Gazon onderhouden

Voor mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Handig dus, deze kalender voor gazon onderhoud. Want die laat je precies zien wanneer wat moet gebeuren. Zo krijg je het perfecte gazon.

Tip: in onze shop vind je allerlei gereedschap waarmee je je gazon perfect kunt onderhouden.

"

Januari: Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari: Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.

Maart: In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.

April: Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten kunnen ervoor zorgen dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei: Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.

Juni: Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.

Juli: Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.

Augustus: In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September: Het gazon moet in september nogmaals bemest worden en wekelijks gemaaid. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.

Oktober: In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Bij het tuincentrum zijn speciale overwinteringspakketten voor het gazon te koop. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

November: Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December: Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.

Voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin kun je kijken in onze algemene tuinkalender.

Grasmaaier online kopen

Direct online een grasmaaier bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie:

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 15 augustus 2012 om 17:03

In oktober moet het gras voor de laatste keer gemaaid worden,
maar als de temperaturen nog hoog zijn en het gras groeit nog, moet er dan niet gemaaid worden?
Groetjes

Anoniem op 20 augustus 2012 om 12:05

Beste Dick,
Het gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6 °C komt, tot die tijd kun je dus blijven maaien. Een gazon mag echter niet al te kaal de winter ingaan, dus maai het niet kort. Wil je een nog specifieker antwoord dan kun je dat misschien bij een expert vragen als http://www.gazon.nl.
Met vriendelijke groet,
Clarissa Filius
Tuinieren.nl

Anoniem op 17 juni 2013 om 15:14

Beste tuinkenner,
Ik heb last van witte klaver en wil niet sproeien met gif.
Heb al met verticuteren en bijzaaien een redelijk resultaat, maar wil dat nog eens doen.Of moet ik een jaar wachten vanwege het nieuwe gras op die kale plekken? Hoe kun je trouwens beluchten anders dan met de afgebeelde “spitvork”? Verticuteerder met messen i.p.v. pinnen?
Dank alvast, Paul

op 24 juni 2013 om 17:34

Beste Paul, wij raden je aan toch maar even een jaar te wachten, zodat het jonge gras de kans krijgt om aan te slaan. Maak een onderscheid tussen beluchten en verticuteren. Bij beluchten geef je de grsamat door letterlijk lucht door gaten te prikken. Bij verticuteren haal je met een verticuteerder het dode mos etc uit de grasmat. Bij goed geselecteerde tuincentra zijn voor beide klusjes gereedschap te koop.

Anoniem op 30 juli 2013 om 14:08

ik lees steeds dat men kalk moet strooien tegen mos in het gazon. Jaren gedaan met weinig resultaat. Nu, in april, een bemesting gegeven met ammoniumsulfaat (zuur!) en alle mos is tot hiertoe volledig weg en het gras groeit heel weelderig en dik – zelfs met de hete julimaand 2013

Anoniem op 31 juli 2013 om 20:20

is het waar dat onkruid in gras minder kans krijgt als het gras regelmatig gemaaid wordt ? wij hebben dit jaar enorm veel klaver en het gras werd ook niet wekelijks gemaaid.. is dit het verband ?

op 5 augustus 2013 om 17:50

Regelmatig maaien helpt inderdaad om klavers en ander onkruid af te remmen. De wortels van het gras vertakken sneller waardoor er minder ruimte overblijft voor onkruid. Minder dan een keer per week maaien is in het hoogseizoen echt te weinig. Je zult zelfs twee keer in de week moeten maaien om een grasmat op z’n mooist te houden. Vergeet ook niet te verticuteren in het voorjaar en af en toe beluchten doet elk gazon goed. Verder is het van belang dat je het gazon op tijd bemest. Klaver groeit op stikstofarme grond en door toevoeging van stikstof (mest) zal het gras opknappen en de klavers overwoekeren. Weg blijven de klavertjes niet 100%, maar de verhouding wordt meer naar jouw wensen.

