Gazon onderhouden

Voor mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Handig dus, deze kalender voor gazon onderhoud. Want die laat je precies zien wanneer wat moet gebeuren. Zo krijg je het perfecte gazon.

Tip: in onze shop vind je allerlei gereedschap waarmee je je gazon perfect kunt onderhouden.

"

Januari: Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari: Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.

Maart: In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.

April: Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten kunnen ervoor zorgen dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei: Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.

Juni: Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.

Juli: Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.

Augustus: In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September: Het gazon moet in september nogmaals bemest worden en wekelijks gemaaid. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.

Oktober: In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Bij het tuincentrum zijn speciale overwinteringspakketten voor het gazon te koop. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

November: Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December: Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.

Voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin kun je kijken in onze algemene tuinkalender.

Grasmaaier online kopen

Direct online een grasmaaier bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie:

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 17 mei 2016 om 16:19

.2 jaar geleden mijn grasveld deskundig laten renoveren . Het eerste jaren perfect grasveld.
Nu heb ik veel plekken met dood gras. Wat kan de oorzaak zijn ? Ik heb op tijd bemest en gesproeid.

>

Anoniem op 20 mei 2016 om 07:06

Hoi Caj, dat moet er naar uitzien. Dode plekken kan betekenen dat er te veel'zout' op gestrooid is. Dat kan zowel een plassende hond zijn, als te veel mest. Zodra de mest niet oplost, omdat je strooit als het droog weer is, gaat het gras op die plek verbranden. Als het niet een van deze oorzaken is, hark dan de dode stukken eruit, en zaai graszaad uit. Dan is binnen 2 weken je gras weer groen. ~Marie

>

Anoniem op 23 oktober 2015 om 14:05

Hoi Sanne, zolang het boven de tien graden is, blijft het gras groeien. Je kunt het met een heggenschaar knippen, of met de grasmaaier afgesteld op 4 cm. Dat geeft een stevige grasmat. Let er op, dat je niet de jonge grassprietjes met de maaier eruit trekt. Probeer er niet te veel op te lopen, dan heb jij komend voorjaar een mooie grasmat. ~Marie

>

Anoniem op 21 oktober 2015 om 22:02

Nu heb ik op 3 oktober een klein speelgazonnetje gezaaid (beetje laat) en het komt redelijk goed op, maar het staat nu (21 oktober) gedeeltelijk op 2 a 3 cm en op sommige plaatsen is het al bijna 5 cm, moet ik deze nu nog vòòr de winter maaien (voor de 1e keer) of kan ik het beter zo laten tot het weer wat warmer wordt? Ik ben bang dat ik het verziek als ik het in november nog ga maaien en aan de andere kant ben ik bang dat het gras zo de winter niet doorkan. Wat kan ik doen? Bij voorbaat dank voor uw moeite. m.v.g. Sanne

>

Anoniem op 17 juli 2015 om 09:17

Beste Dorien. Goed dat je de emelten met aaltjes hebt aangepakt. Het feit dat je weer een emelt hebt gevonden, geeft wel aan dat er nog enkele door je gazon kruipen. Maar de schade hoeft nog niet perse door hun aangericht te worden, ik vermoed eigenlijk dat het de rode steekmier is die je omschrijft. Probeer het eens met mierenlokdoosjes van Ecostyle die werken met een middel op natuurlijke basis. De kale plekken kun je het beste vanaf eind augustus opnieuw inzaaien.

>

Anoniem op 14 juli 2015 om 21:12

wij hebben in het voorjaar emelten bestreden met aaltjes.Het gras was flink aangetast.Daarna kale plekken ingezaaid en later bemest.Het gras zag er weer mooi uit.Echter sinds een paar weken beginnen er weer wat kale plekker in het gras te komen.Wij vroegen ons af of het van de droogte is,toch regelmatig gesproeid tijdens warm weer,of de emelten weer terug zijn.Ik heb er afgelopen week eentje gevonden.Verder s'avonds al een keer een stuk zwart plastic op het gras gelegd nadat we het gras daar goed hadden bevochtigd,In de morgen gekeken en geen larven gevonden.Wel hebben we vanavond op een dorre plek gekeken.Het gras ligt daar los,is kapot en eronder zitten helderrode bijna oranje mieren.Zou dit de boosdoener kunnen zijn?Wat kunnen we doen?

>

Anoniem op 2 juli 2015 om 14:34

Beste Ronald. Te weinig mest is niet goed voor planten (en gras), maar overbemesting is nog veel erger. Je kunt nu niet zoveel meer doen; het feit dat het gras al geen kleurt wil zeggen dat de meststoffen al opgenomen zijn. Wacht de komende weken nog even af, geef goed water met het hete weer, ook in de hoop dat de overtollige meststoffen snel uitspoelen. Mocht het echt niets meer worden dan kun je dit deel beter uitsteken en opnieuw inzaaien (met nieuwe grond!).

>

Anoniem op 29 juni 2015 om 18:30

Ik heb mijn gras ingezaaid en vantevoren mijn grond gemengd met koeienmest, overal groeit het goed behalve op een plek waar meer mest heeft gelegen, het gras is dun en geel en groeit niet meer. Wat kan ik het beste doen?

>

Anoniem op 21 maart 2015 om 17:59

Hallo,

Ik krijg elk jaar mos in mijn gazon, steeds meer. Dus in voorjaar altijd verticuteren, bekalken, zaaien en mesten.
Maar wat moet ik nou wanneer doen?
En hoe kan het komen dat het mos steeds veelvuldiger terugkomt?

groet, Anton

>

Anoniem op 19 maart 2015 om 13:42

Bedankt voor je reactie, we gaan ermee aan de slag!
Mvg, Kirsten

Shop suggesties

Inspiratie suggesties