Gazon maaien

Om een mooi dicht gazon te krijgen, moet het geregeld gemaaid worden. Ook helpt het gazon maaien in combinatie met sproeien en bemesten tegen de vorming van onkruid. Maar hoe en wanneer kun je nou het beste maaien?

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

gazon maaien

Gazon maaien

Als je net een nieuw gazon hebt aangelegd, mag je het gras voor het eerst maaien zodra het circa tien centimeter lang is. Stel de maaier dan in op zes of zeven centimeter, zodat de grassprietjes alleen worden getopt. Zo vormt het gras nieuwe scheuten en zal het gazon dichter worden. In de video legt Jurgen Smit alles uit over hoe en wanneer je je gazon moet maaien.

Wanneer en hoe vaak?

In het groeiseizoen moet het gras geregeld gemaaid worden. Laat het gras niet te hoog worden, want dan wordt het maaien lastiger. Het best kun je het gazon vanaf mei tot oktober wekelijks maaien. Door op tijd te maaien, krijg je mooie korte snippers die een mulchlaag zullen vormen op het gazon. In een later stadium zal deze laag als mest beschikbaar komen. Maai het gras het liefst als het goed droog is, dat voorkomt dat de snippers samenkleven en hoopjes vormen op het gazon. Kijk ook in de gazon onderhoudskalender.

  • Maai van mei tot oktober
  • Maai wekelijks
  • Maai als het gras droog is

Hoe kort maaien?

Het is niet waar dat gras zo kort mogelijk moet worden gemaaid. Dat veroorzaakt alleen maar lelijke plekken, omdat de voedselvoorraad voor het gras daardoor verdwijnt. Een nieuw gazon maai je voor het eerst als het circa tien centimeter lang is. Je kunt de maaier dan op zes of zeven centimeter instellen en vervolgens kun je het wekelijks maaien op een kortere lengte. Sier- en schaduwgras kun je erg kort afmaaien, namelijk op twee centimeter. Speelgras kun je beter iets langer houden en moet je zeker niet korter afmaaien dan drie centimeter. Bij speelgras is vier centimeter de ideale hoogte. Maai in ieder geval nooit meer dan een derde van het gras af. Wanneer het gras sneller groeit, zoals in de lente, maai je het vaker en niet korter. Indien het warm weer is (boven de 25 graden) en het gazon erg droog is, kun je het beter iets minder kort maaien.

  • Nieuw gazon: zodra het 10 cm is maaien op 6 à 7 cm
  • Sier- en schaduwgras: maaien op 2 cm
  • Speelgras: maaien op 4 à 5 cm
  • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af
  • Maai bij warm weer boven de 25 graden minder kort

Strepen maaien

De eenvoudigste manier om strepen te maaien is om met een grasmaaier symmetrisch heen en terug te maaien. Zo ontstaan er mooie lichte en donkere banen. Lees meer bij strepen maaien.

Grasafval

Als je het gazon regelmatig maait, bestaat het ‘afval’ uit kleine, korte grassnippers. Deze hoeven niet weggehaald te worden en zorgen gelijk voor een kwart van de bemesting die het gazon jaarlijks nodig heeft. Kleine grassnippers bestaan daarnaast voor zo’n 85% uit water. Daardoor heeft het gazon dus ook minder water nodig. Langere grassprieten mogen echter niet blijven liggen. Gebeurt dat wel, dan kan dat op den duur lelijke plekken opleveren in je gazon. Hark deze lange sprieten dus altijd weg of gebruik een maaimachine met een speciale opvangbak. Ook bestaan er machines die het afgemaaide gras extra klein snipperen, waardoor het dus alsnog als voeding voor het gras kan achterblijven. Voor een mooi gazon is een goede grashark onmisbaar. Niet alleen voor het gras, maar ook voor bladeren in het najaar.

Soorten maaiers

De grootte van het gazon bepaalt welke maaier het meest geschikt is. Voor een klein grasveldje is een kooimaaier, die je gewoon met de hand voortbeweegt, perfect. Een kooimaaier is niet duur en geeft een zeer goed resultaat. Deze maaier snijdt het gras door middel van ronddraaiende messen af. Er bestaan ook kooimaaiers met een motor, die zijn erg handig voor een groter gazon. Een cirkelmaaier maait het gras door middel van horizontaal draaiende messen. Sommige cirkelmaaiers werken op een ‘luchtkussen’, dat is erg handig voor een gazon dat op een helling ligt. Lees meer bij grasmaaiers.

Mulch- en opvangstand

Met de automatische Honda grasmaaiers kun je op twee manieren je gazon maaien: op de mulchstand en op de opvangstand. Bij de mulchstand hakt de machine het gras in de bak heel fijn. Alle restjes vallen tussen het gras en voorzien je gazon van nieuwe voedingsstoffen.

Wanneer het gras zo’n 10 centimeter of langer is, kun je beter voor de opvangstand kiezen. Al het grasmaaisel komt dan in opvangzak terecht, wat je vervolgens afvoert. Bij de volgende maaibeurt kun de grasmaaier weer op mulchstand zetten. Lees meer bij mulchen.

Meer weten over hoe je een mooi gazon houdt? Kijk dan in de kalender bij gazon onderhouden. Direct een grasmaaier kopen?

