Kalk strooien

Tuinieren is vooral vooruitzien. Voor een mooi gras en een sterk gazon in de zomer, moet je het in de winter onderhouden. Loop eens naar buiten om je gazon goed te bekijken.

Tip: In onze shop vind je een uitgebreide collectie met gazononderhoud.

Kalk strooien op gazon

Kalk strooien gazon

Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op. Er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.

Mos in gazon

Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regen water blijft in het mos hangen,  het gras verdroogt  en wortelt niet  in mos. Lees meer over mos in het gazon.

Wanneer kalk strooien

Strooi in de wintermaanden over het gazon kalk. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos verschrompelt en wordt bruin. Kies voor een kalk met magnesium erin, je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet minstens 6 tot 8 weken zitten tussen kalken en bemesten.

Wintertip: kalk strooien op het gazon kun je zelfs over de sneeuw strooien, als de sneeuw smelt, lost het op en zakt meteen weg in het gras om zijn werk te doen!

Korrels kalk

Kalk in korrelvorm strooien is makkelijk en stuift niet. Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek. Deze kalk zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast verhoogd hij de zuurtegraad, zodat de grasplantjes veel gemakkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen. Tevens is calcium het transportbedrijf voor de voedingstoffen om de plant in te komen. DCM Groen-Kalk bevat ook nog 15% magnesium, die zorgt ervoor dat je gazon weer snel mooi groen wordt én blijft.

Tip: gebruik net als Jurgen Smit een strooiwagen om kalk en meststoffen over je gazon te verspreiden!

Meer weten over het onderhouden van je gazon? Kijk in de onderhoudskalender

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 8 april 2013 om 12:16

Jullie vergeten in dit artikeltje aan te geven dat er minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en mesten moet zitten en waarom! Wel belangrijk voor tuiniers die bv aan het eind van de winter nog willen kalken en relatief snel daarna aan de bemestingsronde van maart beginnen. Tip: alsnog toevoegen?

op 9 april 2013 om 10:58

Dag S. Smaal, bedankt voor de tip! Dat waren we inderdaad vergeten, we hebben het toegevoegd.

Anoniem op 17 april 2013 om 23:11

Waarom moet er 8 weken tussen zitten?

op 18 april 2013 om 08:02

Dag Peter, dat is omdat kalk en mest elkaar tegen werken. Na 6 tot 8 weken is de kalk zeker goed opgelost en kun je dus gaan mesten.

Anoniem op 19 april 2013 om 09:29

@allen, het is tegenwoordig mogelijk om kalk en mest tegelijk te strooien. Dit kan met een product van Pokon (gazonmest en kalk in 1). Ik dacht ook dat het niet kon maar het kan dus wel. Een technisch verhaal maar het kan dus wel.

Kalk en organisch-minerale meststof gaan wel samen:
– De nutriënten (met name stikstof) hebben enige tijd nodig voordat deze beschikbaar komen (omzetting door het bodemleven), er is dus ook geen sprake van vastlegging of een reactie van nutriënten met de kalk. Het ‘snelle’ element in deze meststof is met name magnesium, dat reageert niet met kalk en gaat derhalve niet verloren.

Scheelt weer een keer arbeid in de tuin ;-))

Anoniem op 11 juni 2013 om 09:44

“…op het gazon kun je zelfs over de sneeuw strooien..”

Als er sneeuw op het gazon ligt kun je er mijns inziens beter niet overheen lopen, dan krijg je van die lelijke kale plekken in het voorjaar.

Anoniem op 18 december 2013 om 14:33

Kunstmest is een beetje zuur, en zou zich direct binden aan de kalk. Het moet zich eerst in de grond nestelen, ik zou in november kalk strooien en niet eerder dan begin april kunstmest/kippenmestkorrels strooien.

op 10 februari 2014 om 10:02

Dag Mary, daar heb je gelijk in. Bij vorst/sneeuw kun je beter niet over het gazon lopen. Bij een klein gazon zou het strooien moeten lukken zonder op het gras te lopen. Je kunt er eventueel ook planken op leggen en daaroverheen lopen, dat is minder schadelijk. Of toch wachten tot na de vorst.

