Mos verwijderen uit het gazon doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Mosvorming in een gazon komt vaak voor en dat maakt zo’n grasmat er vaak niet mooier op. Mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, waardoor het gras verdroogt en niet wortelt in het mos. Gelukkig is mos verwijderen uit het gazon heel goed mogelijk met onze tips.

Lees verder onder de advertentie

Mos in het gras voorkomen

Mos in het gazon kan drie verschillende oorzaken hebben, die je kunt voorkomen:

  1. Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats.
  2. Het gras te kort maaien in het najaar kan een andere reden zijn. Hierdoor raakt het gras het vitale bovenste deel kwijt en je ziet dat mos vervolgens deze plaats inneemt.
  3. Doordat de grond te zuur is, kan het gras onvoldoende voeding tot zich nemen en verzwakt het. En het mos groeit graag op zure gronden. Vooral zandgrond verzuurt snel.

Tips voor mos verwijderen uit het gazon

Het groeien van mos is gelukkig goed te behandelen, afhankelijk van de redenen. Bekijk de tips in de video over mos verwijderen uit het gazon.

Lees verder onder de advertentie

Alle mogelijkheden voor mos en onkruid bestrijden van het gazon

  1. Bij een te zure grond komt kalk van pas. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodem verhoogt, mos verschrompelt en bruin wordt. Door de verhoogde zuurgraad nemen graswortels beter mest op. Let op: kalken is niet hetzelfde als bemesten en er moet minstens 6 tot 8 weken tussen kalken en bemesten zitten. Lees meer bij kalk strooien.
  2. Organische meststoffen kunnen ook een indirecte werking tegen mos hebben en ervoor zorgen dat mos op een natuurlijke manier tot in de wortel verdwijnt. Tegelijkertijd wordt door de meststof het gazon gevoed met voeding rijk aan kali. Hierdoor krijgt het gras een hogere weerstand en is het beter bestand tegen betreding, droogte en vorst. Lees hier meer over bij gazon bemesten.
  3. Gebruik meststof in het voorjaar; in de maanden maart, april en mei. Je kunt de meststof ook gebruiken in oktober voordat de mosvorming tijdens de winter gaat plaatsvinden. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling.
  4. Om mos te verwijderen moet je ook regelmatig verticuteren, hiermee kun je de viltlaag die ontstaat met mos verwijderen. Met goed verticuteren kun je vaak veel mos verwijderen, soms moet het nog een keer herhaald worden.
  5. Lukt het echt niet om het mos te verwijderen? Dan kun je kijken naar een nieuw gazon door bijvoorbeeld een gazon te zaaien of met graszoden aan de slag te gaan.