op 5 augustus 2013 om 17:53

Bij een gebrek aan zonlicht is mos er als de kippen bij. Maar ook als de bodem dichtgeslagen is en/of de ph onder de 5,5 komt te liggen (zuur dus). Het is een natuurlijke reactie dat de bodem verzuurt en in dit geval kun je dus kalk strooien tot de ph idealiter voor gras tussen de 6.0 en 6.5 ligt. Een overbekalkte grasmat (wat misschien bij jou het geval is geweest na al die jaren tevergeefs kalk te strooien) werkt averechts; het gras zal minder goed groeien en het mos krijgt juist meer ruimte om te groeien. Beperk het kalk strooien dus tot een keer per jaar en test de bodem voordat je hieraan begint. Een gezonde grasmat die de optimale omstandigheden heeft en goed verzorgd wordt (verticuteren, beluchten, compost strooien, stiokstof op peil houden, geregeld maaien…) zorgt automatisch voor de groei van het gras en heeft geen ammoniumsulfaat of andere middelen nodig. Lees meer bij mos verwijderen.

Anoniem op 31 augustus 2013 om 15:58

Hallo,
Ik heb net gemaaid, maar wat is het gras droog en geel.
Mag ik nu nog sproeien???

Koemestkorrels krijgt het pas voor een regenbui, maar er komt geen regen.

op 9 september 2013 om 17:57

Hoi Angelina, als het gras erg droog is kun je inderdaad maar beter sproeien. Maai het gazon ook altijd iets minder kort tijdens een droge periode.

Anoniem op 28 september 2013 om 13:25

Hallo

Ik heb veel mieren in het gras gehad of nog steeds ik weet niet of ze onder het gras overwinteren.
Ik heb veel kleine kale plekken in het gras van de mieren die omhoog komen.
Hoe kan ik die mieren besrtijden het lijkt wel of het ieder jaar meer word.

op 2 oktober 2013 om 11:15

Hoi Ben, misschien vind je een antwoord in ons artikel over mieren bestrijden?

Anoniem op 15 april 2014 om 00:24

Heb een achtertuin gras gazon met alleen maar mos vlakte ,grond blijft altijd vochtig ,vooral na regen drijfnat je kan soppen met schoenen.Had voorheen hele grote stukken mosvrij gemaakt opnieuw graszaad gezaaid,in het begin deed prima,na een jaar dezlfde liedje mos!! Had vele malen kalk gestrooid tegen mos.Ben beetje radeloos.

op 9 mei 2014 om 16:17

Beste karel, je moet het grondig aanpakken. Het water blijft staan, dat betekent dat er een harde laag in de bodem zit. Deze moet je doorbreken. Het hele gazon omspitten, eventueel grindgaten maken, voor de afwatering en opnieuw zaaien of zodes leggen. Vraag een hovenier, die heeft er de machines voor. Succes!

Anoniem op 30 augustus 2014 om 10:56

Beste,
Sinds dit jaar heb ik vee last van gehoornde klaverzuring in mijn gazon. Wat kan ik hier het beste tegen doen?
Vriendelijke groet Jaco

Anoniem op 10 september 2014 om 10:53

Beste Jaco. Begin met het verwijderen van de bloempjes uit gehoorde klaverzuring, zo voorkom je in ieder geval dat de plant zich uitzaait. Verder kun je de plantjes het beste in hun geheel uitsteken (en dat wil zeggen met penwortel en al, anders groeit hij rustig weer aan) . Door te bemesten verklein je de kans dat het plantje terugkomt, aangezien hij niet van stikstofrijke gronden houdt. Een andere optie is het plantje te accepteren; hij ziet er best leuk uit, toch?

Anoniem op 30 oktober 2014 om 01:05

Hallo,

Heb eergisteren het gras gemaaid, maar wist later eigenlijk niet zo goed of het nu nog wel kan. Het is een behoorlijke rigoreuze ingreep voor het gazon. Komend weekend wordt goed en warm weer voorspeld. Wat kan ik nu het beste doen? Gewoon doorzaaien, bemesten en het gazon niet meer maaien zodat het straks nog met een langere lengte veilig de winter in gaat?

