WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gazon onderhouden

Voor mooi groen gras moet je het gazon onderhouden. Handig dus, deze kalender voor gazononderhoud. Want die laat je precies zien wanneer wat moet gebeuren. Zo krijg je het perfecte gazon.

"

Onderhoud per maand

Januari

Zo lang het sneeuwt of vriest kun je beter zo min mogelijk over het gazon lopen, daar kan het namelijk van beschadigen. Strooi in januari kalk om de vorming van mos tegen te gaan.

Februari

Je kunt nog steeds kalk strooien tegen mosvorming.

Maart

In maart moet je het gazon verticuteren. Het gras begint dan te groeien, dus start daarom ook met bemesten. Het gazon moet bijna elke maand in het voorjaar en de zomer bemest worden.

April

Het gras bemesten, eventueel kale plekken bijzaaien en graskanten bijknippen. Vanaf half april tot eind mei kun je ook beginnen met zaaien als je een nieuw gazon wilt aanleggen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden uitkomt. De koude nachten zorgen ervoor dat het gras niet goed kiemt, daarom kun je er ook voor kiezen om in de nazomer (half augustus tot eind oktober) te zaaien.

Mei

Bemesten en vanaf nu tot oktober wekelijks maaien. Ook kun je tot eind mei een nieuw gazon zaaien.

Juni

Gazon bemesten en wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gazon sproeien.

Juli

Wekelijks maaien. Maai als het gazon erg droog is het gras wat minder kort.

Augustus

In deze maand kun je het gazon voor de tweede keer van het jaar verticuteren. Ook kun je kale plekken bijzaaien en moet je nog steeds wekelijks blijven maaien. Daarnaast is het vanaf half augustus tot eind oktober een prima periode om een nieuw gazon te zaaien. Je kunt dan wel pas het volgende jaar van je gras genieten.

September

Bemest het gazon in september nogmaals en maai wekelijks. Daarnaast kan er nog steeds gezaaid worden.

Oktober

In deze maand mag het gazon voor de laatste keer van het jaar gemaaid worden. Het tuincentrum verkoopt speciale overwinteringspakketten voor het gazon. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

November

Steeds blad wegharken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December

Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Loop bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon.

Kijk voor een kalender voor onderhoud van de gehele tuin in onze algemene tuinkalender.

nog meer: tuinieren