Kalk strooien

Tuinieren is vooral vooruitzien. Voor een mooi gras en een sterk gazon in de zomer, moet je het in de winter onderhouden. Loop eens naar buiten om je gazon goed te bekijken.

Tip: In onze shop vind je een uitgebreide collectie met gazononderhoud.

Kalk strooien op gazon

Kalk strooien gazon

Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op. Er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.

Mos in gazon

Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regen water blijft in het mos hangen,  het gras verdroogt  en wortelt niet  in mos. Lees meer over mos in het gazon.

Wanneer kalk strooien

Strooi in de wintermaanden over het gazon kalk. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos verschrompelt en wordt bruin. Kies voor een kalk met magnesium erin, je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet minstens 6 tot 8 weken zitten tussen kalken en bemesten.

Wintertip: kalk strooien op het gazon kun je zelfs over de sneeuw strooien, als de sneeuw smelt, lost het op en zakt meteen weg in het gras om zijn werk te doen!

Korrels kalk

Kalk in korrelvorm strooien is makkelijk en stuift niet. Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek. Deze kalk zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast verhoogd hij de zuurtegraad, zodat de grasplantjes veel gemakkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen. Tevens is calcium het transportbedrijf voor de voedingstoffen om de plant in te komen. DCM Groen-Kalk bevat ook nog 15% magnesium, die zorgt ervoor dat je gazon weer snel mooi groen wordt én blijft.

Tip: gebruik net als Jurgen Smit een strooiwagen om kalk en meststoffen over je gazon te verspreiden!

Meer weten over het onderhouden van je gazon? Kijk in de onderhoudskalender

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 14 maart 2017 om 22:31

Ik wordt helemaal gek van al dat mos in het gras maar nog erger in de borders lijkt ieder jaar wel een grasveld . met schepje steeds maar weer er uit halen maar ieder jaar lijkt het steeds meer te worden zien eruit als een grasveld wie weet hier een oplossing voor dank

>

Anoniem op 24 maart 2017 om 08:54

Beste, allereerst de oorzaken van mosvorming in de border. 1. Dit kan liggen aan slechte drainage van de grond dus als water moeilijk weg kan lopen. 2. Te weinig licht bijvoorbeeld door coniferen of andere groenblijvers die het licht weghouden. Is de plek te donker en/of te nat dan zul je elk jaar opnieuw last van mos hebben. Snoei bomen en struiken voor meer licht en zorg dat het water beter weg kan lopen. Hark het mos weg en hark de grond los. Verbeter de grond met een laag compost die je eventueel aanvult met wat houtsnippers of cacao doppen. Kleigrond verbeter je met zand en ook weer compost. Je zult dit vaak moeten herhalen.

>

Anoniem op 23 oktober 2015 om 14:10

Hoi Robert, de klavertjes geven aan dat er een stikstof gebrek is. In het voorjaar los je dit tekort makkelijk op met een gazonmest met extra stikstof. Het gras groeit hier ook sneller door, je moet dan vaker maaien! Wat je nu kunt doen is beluchten, prik gaten in het gras. Wacht met verticuteren en zaaien tot het voorjaar. Bekalken kan al eerder, in onze gazonkalender lees je wanneer: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-2/gazon-onderhoudskalender ~Marie

>

Anoniem op 20 oktober 2015 om 20:45

Ik heb circa 100 m2 gazon maar zitten veel klaviertjes. Hoe kom ik er van af? Ben zojuist verhuisd naar huis incl tuin... Hoe meet ik de ph waarde? Is verstandig om nu nog te verticuteren, kalken en kale plekken herstel zaaien? In welke volgorde?

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:45

Hoi Hans, dat is vrij bruut, cyanide! Kun je iets duidelijker zijn wat je nu strooide? Cyanide is een gif, hiervan gaat niet alleen het gazon dood, ook dieren. Stuur een foto van de verpakking naar info@tuinieren.nl, zodat we weten wat je bedoelt. ~Marie

>

Anoniem op 29 september 2015 om 08:47

Ik heb vorige week cyamide gesmeten op mijn gazon. Het was misschien nog wat te vochtig, maar op het moment wel droog. Nu heb ik na een aantal dagen rosse plekken in mijn gazon?? Gaat dit vanzelf weg nadat het gaat regenen, of moet ik het beregenen?

>

Anoniem op 23 juli 2015 om 13:16

Beste Sipke. Paddenstoelen houden van stikstofrijke en inderdaad wat zurige, vochtige, humusrijke grond. Vaak zie je ze na herhaaldelijke regenbuien opeens omhoog schieten. Vraag je wel af in hoeverre het storend is dat ze er groeien; met het maaien neem je ze weg en in principe zijn ze onschadelijk. Kalk strooien kun je het beste doen in het najaar. Twee keer strooien heeft weinig zin, want dan wordt de grond waarschijnlijk te kalkrijk. Test eventueel met een PH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra) de PH-waarde van de grond en bepaal aan de hand daarvan of een klakgift wel nodig is.

>

Anoniem op 15 juli 2015 om 20:10

Ik heb sinds behin mei graszoden liggen en dus nog niet kalk gestrooid in maart/april. Nu heb ik steeds meer paddestoelen rondom en hoorde dat kalk strooien een goede verdelger kan zijn maar ook aangeeft dat het gazon kalk behoevend is. Is het slim om nu kalk te strooien en in november/december weer om in het juiste schema te komen?

>

Anoniem op 29 juni 2015 om 09:56

Hoi Tim, bruin mos is geen gezicht in je gazon. Hark het weg, als het dood is ligt het inderdaad los. Je kunt het daarna nog bijzaaien. Doe dit vlak voor een regenbui en dek het zaad af: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/gazon-zaaien. ~Marie

>

Anoniem op 17 juni 2015 om 18:09

Ik heb enkele weken geleden ook ons gazon geverticuteerd, en enkele dagen daarna bestrooid met kalk (laat in het seizoen, weet ik, maar het hoeft ook geen showgazon te worden).
Nu is het mos dat nog tussen het gras zat ondertussen erg bruin geworden (de kalk doet z'n werk dus), maar mijn vraag is of ik er goed aan zou doen om dit mos nog een keer weg te halen, bijvoorbeeld met een bladhark? Het mos lijkt erg los te liggen namelijk.
Ik hoor graag van jullie.

>

Anoniem op 9 juni 2015 om 12:49

Kalken bij voorkeur als er een paar mooie buien komen. Let vooral op wanneer de boeren kalken...

Shop suggesties

Inspiratie suggesties