Anoniem op 24 februari 2014 om 12:37

Zelf halen wij ongebluste kalk bij de landbouw.
Hetzelfde wat de boeren gebruiken, alleen kost dit 80% tot 150%goedkoper dan bij de tuinhandel

Anoniem op 24 februari 2014 om 12:52

Ik heb zojuist veel mos verwijder, ik wil u gras bij zaaien. Maar als ik jullie goed begrijp, kan ik daarmee ook maar beter wachten? Ok hoef ik dat mos helemaal niet weg te halen en volstaat het strooien van kalk?

op 3 maart 2014 om 12:26

Dag Henk, het is prima dat het mos uit het gazon is verwijdert, strooi nu eerst kalk wanneer je dit nog niet heb gedaan, dan kun je over 2 weken bemesten met bijvoorbeeld Gazon Start meststof en gras inzaaien met Riparo Plus graszaad.

Anoniem op 19 maart 2014 om 10:07

Door kalk te strooien verhoogt men de pH; dat betekent m.i. dat men de zuurgraad van de grond verlaagt. Kalk verhoogt de pH en verlaagt de zuurgraad?

Heb ik altijd verkeerd geleerd ?

Anoniem op 19 maart 2014 om 20:42

Volgens mij geeft kalk een hogere pH en dus een lagere zuurgraad?

Anoniem op 23 maart 2014 om 12:56

Beetje tegenstrijdig, in het artikel staat dat mos van zure grond houdt, en kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad wordt verhoogd?!

op 23 maart 2014 om 13:34

Hoi Wendy, dat is inderdaad verwarrend. De zuurgraad wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 14. Hierbij is een zuurgraad van 7 neutraal, alles tussen 1 en 6 zuur en 8 t/m 14 is basisch. Hoe hoger de zuurgraad, hoe minder zuur de grond dus. Misschien kun je daarom beter zeggen ‘hoe hoger de ph, hoe minder zuur de grond’ om verwarring te voorkomen.

Anoniem op 23 maart 2014 om 16:24

Aaah, duidelijk! Bedankt voor de uitleg!

op 24 maart 2014 om 11:44

Dag Ton, dat klopt helemaal. Een hogere pH (zuurgraad) betekent een minder zure grond.

op 26 maart 2014 om 11:28

Ja, zoals je het zegt klopt het. Kalk verhoogt de pH en verlaagd de zuurgraad.

Anoniem op 4 april 2014 om 13:29

@J Kroeze, 80% tot 150%, goedkoper?? geven ze er geld bij dan?

Anoniem op 7 april 2014 om 12:55

Ik ben beetje verward door alle verschillende uitleg ivm kalken. In het artikel bovenaan staat dat je 6 à 8 weken moet wachten nadat je gekalkt hebt om te bemesten, maar volgens de reactie van Peter(Dcm) én artikel gelezen in standaard, moet je maar week of twee wachten. Op de zakken van aveve kalk staat trouwens niets vermeld hierover. Wat is het nu? Ik had voor de winter gekalkt maar op sommige plaatsen toch nog vrij veel mos dus heb ik geverticuteerd dit weekend. Veel mos weg maar niet allemaal en om te voorkomen dat het snel terugkomt heb ik na het herinzaaien, dus 40kg kalk gegooid (ong 500m² gras). Op sommige plekken is gras echter heel bleek. Wanneer kan ik nu grasmestof gooien?

op 10 april 2014 om 16:09

Beste Els. Het is allemaal verwarrend. Door de grond te bekalken, wordt de bodem weer geschikt voor de plant om voedsel op te nemen. Daarom kun je het beste even wachten met mest geven, minimaal 2 weken om de kalk zijn werk te laten doen. Met de hogere temperaturen nu, gaat het gras weer groeien. Je kunt nu gaan mesten. Ggebruik bv DCM pur, hierin zit ook magnesium wat snel een groene kleur geeft.

Anoniem op 1 september 2014 om 21:36

Om alle verwarring te voorkomen: een hoge pH betekent basisch, dwz niet zuur. Hoe lager de pH hoe zuurder de grond.
Kalk maakt grond minder zuur, dus basisch.
In extremisch: azijn is zuur, gootsteen ontstopper is erg basisch.
Met grond zijn de verschillen veel minder groot!

Anoniem op 9 september 2014 om 17:03

Wanneer is de beste periode om kalk te strooien in gazon.

