrond bestaat uit een stevige basis van aarde vermengd met bouwzand. ‘Plamuur’ daarmee de vorm die je voor ogen hebt, maar zorg ervoor dat de verticale delen niet te recht zijn, omdat die voor schaduw op de horizontale delen kunnen zorgen: gras in de schaduw groeit minder goed. Voor een grasbank zijn graszoden het handigst.
Handig gereedschap om het gazon te onderhouden
Bron: Beeld 1: vtwonen vtwonen 07-2017 | Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: unsplash