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 3 maart 2013 om 17:45

Maaien vanaf mei ? Onzin lijkt me. Nu op 3/3 is het gras al 9 cm nu kan ik toch wel maaien , het is lekker droog en zonnig weer.

op 5 maart 2013 om 12:20

Beste Tho, het staat er misschien niet helemaal duidelijk, maar er wordt bedoeld dat er vanaf mei het beste wekelijks gemaaid kan worden. Wanneer het niet vriest en zoals nu de zon weer vaker doorkomt, kun je rustig maaien als het te lang wordt. Groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 17 mei 2013 om 08:16

hoe krijg je een dikke grasmat?

op 27 mei 2013 om 15:19

Hoi Rick. Door kunstmest te strooien en vaak te maaien! Op andere plekken zouden wij altijd organische mest aanbevelen, maar gras mag juist een groeispurt krijgen. Als je dan met regelmaat maait zullen de wortels gaan vertakken en krijg je dus een volle grasmat. En na een droge dag ook altijd even sproeien in de avond! Kijk ook in de gazon onderhoudskalender.

Anoniem op 21 november 2013 om 15:28

ik heb een vraag,
hoe moet je grasmaaien?

Anoniem op 28 november 2013 om 14:12

nou
pak een grasmaaier en ga maaien.
@naomi van der tang

Anoniem op 28 november 2013 om 14:21

wat is een mulch?

op 28 november 2013 om 14:34

Hoi Naomi, grasmaaien doe je met een grasmaaier. Bij de maaier ontvang je instructies over de werking. Wat snap je precies niet?

op 28 november 2013 om 14:36

Hoi Kika, mulch is een laag materiaal waar je de bodem mee bedekt. Je kunt daar meer over lezen bij mulchen.

Anoniem op 9 april 2014 om 20:24

Is de ene graszaad beter dan de ander. Ik heb 2 weken geleden kale plekken gezaaid. Tot nu toe geen grassprietje. Alvast bedankt voor antwoord.

Anoniem op 4 februari 2015 om 10:54

Wanneer kun je het beste beginnen met het zeismaaien ?
Onkruid in het gazon komt dan niet snel meer terug !

op 13 februari 2015 om 12:08

Beste, voor zeismaaien moet het gras zeker 5 cm hoog zijn. Dat duurt nog wel even.Zodra de temperatuur stijgt, gaat het gras en het onkruid groeien. De eerste zeismaaibeurt zal dan eind april/ begin mei zijn. Trek je wel klompen of stalen neuzen schoenen aan? ~Marie

Anoniem op 21 april 2015 om 10:17

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst in m’n leven grasveldje aangelegd. Zo’n 4,5 grasrollen in een tuin die op het noorden is maar in de echte zomermaanden behoorlijk zonovergoten is. Wanneer zou ik voor het eerst moeten maaien (op 10 cm hoogte = bekend/gelezen)? Over hoeveel weken zal dat ongeveer zijn? Grt Tako.

P.s.: Had m’n mail adres effies verkeerd getypt dus nieuwe poging

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:43

Hoi Tako. Je grasveldje ligt op een goede plek, zonlicht voorkomt mos namelijk! Na een ruime week kun je je gazon al maaien hoor. De 10 cm waar je over spreekt gaat voornamelijk op voor een gazon dat opnieuw ingezaaid is, bij graszoden mag je al sneller aan de slag. Succes!

Anoniem op 20 juni 2015 om 22:46

Tuin met oude heesters en planten helemaal omgeploegd en nieuwe aarde opgebracht. Vervolgens graszaad gezaaid. Nu, na 3 weken is gras goed gegroeid (ca. 10 cm.) en wil ik gaan maaien op ca. 6 cm. Er zijn echter kale plekken waar het zaad niet heeft gekiemd en daar heb ik een week geleden bijgezaaid. Kan ik daar nu wel overheen maaien?
Bovendien groeit er tussen het nieuwe gras veel onkruid. Hoe krijg ik dat weg?

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:30

Hoi Martin. Als ik jou was zou ik maar beginnen met maaien; dit doe je meestal voor het eerst als het gras tussen de 6 en 8 cm is. Het voordeel van het maaien is dat de graswortels goed vertakken en de kale plekken ook sneller opgevuld worden. Het onkruid kun je er maar beter zo snel mogelijk uithalen, anders heb je de kans dat het zich verder verspreidt. Haal ze er met wortel en al uit. Eventueel kun je dit doen met een onkruidsteker, maar ik denk dat het jonge onkruid ook nog gemakkelijk met de hand weg te nemen is. Houd dit goed bij, dan wortels het gras mooi dicht en heb je straks minder werk!

Anoniem op 28 juni 2015 om 13:33

Hallo Kristel,

Bedankt voor je reactie. Heb het gras inmiddels op 7 cm. afgetopt met de maaier. Ben begonnen met handmatig het onkruid te verwijderen, maar dat is geen doen, het is gewoon teveel. Sprak een hovenier die hiernaast aan het werk was en die gaf als advies om 3 maanden te wachten tot het nieuwe gras goed is geworteld en dan met een goed en toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel te spuiten. Is dat een goed advies? Zo ja, wat is dan een bruikbaar bestrijdingsmiddel? Zo nee, welk alternatief heb ik dan?

Anoniem op 17 juli 2015 om 17:45

Ik heb op mijn laatste vraag van 28 juni nog geen antwoord gevonden. Heb ik dat over het hoofd gezien?

Anoniem op 14 augustus 2015 om 12:18

Waarom krijg ik geen antwoord meer?