Groet,
Bart

Anoniem op 31 oktober 2014 om 08:40

Beste Bart. Maaien kun je in principe doen tot eind oktober, mits je de maaihoogte hoog genoeg instelt, bijv. op 6cm. Dit zodat het gazon beschermd de winter ingaat aangezien het straks niet meer groeit na de nachtvorst. Nu zien de temperaturen er gelukkig goed uit voor komende dagen, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Wat bedoel je precies met doorzaaien? Wil je kale plekken inzaaien? Op zich een goed moment om dat in het najaar te doen omdat de grasmat dan voller wordt en beschermd de winter ingaat. Oktober is meestal de laatste maand om dit te doen, aangezien het weer daarna wat onvoorspelbaar is. Zodra de nachtvorst komt zal het graszaad niet opkomen, dus aan jou de keus om dit wel of niet te doen. Succes ermee!

Anoniem op 4 november 2014 om 14:22

Hoi Kristel,

Mijn excuses, ik heb mijn vraag verkeerd gesteld. Ik heb nu ongeveer een week geleden mijn gazon geverticuteerd en wilde weten of dat nu eigenlijk nog wel echt kon. Inmiddels heb ik de kale plekken in het gazon opnieuw ingezaaid, maar ik verwacht niet dat het nog op zal komen. Dat wordt dus volgend voorjaar. Nogmaals mijn excuses.

Vriendelijke groeten,
Bart

Anoniem op 12 november 2014 om 09:42

Wij hebben afgelopen weekend, 9 nov, het gras geverticuteerd. Zoals ik nu hier lees te laat in het seizoen. Welke volgende stap is nu verstandig te nemen? Kalk strooien, toch graszoden zaaien of niets doen tot het voorjaar? Zijn er verder nog tips om paardenbloemen te bestrijden?
Alvast bedankt.
Grt nora

Anoniem op 25 november 2014 om 08:27

Beste Nora. Het was inderdaad niet handig om zo laat nog te verticuteren, je haalt namelijk niet alleen het mos en onkruid weg maar beschadigt ook het gras. Normaal heeft dit nog tijd genoeg om te herstellen als je in september verticuteert, maar bij de lage temperaturen van november groeit het gras bijna niet meer. Zodra het erg koud wordt kan het gras makkelijker beschadigen. Je kunt nu niet veel doen, behalve hopen dat de temperaturen goed hoog blijven (boven de 6 graden). Zaaien heeft dan ook weinig zin, het zaad zal niet meer ontkiemen. Wacht nog een paar weken met kalk strooien tot in december, het is beter om dit niet direct na het verticuteren te doen. Over de paardenbloemen: uitsteken met een onkruidsteker, met wortel en al, is het meest effectief. Verder kun je ze maar beter verwijderen voordat er bloemen in komen, anders zaaien ze zich nog verder uit. Bestrijdingmiddelen kun je beter achterwege laten. Ze vernielen niet alleen de paardenbloem, maar ook het gras. Succes!

Anoniem op 1 januari 2015 om 13:12

Bij mij de omgekeerde wereld.
Ik heb gras in mijn LEPTINELLA SQUALIDA (SYN. COTULA SQUALIDA) (KOPERKNOOPJE)
Hoe kan ik het gras verwijderen zonder het Cotula te beschadigen.

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:11

Beste Johan, dat wordt een mooie oefening in geduld. Pluk met de hand de grassprieten weg. Dat moet je voorlopig blijven doen. Elke dag een stukje? De groei van beide planten staat nu stil. Als het warmer wordt, gaat het gras weer groeien. Begin nu met wieden.

Anoniem op 17 februari 2015 om 10:24

Wij zijn net verhuisd naar een huis met groot grasland (2 hectare)
Dit gras is slecht/niet verzorgd en ligt nu plat en is aan het rotten.
Wij kregen het advies om het nu te maaien en hebben dat bij een stuk ook gedaan, maar hier lees ik dat ik dat beter niet kan doen (met de kans op nachtvorst). Kan ik het beter nu maaien op een hoge stand of verder laten liggen?
Het liefste willen we trouwens een wilde weidebloemen veld creëren en daar straks alleen wandelpaden doorheen maaien.
Alvast bedankt voor de reactie!

