Gazononderhoud voorjaar: zo zorg je in het voorjaar al voor een mooi gazon

Lage tafel € 225,- (Combitex). Ronde poef € 275,-, matraskussen van rubberbomenhout € 975 (Coco-mat). Matras € 200,- (Household Hardware). Krukje € 48,-, groene metalen schaal € 69,95, tafelkleed van groen katoen € 47,95, groen kussen € 29,95 (Nijhof). Handgedraaide groene en grijze borden vanaf € 15,- (Kari Ceramics). Kan € 37,50, borden met opstaande rand € 9,95, set van 12 lepels € 10,-, theepot € 19,- (Household Hardware). Stanley thermoskan 1,9 liter € 49,95 (Urbans and Indians). Slinger € 14,95 (Sukha Amsterdam). Visnet privébezit.  Beeld vtwonen 08-2014 | styling Marianne Luning | fotografie Tjitske van Leeuwen
Beeld vtwonen 08-2014 | styling Marianne Luning | fotografie Tjitske van Leeuwen

Wanneer de zon wat vaker begint te schijnen, is het tijd om het gazon wat extra aandacht te geven. Als je nu goed je gazon onderhoudt, betekent dat vaak een hele zomer lang genieten van een mooi, strak gazon. Bekijk alle tips voor gazononderhoud in het voorjaar.

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang € 10 shoptegoed!

Wanneer starten met gazononderhoud in het voorjaar?

Je kunt in principe in maart met de verzorging van een gazon beginnen, maar let wel: maart roert zijn staart. In februari is het gras vaak nog nat of zelfs bevroren en dan kun je er beter niet op lopen en dit kan ook in maart nog weleens voorkomen. Zodra in maart het voorjaar echt begint - de astronomische lente start op 20 maart - is het vaak wel beter weer en is het gras al beter bestand tegen bijvoorbeeld maaien.

Gazon verticuteren na de winter

In de winter krijgt het gras vaak minder aandacht, dus de eerste klus van gazon onderhouden is het gras verticuteren. Met een verticuteermachine haal je door middel van de ingebouwde pennen het mos, oude gras en onkruid eruit. Het resultaat is een opengewerkt gazon.

Lees verder onder de advertentie

Bijzaaien van het gazon

Na het verticuteren kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan, omdat er nu mos en onkruid uit is gehaald. Deze plekken kun je bijzaaien.

Gras maaien in het voorjaar

Na het verticuteren kun je de grasmaaier uit de schuur halen, want je kunt gaan starten met het gras maaien. De grote stukken gras pak je gemakkelijk aan met een grasmaaier. Voor de kanten is het handig om een grastrimmer te gebruiken. Met dit handige apparaat maai je zelfs de kleinste hoeken, waardoor het gazon er na het maaien helemaal perfect uitziet.

Lees verder onder de advertentie

Kale plekken in het gazon herstellen

Als in het voorjaar het tuinseizoen weer begint, vallen soms kale plekken in het gazon op en dat ziet er niet mooi uit. Gelukkig kun je het gazon er weer mooi uit laten zien. Dit kun je doen door voedingsstoffen en nieuw graszaad over de kale plekken te strooien. Je zult zien dat het helpt, want binnen vier à vijf weken heb je een prachtig, groen gazon waar je optimaal van kunt genieten. Lees hier meer over kale plekken herstellen in het gazon.

Gazon beluchten in het voorjaar

Vanaf het voorjaar kun je ook het gazon beluchten om zo weer lucht in het gazon te krijgen. Daarmee loopt vaak ook het water beter weg en krijgt het gras genoeg water om te kunnen groeien, in plaats van dat water gaat verdampen.

Gras bemesten in het voorjaar

Het gazon extra goed verzorgen? Dan kun je ook gaan starten met het gras bemesten. Daarmee krijgt het gras extra voedingsstoffen om een perfect gazon te worden.

Lees verder onder de advertentie

Meer over gazon onderhouden

Wat je precies in welke maand het best kunt doen om te zorgen voor een stralend gazon, vind je in deze onderhoudskalender.

Aan de slag!