Anoniem op 24 september 2014 om 11:17

Beste Omer. Doe dit bij voorkeur in december, januari of februari: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-2/gazon-onderhoudskalender

Anoniem op 29 september 2014 om 13:20

Ik heb 2 weken geleden het gras geverticuteerd, gezaaid en bemest. Nu zie ik veel verschil in het gras, ene plek is groen en hoog, andere laag en geler. Bij het verticuteren zag ik erg veel mos. Kan ik nu kalken om ervoor te zorgen dat het mos verminderd en hopelijk de kalere plekken beter worden?

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:53

Beste Marloes, de frisgroene kleur geeft aan dat de mest zijn werk doet.
Kan het zijn dat je de gele plekken over hebt geslagen ? Kalk strooien is prima. Als je nu – oktober- nog wilt mesten , strooi dan een speciale najaarsmest van DCM met veel kalium, om te zorgen dat het gras in goede conditie blijft, ook als er een pak sneeuw op ligt.

Anoniem op 11 maart 2015 om 16:38

Moet er ook water over de kalk of kun je het altijd strooien, ook al duurt het enkele dagen voor het gaat regenen?

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:04

Hoi Jetze, dat kan ook, maar je zult dan wat langer moeten wachten tot de kalk oplost en opgenomen wordt.

Anoniem op 20 maart 2015 om 12:55

Ik heb net kalk gestrooid op het gazon. Kan ik ook meteen al de kale plekken bijstrooien met graszaad?

Anoniem op 20 maart 2015 om 16:02

Ik ga morgen verticuteren, maar ben ik nu te laat voor het kalk strooien? Kan ik beter gelijk gras inzaaien en bemesten?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:39

Beste Wim, kalk en graszaad werken elkaar niet tegen dus je kunt gewoon beginnen met het bijzaaien van kale plekken! Met bemesten moet je nu wel een aantal weken wachten.

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:43

Beste Alex, wanneer heb je voor het laatste kalk gestrooid? Test de PH-waarde van het gazon eens met een PH-meter, wie weet is de zuurgraad nog optimaal en is het helemaal niet nodig om kalk te strooien. Kalk strooien en gras inzaaien kan tegelijk, maar pas om met mest; de jonge grasworteltjes zullen verbranden als je tegelijkertijd met het zaaien mest strooit. Ook bemesten en bekalken is geen goed idee samen; deze twee stoffen werken elkaar tegen. Bij het tuincentrum kun je wel terecht voor een speciale 2 in 1 korrel waarin extra langzaam werkende, organische meststoffen en kalk in één korrel verwerkt zijn. Wie weet kun je deze vanwege de langzame werking wél tegelijkertijd strooien met graszaad. Kijk hiervoor even op de verpakking. Succes!

Anoniem op 9 april 2015 om 11:03

Goedendag ik wil mijn gazon bekalken moet het bij droog of nat weer ik gebriuik kalk korrels .groet

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:26

Hoi, kalkkorrels lossen het beste op als het regent. Strooi het vlak voor een regenbui of ‘s morgens als het gras nog nat is. Het kan geen kwaad als de zon erop schijnt, het gras kan niet verbranden door kalk. Er bestaat ook kalk in microkorrels, dit is makkelijker te verdelen. Strooi altijd bij windstil weer, anders wordt jij bestoven onder kalk, ipv het gras. ~Marie

Anoniem op 18 april 2015 om 09:23

Omdat het met mijn gazon niet goed gaat, heb iik alles gelezen en er van geleerd. Mijn dank!

Anoniem op 9 juni 2015 om 12:47

Kalk lost moeilijk op in water (om het in de grond te krijgen).
Daarom vind ik het aan te raden om in november/deceber de regentijd, te kalken en dan in maart eventueel mesten.
Ik zelf mest nooit maar laat het gemaaide gras liggen. Met ’n week is het “weg”. Doe ik ook met de bladeren van mijn fruitbomen. (Fruit)bomen houden van wat zure grond. Maar laat je het gras liggen als zelfmester voor het gras (recycling van de plant) dan wordt het gazon inderdaad wat zuurder en moet je kalken.
Mijn ervaring is dat ik direct een betere groei krijg en het gras wordt groener ”dan bij de buurman”…..