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:50

Beste Estrella, mooi idee, een bloemenwei met wandelpaden. Die bloemen komen er niet vanzelf, zeker als het weiland altijd bemest is, komt er niet zomaar wat op. Je kunt er een bloemenmengsel inzaaien, http://www.cruydthoeck.nl/bloemenmengsels Je kunt het gras gerust maaien, hark het platliggende gras weg. Als je te lang wacht met maaien, kom je er niet meer doorheen. Dit is ook het moment om kennis te maken met de buren en te vragen hoe zij hun gras zo groen houden! ~Marie

Anoniem op 25 februari 2015 om 16:47

Dank je wel voor je reaktie, Marie
Buren hebben geen gras 😉 is voornamelijk akkerland
Ik zal eens kijken bij de bloemenmengsels en ik ga zeker binnenkort het gras maaien.
Groetjes Estrella

Anoniem op 27 februari 2015 om 21:23

Hallo,

Kan ik nu nog kalk strooien op mijn grasveld?
Wanneer kan ik dan verticuteren?
Wanneer kan het kunstmest eroverheen?

Alvast bedankt

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:36

Beste Jarno, als je nu verticuteert en meteen daarna kalk strooit, kun je over een week of 3 gaan mesten. En heb je in zomer een mooi groen tapijtje. Kijk ook nog eens naar het artikel ‘Kalk strooien’. Vind je nog meer informatie: http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/kalk-strooien-gazon ~Marie

Anoniem op 14 maart 2015 om 17:31

Hallo,

Ons gras heeft een aantal kale plekken en veel mosvorming. Nu willen wij de kale plekken bijzaaien, maar wat is de juiste volgorde? Verticuteren, bemesten en zaaien? Of eerst zaaien en daarna bemesten? Wanneer kunnen we het beste kalk strooien?

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Mvg, Kirsten

Anoniem op 16 maart 2015 om 15:21

Hallo,

Globale indeling:
maart: 1e maaibeurt en verticuteren
april: bemesten, 2 weken daarna maaien
mei-nov: regelmatig maaien

Klopt dit een beetje ?

Groet, Thom

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:05

Hoi Kirsten. Begin met verticuteren. Idealiter had je eigenlijk beter in de winter kalk kunnen strooien. Tussen het kalken en bemesten moet namelijk een periode van zes weken zitten, omdat kalk en mest elkaar tegenwerken. Ga eerst na of de grond wel echt zuur is, of misschien valt het mee, want heb je afgelopen najaar nog wel kalk gestrooid? Bedenk dat mos zeker niet altijd veroorzaakt wordt door een kalk tekort. Meet de PH-waarde van de bodem met een PH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra). Is de grond erg zuur, dan kun je meteen na het verticuteren nog kalk strooien. Bevochtig het gras (of wacht op een regenbui) na het strooien zodat de kalkkorrels snel oplossen. Zijn ze verdwenen? Zaai de kale plekken opnieuw in. Bemesten is nu even geen goed idee; je hebt net kalk gestrooid en de worteltjes van de jonge grasplantjes zullen snel verbranden. Wacht zes weken tot je gaat bemesten, óf: kies een extra langzaam werkende gazonmest; laat je hierover informeren bij het tuincentra.

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 13:06

Beste Thom. Inderdaad. Al doe je maaien eigenlijk op het moment dat je ziet dat het gras begint te groeien, dus daar heb je geen schema voor nodig. En het bemesten mag je blijven herhalen tijdens het groeiseizoen. Dus bij organische mest eens in de honderd dagen, bij kunstmest eens in de maand. Kalk strooien doe je in de winter.

Anoniem op 19 maart 2015 om 13:42

Bedankt voor je reactie, we gaan ermee aan de slag!
Mvg, Kirsten

Anoniem op 21 maart 2015 om 17:59

Hallo,

Ik krijg elk jaar mos in mijn gazon, steeds meer. Dus in voorjaar altijd verticuteren, bekalken, zaaien en mesten.
Maar wat moet ik nou wanneer doen?
En hoe kan het komen dat het mos steeds veelvuldiger terugkomt?

groet, Anton

op 22 maart 2015 om 17:50

Dag Anton, dat kun je lezen in de gazononderhoud voorjaar en mos in het gazon. Succes!

