Grasmaaiers

beeld vtwonen Beeld

Een mooi en gezond gazon, daar zit werk in! Want een perfect gesloten grasmat krijg je alleen als je hem regelmatig én op de juiste manier maait. Waar let je op bij het aanschaffen van een grasmaaier?

Lees verder onder de advertentie

Grasmaaier kopen

Kijk allereerst de grootte van je tuin als je een grasmaaier kopen wilt. Voor een klein tuintje heb je misschien aan een goede duwmaaier genoeg. Is je tuin groter, dan is een machinale maaier weer geschikter. Ook is de tijd die je in het maaien wilt stoppen van belang. Daarnaast betekent een groter gazon, een grotere maaibreedte. Lees meer over gras maaien.

Soorten grasmaaiers

Naast handgrasmaaiers zijn er verschillende elektrische- of benzinemaaiers: de duwmaaier, deloopmaaier en de grote machinale maaier. Voor elke automatische maaier geldt dat ze in hoogte verstelbaar zijn. In onderstaande video nemen we de verschillende grasmaaiers onder de loep.

Lees verder onder de advertentie

Handgrasmaaiers

Handgrasmaaiers zijn niet automatisch en maaien doordat je ze heen er weer beweegt. Een voorbeeld is de kooimaaier. Het maaien met een handmaaier kost veel enrgie en meestal kun je de maaihoogte niet kiezen.

Duwmaaier

De kleinste geautomatiseerde maaier is de duwmaaier. Zoals de naam al zegt, zul je deze maaier altijd moeten blijven duwen. Het voordeel van deze maaier is dat hij uiterst wendbaar en goed te betalen is. Een voorbeeld zijn de Honda HRX grasmaaiers.

Loopmaaier

Daarnaast heb je een, iets grotere, loopmaaier. Deze bevat een smartdrive, waardoor je hem met één druk op de knop automatisch laat rijden. Hierin zit meteen het verschil met de duwmaaier. Deze loopmaaier heeft nog als extra functie de knop waarmee je schakelt tussen de opvangstand en de mulchstand. Je kunt hem zo instellen dat hij al het gras opvangt in de zak of direct het gras heel fijn versnipperd en terug tussen de grassprieten laat invallen. Zo voorzie je het gras direct van meststof. Bijvoorbeeld de Honda HRD grasmaaiers.

Lees verder onder de advertentie

Maaimachine

Voor grote tuinen is er een handige maaimachine zoals de Honda zitmaaiers. In de bak onderaan de machine zitten synchroon snijdende messen. Omdat deze elkaar overlappen, heb je na het maaien nooit last van strepen op stukken die niet gemaaid zijn. Ook heeft deze machine optiflow, wat betekent dat hij een goede zuigende werking heeft. Niet alleen het maaisel wordt opgezogen, ook bijvoorbeeld bladeren die op het gras liggen worden gewoon meegenomen. Daarnaast heeft ook deze maaimachine een knop waarmee je direct schakelt tussen de opvangstand en de mulchstand.

Maaier onderhouden

Je moet de grasmaaier goed schoonhouden om er optimaal mee te kunnen maaien. Maak daarom na elke maaibeurt de messen goed schoon. Verwijder het vuil en de grasresten met een borstel of doek. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de maaimessen goed scherp zijn. Een scherp mes zorgt namelijk voor een zuivere, veilige en efficiënte snede. Een bot mes scheurt en versnippert het gras, waardoor ziekten en ongedierte de grasplanten kunnen belagen. Onderhoud is bij grote machines heel belangrijk, daarom hebben sommige machines een aansluiting waarop je de tuinslang zet. Zodra je de messen in werking zet, spoelt de machine zichzelf schoon.

Voor meer informatie: Honda.nl

Lees verder onder de advertentie