Anoniem op 9 juni 2015 om 12:49

Kalken bij voorkeur als er een paar mooie buien komen. Let vooral op wanneer de boeren kalken…

Anoniem op 17 juni 2015 om 18:09

Ik heb enkele weken geleden ook ons gazon geverticuteerd, en enkele dagen daarna bestrooid met kalk (laat in het seizoen, weet ik, maar het hoeft ook geen showgazon te worden).
Nu is het mos dat nog tussen het gras zat ondertussen erg bruin geworden (de kalk doet z’n werk dus), maar mijn vraag is of ik er goed aan zou doen om dit mos nog een keer weg te halen, bijvoorbeeld met een bladhark? Het mos lijkt erg los te liggen namelijk.
Ik hoor graag van jullie.

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 09:56

Hoi Tim, bruin mos is geen gezicht in je gazon. Hark het weg, als het dood is ligt het inderdaad los. Je kunt het daarna nog bijzaaien. Doe dit vlak voor een regenbui en dek het zaad af: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/gazon-zaaien. ~Marie

Anoniem op 15 juli 2015 om 20:10

Ik heb sinds behin mei graszoden liggen en dus nog niet kalk gestrooid in maart/april. Nu heb ik steeds meer paddestoelen rondom en hoorde dat kalk strooien een goede verdelger kan zijn maar ook aangeeft dat het gazon kalk behoevend is. Is het slim om nu kalk te strooien en in november/december weer om in het juiste schema te komen?

anneleenpeeters op 23 juli 2015 om 13:16

Beste Sipke. Paddenstoelen houden van stikstofrijke en inderdaad wat zurige, vochtige, humusrijke grond. Vaak zie je ze na herhaaldelijke regenbuien opeens omhoog schieten. Vraag je wel af in hoeverre het storend is dat ze er groeien; met het maaien neem je ze weg en in principe zijn ze onschadelijk. Kalk strooien kun je het beste doen in het najaar. Twee keer strooien heeft weinig zin, want dan wordt de grond waarschijnlijk te kalkrijk. Test eventueel met een PH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra) de PH-waarde van de grond en bepaal aan de hand daarvan of een klakgift wel nodig is.

Anoniem op 29 september 2015 om 08:47

Ik heb vorige week cyamide gesmeten op mijn gazon. Het was misschien nog wat te vochtig, maar op het moment wel droog. Nu heb ik na een aantal dagen rosse plekken in mijn gazon?? Gaat dit vanzelf weg nadat het gaat regenen, of moet ik het beregenen?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:45

Hoi Hans, dat is vrij bruut, cyanide! Kun je iets duidelijker zijn wat je nu strooide? Cyanide is een gif, hiervan gaat niet alleen het gazon dood, ook dieren. Stuur een foto van de verpakking naar info@tuinieren.nl, zodat we weten wat je bedoelt. ~Marie

Anoniem op 20 oktober 2015 om 20:45

Ik heb circa 100 m2 gazon maar zitten veel klaviertjes. Hoe kom ik er van af? Ben zojuist verhuisd naar huis incl tuin… Hoe meet ik de ph waarde? Is verstandig om nu nog te verticuteren, kalken en kale plekken herstel zaaien? In welke volgorde?

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:10

Hoi Robert, de klavertjes geven aan dat er een stikstof gebrek is. In het voorjaar los je dit tekort makkelijk op met een gazonmest met extra stikstof. Het gras groeit hier ook sneller door, je moet dan vaker maaien! Wat je nu kunt doen is beluchten, prik gaten in het gras. Wacht met verticuteren en zaaien tot het voorjaar. Bekalken kan al eerder, in onze gazonkalender lees je wanneer: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-2/gazon-onderhoudskalender ~Marie

Anoniem op 14 maart 2017 om 22:31

Ik wordt helemaal gek van al dat mos in het gras maar nog erger in de borders lijkt ieder jaar wel een grasveld . met schepje steeds maar weer er uit halen maar ieder jaar lijkt het steeds meer te worden zien eruit als een grasveld wie weet hier een oplossing voor dank

Beste, allereerst de oorzaken van mosvorming in de border. 1. Dit kan liggen aan slechte drainage van de grond dus als water moeilijk weg kan lopen. 2. Te weinig licht bijvoorbeeld door coniferen of andere groenblijvers die het licht weghouden. Is de plek te donker en/of te nat dan zul je elk jaar opnieuw last van mos hebben. Snoei bomen en struiken voor meer licht en zorg dat het water beter weg kan lopen. Hark het mos weg en hark de grond los. Verbeter de grond met een laag compost die je eventueel aanvult met wat houtsnippers of cacao doppen. Kleigrond verbeter je met zand en ook weer compost. Je zult dit vaak moeten herhalen.