Anoniem op 29 juni 2015 om 18:30

Ik heb mijn gras ingezaaid en vantevoren mijn grond gemengd met koeienmest, overal groeit het goed behalve op een plek waar meer mest heeft gelegen, het gras is dun en geel en groeit niet meer. Wat kan ik het beste doen?

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:34

Beste Ronald. Te weinig mest is niet goed voor planten (en gras), maar overbemesting is nog veel erger. Je kunt nu niet zoveel meer doen; het feit dat het gras al geen kleurt wil zeggen dat de meststoffen al opgenomen zijn. Wacht de komende weken nog even af, geef goed water met het hete weer, ook in de hoop dat de overtollige meststoffen snel uitspoelen. Mocht het echt niets meer worden dan kun je dit deel beter uitsteken en opnieuw inzaaien (met nieuwe grond!).

Anoniem op 14 juli 2015 om 21:12

wij hebben in het voorjaar emelten bestreden met aaltjes.Het gras was flink aangetast.Daarna kale plekken ingezaaid en later bemest.Het gras zag er weer mooi uit.Echter sinds een paar weken beginnen er weer wat kale plekker in het gras te komen.Wij vroegen ons af of het van de droogte is,toch regelmatig gesproeid tijdens warm weer,of de emelten weer terug zijn.Ik heb er afgelopen week eentje gevonden.Verder s’avonds al een keer een stuk zwart plastic op het gras gelegd nadat we het gras daar goed hadden bevochtigd,In de morgen gekeken en geen larven gevonden.Wel hebben we vanavond op een dorre plek gekeken.Het gras ligt daar los,is kapot en eronder zitten helderrode bijna oranje mieren.Zou dit de boosdoener kunnen zijn?Wat kunnen we doen?

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:17

Beste Dorien. Goed dat je de emelten met aaltjes hebt aangepakt. Het feit dat je weer een emelt hebt gevonden, geeft wel aan dat er nog enkele door je gazon kruipen. Maar de schade hoeft nog niet perse door hun aangericht te worden, ik vermoed eigenlijk dat het de rode steekmier is die je omschrijft. Probeer het eens met mierenlokdoosjes van Ecostyle die werken met een middel op natuurlijke basis. De kale plekken kun je het beste vanaf eind augustus opnieuw inzaaien.

Anoniem op 21 oktober 2015 om 22:02

Nu heb ik op 3 oktober een klein speelgazonnetje gezaaid (beetje laat) en het komt redelijk goed op, maar het staat nu (21 oktober) gedeeltelijk op 2 a 3 cm en op sommige plaatsen is het al bijna 5 cm, moet ik deze nu nog vòòr de winter maaien (voor de 1e keer) of kan ik het beter zo laten tot het weer wat warmer wordt? Ik ben bang dat ik het verziek als ik het in november nog ga maaien en aan de andere kant ben ik bang dat het gras zo de winter niet doorkan. Wat kan ik doen? Bij voorbaat dank voor uw moeite. m.v.g. Sanne

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:05

Hoi Sanne, zolang het boven de tien graden is, blijft het gras groeien. Je kunt het met een heggenschaar knippen, of met de grasmaaier afgesteld op 4 cm. Dat geeft een stevige grasmat. Let er op, dat je niet de jonge grassprietjes met de maaier eruit trekt. Probeer er niet te veel op te lopen, dan heb jij komend voorjaar een mooie grasmat. ~Marie

Anoniem op 17 mei 2016 om 16:19

.2 jaar geleden mijn grasveld deskundig laten renoveren . Het eerste jaren perfect grasveld.
Nu heb ik veel plekken met dood gras. Wat kan de oorzaak zijn ? Ik heb op tijd bemest en gesproeid.

Hoi Caj, dat moet er naar uitzien. Dode plekken kan betekenen dat er te veel’zout’ op gestrooid is. Dat kan zowel een plassende hond zijn, als te veel mest. Zodra de mest niet oplost, omdat je strooit als het droog weer is, gaat het gras op die plek verbranden. Als het niet een van deze oorzaken is, hark dan de dode stukken eruit, en zaai graszaad uit. Dan is binnen 2 weken je gras weer groen. ~Marie