De oprit bestraten? Deze 5 tips zorgen voor een mooie entree

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

De eerste blik op een huis zegt vaak veel over de bewoners. Besteed daarom extra aandacht aan de voortuin en de oprit: die zijn je visitekaartje. Bij het aanleggen van de oprit kun je door de materiaalkeuze en manier van leggen je stempel drukken op de uitstraling, maar veel belangrijker is dat de bestrating niet bezwijkt onder de het gewicht van de auto. Een stevig legverband is een belangrijke voorwaarde, maar daarbinnen is gelukkig veel moois mogelijk.

Lees verder onder de advertentie

1. Stevige basis: de fundering

Wanneer je een oprit gaat bestraten is de basis enorm belangrijk. Als de ondergrond niet stevig genoeg is, krijg je namelijk al snel last van verzakkingen en dan kun je weer opnieuw aan de slag. Ook al heb je geen loeizware SUV voor de deur staan, dan moet je alsnog op een ondergrond van 30 tot 40 centimeter diep rekenen, bestaande uit een puinbed en een zandbed. Deze ondergrond moet meerdere keren aangedrild worden, want dit lukt met een dikte van 40 centimeter niet in een keer. Trek voor de basis dus zeker een dag uit.

Tip: lees meer over het aanleggen van een goede fundering.

2. Goede steensoort voor oprit bestraten

Als stelregel voor sierbestrating voor de oprit geldt dat de stenen, klinkers en tegels een minimale dikte van 6 centimeter moeten hebben. Rijd je in een SUV of in een elektrische auto of wordt de oprit of parkeerplaats vaak door deze type auto’s gebruikt, dan is het beter om voor een tegel of steen te kiezen met een minimale dikte van 8 centimeter of meer. Een elektrische auto bijvoorbeeld is een stuk zwaarder dan een vergelijkbare brandstofauto.

Lees verder onder de advertentie

3. Legverband voor de oprit

De hoogte van de steen is heel belangrijk: hoe dikker de steen, des te sterker wordt je oprit. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende legverbanden. Hoe steviger het legverband, hoe beter de oprit blijft liggen.

  • Elleboogverband: bij dit legverband worden de stenen in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop. Een elleboogverband is behoorlijk sterk en geschikt voor een oprit, maar is vrij lastig te leggen. Dit verband wordt het meest gebruikt voor een oprit bestraten.
  • Visgraatverband/keperverband: lijkt op het elleboogverband, maar hierbij liggen de voegen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting. Het visgraatverband is veruit het sterkste legverband en dus uitermate geschikt voor een oprit bestraten, maar ook het lastigst om zelf te leggen.
Lees verder onder de advertentie

4. Opsluitbanden

Niet alleen de steensoort en het legverband zijn belangrijk, de opsluitbanden zorgen er uiteindelijk voor dat de bestrating ook mooi op zijn plek blijft liggen en er geen kieren ontstaan tussen de tegels. Gebruik voor een oprit opsluitbanden van tenminste 8x20x100 centimeter. Heb je een zware auto of staat er ook nog een aanhanger voor de deur, dan kun je beter voor 10x20x100 centimeter kiezen.

De opsluitbanden of betonbanden worden aan de buitenzijde van de oprit gelegd. Aan de kant van het huis hoeft dit niet. Zorg er altijd voor dat de opsluitbanden een centimeter lager dan de bestrating liggen. Zo blijft het regenwater niet op de oprit liggen, maar wordt het via de zijkanten afgevoerd.

5. Drainage

Door de opsluitbanden lager te leggen kan het water dus goed weglopen, dit wordt ook wel drainage genoemd. Dit doe je ook door de oprit wat schuin te laten aflopen richting een put of de tuin, in ieder geval nooit richting het huis. In deze video laat onze tuinexpert zien hoe je drainage kunt aanleggen.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Andere ideeën voor de oprit: split

Voor een meer landelijke stijl en minder strakke uitstraling kun je in plaats van tegels ook kiezen voor grind of split. Er zit wel verschil tussen deze twee: grind is wat ronder en daardoor zachter voor de voeten, split is hoekiger en steviger en daardoor de beste keuze voor een oprit. Het blijft namelijk beter liggen en het zorgt ervoor dat de autobanden niet wegglijden.

Ook onder grind of split moet je zorgen voor een goede fundering van 20 tot 25 centimeter dik en daar bovenop leg je grindplaten met een honingraatpatroon, zodat de steentjes goed op hun plek blijven liggen. Kies voor grind met een kaliber van 7 tot 20 millimeter en maak de laag tussen de 5 en 7 centimeter dik. Dan ligt er een stevige oprit die goed bestand is tegen het gewicht van een auto.

Lees verder onder de advertentie

Zelf bestraten

Heb je de smaak van het bestraten te pakken? In deze video’s zie je hoe je de tuin zelf kunt bestraten. Check ook deze tips voor verschillende legverbanden voor een terras.

Maak het af met mooie verlichting bij de oprit...