WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over kalk strooien op het gazon

Een mooi gazon vraagt om een goede verzorging van het gras. Zit er mos en onkruid tussen het gras? Dan is kalk strooien op het gazon misschien de oplossing. Wij leggen uit over wanneer je kalk moet strooien op het gazon en welke soort kalk het handigst is. 

kalk strooien gazon

Waarom kalk strooien op het gazon?

Bij een lage of slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor de groei remt. Daardoor krijgen mos en onkruid meer kans om te groeien. Het strooien van kalk kan helpen om onkruid te voorkomen. De zuurgraad van de bodem gaat dan omlaag en het gras kan weer gaan groeien. 

Kalk strooien op planten

Kalk strooien doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op: er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.

Zuurgraad van de bodem testen

Wil je weten of je wel of geen kalk moet strooien op het gazon? Dan moet je dus kijken naar de zuurgraad van de bodem. Deze kun je testen met een bodemtest. Ligt de waarde tussen de 1 en 6? Dan moet je aan de slag met kalk strooien. 

 

Mos in gazon verwijderen

Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regen water blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos. Na het strooien van de kalk verhoogt de zuurgraad (pH), het mos verschrompelt en wordt bruin. Maar alleen kalk strooien is dan vaak niet genoeg, ook verticuteren zal helpen. Lees meer over mos in het gazon verwijderen.

Wanneer kalk strooien op het gazon?

Het strooien van kalk op het gazon kan in de wintermaanden. Ligt er sneeuw? Dan mag er nog steeds kalk op het gazon, want als de sneeuw smelt, lost de kalk op en zakt het meteen weg in het gras en werkt het nog steeds. Het strooien van kalk op het gazon kun je vaak jaarlijks herhalen. 

Welke soort kalk strooien op het gazon?

Kies voor een kalk met magnesium erin, dan zal het gras sneller een frisgroene kleur krijgen. Kalk in korrelvorm maakt het strooien vaak makkelijker. Poedervormige kalk waait vaak weg tijdens het strooien, waardoor het niet op de juiste plek terecht komt.

 

Tip: gebruik een strooiwagen om kalk en meststoffen over je gazon te verspreiden!

Let op met kalk strooien en gazon bemesten

Hoewel kalk strooien een goede verzorging is voor het gazon, is kalk geen meststof. Kalk is een middel om het gras in goede conditie te krijgen om voeding op te nemen en het gras een goede kleur te laten krijgen. Kalk strooien zorgt er dus wel voor dat het gazon beter de voedingsstoffen van mest kan opnemen. Bemesten is dus nog steeds nodig, maar let op: er moet minstens 6 tot 8 weken zitten tussen kalk strooien en bemesten

Meer tips voor gazon onderhouden

Meer weten over het onderhouden van je gazon? Kijk in de gazon onderhoudskalender

nog meer: tuinieren